
 

 

Opinion No. 75-52  

September 16, 1975  

BY: OPINION OF TONEY ANAYA, Attorney General  

TO: Mr. Herbert H. Hughes Commissioner of Banking Lew Wallace Building Santa Fe, 
New Mexico 87503  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. Is an electronic terminal, or Customer - Bank Communication Terminal ("CBCT"), 
which is owned by a state bank and which is used by only that bank's customers a 
"branch bank"?  

2. Is a CBCT which is not owned by a state bank but which is used by the customers of 
one bank or of several banks within the same geographical area a "branch bank"?  

3. Is a messenger service which is owned by a state bank and which is used only by 
that bank's customers a "branch bank"?  

4. Is a messenger service which is not owned by a state bank but which is used by the 
customers of one bank or of several banks within the same geographical area a "branch 
bank"?  

5. Is a bank employee engaged in the operation of a "branch bank" when he visits the 
private residences or businesses of his employer's customers to open their accounts, 
receive their deposits, cash their checks, and the like?  

CONCLUSIONS  

1. Yes, but see Analysis.  

2. See Analysis.  

3. Yes, but see Analysis.  

4. See Analysis.  

5. See Analysis.  

OPINION  

{*139} ANALYSIS  



 

 

The New Mexico statutes which pertain to "branch banking" are as follows.  

Section 48-2-16, NMSA, 1953 Comp. provides that:  

"A. Banks duly authorized to transact business . . . are authorized to conduct a branch 
or branches thereof subject to the limitations of section 48-2-17 (NMSA, 1953 Comp.) . . 
.  

* * *  

C. As used in this section, 'branch bank' includes any additional house, office, agency or 
place of business at which deposits are received or checks paid or money lent . . . ."  

Section 48-2-17, NMSA, 1953 Comp. provides that:  

"Branches . . . shall be authorized {*140} to accept deposits, cash checks, buy and sell 
exchange, make loans and do a general banking business . . . ."  

While there are no reported New Mexico judicial opinions interpreting these sections, 
the United States Supreme Court made a perceptive analysis of that part of the 
McFadden Act which defines "branch banking" and which is similar to the New Mexico 
definition. The McFadden Act at 12 U.S.C. § 36(f) provides that a:  

"branch . . . shall be held to include any branch bank, branch office, branch agency, 
additional office, or any branch place of business . . . at which deposits are received, or 
checks paid, or money lent."  

In First National Bank in Plant City v. Dickinson, 396 U.S. 122, 90 S. Ct. 337, 24 L. 
Ed. 2d 312 (1969), the court stated that:  

"Although the (McFadden Act) definition may not be a model of precision, in part due to 
its circular aspect, it defines the minimum content of the term 'branch'; by use of the 
word 'include' the definition suggests a calculated indefiniteness with respect to the 
outer limits of the term. However, the term 'branch bank' at the very least includes any 
place for receiving deposits or paying checks or lending money apart from the chartered 
premises; it may include more. It should be emphasized that, since § 36(f) is phrased 
in the disjunctive, the offering of any one of the three services mentioned in that 
definition will provide the basis for finding that 'branch' banking is taking place. 
Thus not only the taking of deposits but also the paying of checks or the lending of 
money could equally well provide the basis for such a finding . . . ." 396 U.S. at 135. 
(Most emphasis is ours.)  

As some of your questions concern electronic terminals, or Customer-Bank 
Communication Terminals (CBCT's), we note that they may be used in the following 
kinds of transactions:  



 

 

"Cash withdrawals from demand accounts, savings accounts and credit card accounts; 
deposit to demand accounts or to savings accounts; transfers from demand to savings, 
or from savings to demand, or from credit card to demand; payment deduct from 
demand or from savings." Appendix to the December 12, 1974 Interpretive Ruling of the 
Comptroller of the Currency of the United States.  

In addition, CBCT's may be used for payment transfers from the customer's account 
into accounts maintained by other bank customers, and there is documentation that 
banks have permitted the reciprocal use of their respective CBCT's by each other's 
customers.  

QUESTIONS 1.  

In State of Colorado ex rel. State Banking Board v. First National Bank of Fort 
Collins, 394 F. Supp. 979 (D. Colo. 1975), the court was presented with similar facts 
and the same question as you posed. In the use of the unmanned CBCT, the customer 
was able to withdraw funds from his savings or checking account, charge a withdrawal 
to his "Master Charge" account or to a prearranged line of credit with the bank, deposit 
checks or currency, or transfer credit between his accounts.  

The court concluded that the CBCT constituted a branch bank under 12 U.S.C. § 36(f) 
to the {*141} extent that it performs that function of receiving deposits. In this regard, it 
found "no functional difference between the way in which a customer makes a deposit in 
this machine" and an off premises recpetacle for packages of cash or checks for deposit 
which was found to be a "branch bank" in the Dickinson case. Without elaboration, the 
court also stated that "(t)he transfer of funds between accounts of the bank customer is 
not a deposit."  

Secondly, the court held that the CBCT is not a place at which checks are paid. It 
quoted a dictionary definition of a check as being "A written order directing a bank . . . to 
pay money as therein stated. . .," and cited the Uniform Commercial Code definition of a 
check as ". . . a draft drawn on a bank and payable on demand." (See Section 50 A-3-
104 (2) (b), NMSA, 1953 Comp.) The court continued by stating that:  

"There is an obvious similarity between the customer's use of this machine to obtain a 
packet of $ 25.00 with a corresponding debit to his checking account balance and the 
drawing of a check payable to cash or to himself with the presentation of that check for 
payment by the drawer bank at a teller station. This sameness in result, however, is not 
controlling. What is different in the transaction is the means by which the customer 
communicates with the bank. To instruct the bank by depressing the keys on this 
. . . machine is not the writing of an order for the bank to pay upon demand. It is 
comparable to the wire transfer of funds by commercial customers, that is not 
considered to be the payment of a check." 394 F. Supp. at 985. (Emphasis supplied)  

The court further held that the CBCT is not a place at which there is "money lent" when 
the customer obtains funds as a charge against his Master Charge account or his 



 

 

prearranged bank credit account. In both instances "he is drawing against a 
prearranged line of credit." In this regard the court found:  

"no apparent functional difference between the use of a bank credit card and the use of 
such a card to obtain cash, services, or products from a retail trader who accepts such 
cards. To conclude that this function of the machine is branch banking would therefore 
require the conclusion that any such use of bank credit cards is also branch banking." 
394 F. Supp. at 985.  

A similar question is presently before the United States District Court for the District of 
Columbia in Independent Bankers Assoc. of America v. Smith, Civil No. 75-0089, 
Filed Jan. 17, 1975, but to our knowledge no decision has yet been reached. We have 
not found any other judicial interpretations of this question, but, after analyzing the 
Colorado decision, we have elected to follow its reasoning. Accordingly, we conclude 
that if it is used to receive deposits, a CBCT which is owned by a bank for the sole use 
of its own customers should be considered as a branch bank. It is not necessary that a 
CBCT also provide the other services mentioned in Section 48-2-16 C., supra, to be 
classified a branch bank.  

QUESTIONS 2.  

To the extent that a CBCT not owned by a bank performs only functions which, under 
the reasoning of the Colorado case, would not be such to classify it a branch bank, we 
would again conclude that {*142} it was not a branch bank. See also Comptroller's 
Manual for National Banks, Temporary Insert, Change 75-5, TI 3-34.1, § 7.7491 (a), (b) 
(4), June 1, 1975.  

However, if that CBCT were also used to receive deposits, pay checks or loan money, a 
further analysis must be made. Rather than making that analysis here, we refer you to 
our response to the fourth question pertaining to independently owned "messenger 
services." Our reason is that while there are not reported cases concerning 
independently owned CBCT's, the rationale of the cases concerning independently 
owned messenger services should similarly apply.  

QUESTIONS 3.  

In Dickinson, supra, the facts were the same as stated in your third question. The bank 
argued that its armored car messenger service which picked up deposits was not 
engaged in branch banking. Each depositor had entered into a contract with the bank 
stipulating the deposits delivered to the service would not be deemed received until they 
were physically delivered to the bank. The court found that although the private 
contractual agreements were binding on the parties under state law, they did not 
provide an exclusion from the reach of the McFadden Act.  

It answered the bank's contention as follows:  



 

 

"We need not characterize the contracts as a sham or subterfuge in order to conclude 
that the conduct of the parties and the nature of their relations bring (the bank's) 
challenged activities within the federal definition of branch banking. Here, penetrating 
the form of the contracts to the underlying substance of the transaction, we are 
satisfied that at the time a customer delivers a sum of money . . . to the armored 
truck . . . , the bank has, for all purposes contemplated by Congress in § 36(f) 
received a deposit. The money is given and received for deposit even though the 
parties have agreed that its technical status as a 'deposit' which may be drawn on is to 
remain inchoate for the brief period of time it is in transit to the chartered bank premises. 
The intended deposits are delivered and received as part of a largescale continuing 
mode of conducting the banking business designed to bring basic bank services to the 
customers.  

"Since the putative deposits are in fact 'received' by a bank facility apart from its 
chartered place of business, we are compelled . . . to view the place of delivery of the 
customer's cash and checks accompanied by a deposit slip as an 'additional office, or . . 
. branch place of business . . . at which deposits are received.'" 396 U.S. at 137. 
(Emphasis supplied.)  

QUESTIONS 4.  

In the two reported cases dealing with a messenger service owned by an independent 
agent and serving the customers of one or of several banks within a geographical area, 
the form of the transaction was penetrated to discover its substance. Again, the bank's 
customers contractually agreed that the deposits delivered to the messenger would not 
be deemed made until the cash or checks were delivered to the bank. Theoretically, the 
messenger service was liable to the customer until the deposit was actually delivered.  

{*143} In reality, however, the bank in one case assumed the risk of loss of the deposit 
while in transit by purchasing appropriate insurance, and the service was operated by 
and at the direction of employees of the bank. Because of these facts, the operation 
was found to be a branch bank under a statutory definition similar to ours. Tri-City 
Bank of Warren v. State, 38 Mich. App. 703, 197 N.W. 2d 332 (1972).  

In the other case, Jackson v. First National Bank of Gainesville, 430 F.2d 1200 (5th 
C.A. 1970), a similar "deposit" contract was used. However, the service was owned and 
operated by a subsidiary of the bank's holding company. Looking at the "substance" of 
the operation, it was considered to be a branch. Since Georgia law prohibited the 
formation of branches by its state banks, this service provided by a national bank, if 
allowed, would "illegally disrupt the competitive equality between federal and state 
banks" in that state.  

In view of these decisions, your Department should also look beyond the form of an 
"independent agency" and analyze the substance of the operation. If it is truly 
independent, i.e. provides its own insurance, is not owned or operated by or at the 
direction of a bank, and the like, such service is not likely to be labeled a "branch." It 



 

 

would then be likened to activities of such organizations as the Postal Service, Wells 
Fargo, Brinks and Purolator. This would be true with respect to both the armored car 
messenger services and the CBCT services. That the services may be available to the 
customers of several banks within the same area would not be sufficient to establish the 
operation as an independent agency.  

QUESTIONS 5.  

If the employee conduct described in your fifth question consisted of isolated, sporadic 
and inconsequential transactions, it would not appear to constitute "branch banking" 
under Dickinson, supra. If, however, this operation were a "part of a large-scale 
continuing mode of conducting the banking business designed to bring basic services to 
the customers," 396 U.S. at 137, then it may be viewed as being within the extreme 
limits of the definition of "branch banking."  

In conclusion, we are mindful that it is a difficult task to apply the language of our 
"branch banking" statute to the use of new technology and modes of operation never 
envisioned by those who wrote the law. Because of this, we believe that it would be an 
appropriate time for you to consider issuing interpretative regulations regarding these 
new services.  

By: Harvey B. Fruman  

Assistant Attorney General  


