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QUESTIONS
QUESTIONS

In 1975 the New Mexico State Legislature enacted provisions relating to primary
elections. Chapter 255, Laws of 1975 and Chapter 295, Laws of 1975. The following
guestions relate to these chapters:

1. Do the nominating petitions filed with the Secretary of State at the time of filing a
statement of candidacy for convention designation count toward the petitions needed by
candidates who do not receive the requisite number of delegate votes at the convention
and use the alternate method of filing a declaration of candidacy?

2. Should the Secretary of State count signatures on nominating petitions which have
been reproduced on a copying machine?

CONCLUSIONS
1. Yes.
2. No.

OPINION
{*163} ANALYSIS
1. By virtue of the action taken in the First Session of the Thirty-Second Legislature,
there are now two methods by which a prospective candidate may seek to have his or
her name placed on a major party's primary ballot for nomination to a state-wide office
or to the Office of United States Representative. The first method is designation by party
convention for placement on the primary ballot. In order to be considered at the
preprimary convention, a candidate must:
"[file] a statement of candidacy for convention designation and at the same time and

place, a nominating petition which contains the required number of signatures for that
office." Section 3-8-19.1(A), NMSA, 1953 Comp. (1975 Interim Supp.).



Under Section 3-8-19.3, NMSA, 1953 Comp. (1975 Interim Supp.), a candidate seeking
to place his or her name before the convention for designation on the primary ballot
must conform to the requirements set out in Sections 3-8-24.1 through 3-8-24.6, NMSA,
1953 Comp. (1975 Interim Supp.). The number of signatures which must be filed by a
candidate for statewide office or for United States Representative in order to be
considered for convention designation is specified in Section 3-8-24.4, supra. The
applicable portion of Section 3-8-24.4, supra, as recited in Chapter 295, Laws of 1975,
states:

"3-8-24.4. PRIMARY ELECTION LAW -- NOMINATING PETITION -- NUMBER OF
SIGNATURES REQUIRED. -- A. The basis of percentage for the votes of the party in
each instance referred to in this section shall be the total vote for {*164} the party's
candidates for governor at the last preceding primary election at which the party's
candidate for governor was nominated.

B. Nominating petitions for a candidate for United States senator, or any statewide
elective office shall be signed by a number of voters equal to at least one per cent of the
votes of the party of the candidate in each of at least ten counties in the state and not
less than one per cent of the total vote of his party in the state.

C. Nominating petitions for a candidate for United States representative shall be signed
by a number of voters equal to at least one per cent of the votes of the party of the
candidate in each of at least five counties of the congressional district and not less than
one per cent of the total vote of his party in the congressional district.

D. Nominating petitions for a candidate for legislature, district judge, district attorney,
state board of education or magistrate shall be signed by a number of voters equal to at
least three per cent of the total vote of his party in the district or division as the case
may be. . ..

If a candidate fails, at the preprimary convention, to receive the requisite twenty per cent
of the delegate vote in order to be placed on the party's primary ballot by convention
designation, an alternate method is available to him under Section 3-8-24.10, NMSA,
1953 Comp. (1975 Interim Supp.). The requirements for placement on the ballot under
the alternate method are:

"3-8-24.10. PRIMARY ELECTION LAW -- FAILURE TO RECEIVE CONVENTION
DESIGNATION -- ALTERNATE METHOD OF PLACING NAME ON PRIMARY
ELECTION BALLOT. -- A. Anyone who has been certified by the secretary of state as a
candidate for convention designation but does not receive at least twenty per cent [20%)]
of the delegate vote may have his name printed on the primary election ballot as a
candidate for that office provided that no later than fifty [50] days before the primary
election he shall file a declaration of candidacy and nominating petitions in the form
prescribed by section 3-8-24.1 NMSA 1953 containing:



(1) The signatures of voters totaling not less than one per cent [1%] in each of ten [10]
counties with a total of three per cent ([3%] state-wide of the total number of votes cast
in the state by that party for governor in the last preceding primary election at which the
party's candidate for governor was nominated in the case of a candidate for state-wide
office; or

(2) the signatures of voters totaling not less than one per cent [1%)] in each of five [5]
counties with a total of three per cent [3%] district-wide of the total number of votes cast
in the district by that party for governor in the last preceding primary election at which
the party's candidate for governor was nominated, in the case of a candidate for United
States representative.

B. The secretary of state shall determine whether the nominating petitions and
signatures and addresses of voters {*165} are valid and comply with law.

C. If such determinations are answered in the affirmative, the candidate shall have his
name printed on the primary election ballot as a candidate for such office provided that
his name shall be printed on the ballot immediately following the names of those
persons who are convention - designated candidates for that office. If there are two [2]
or more candidates who qualify under the provisions of this section to have their names
printed on the ballot for any one [1] office, their respective positions shall be determined
by lot." (Emphasis added.)

The question of whether the Secretary of State should count the signatures filed by a
candidate in the process of seeking convention designation as a part of the signatures
needed to be placed on the ballot under the alternate method provided for in Section 3-
8-24.10, supra, is raised because Section 3-8-24.5(A), supra, states:

"A nominating petition when filed shall not be withdrawn nor added to, nor shall any
person be permitted to revoke his signature thereon." (Emphasis added.)

This section limits the manner in which a candidate may submit petitions for convention
designation in that, once nominating petitions for convention designation are filed, new
signatures may not be added to the petition to qualify for the convention. However, this
section should not be construed to prohibit the inclusion of the signatures originally filed
by the candidate for convention designation in the total necessary to appear on the
ballot using the alternate method.

The number of signatures necessary to be placed on the ballot by the alternate method
is a total of not less than one percent [1%] in each of ten [10] counties with a total of
three percent [3%] state-wide of the total number of votes cast by a party for governor in
the last preceding primary election at which the party's candidate for governor was
nominated in the case of a candidate for state-wide office. The total required for United
States Representative are one percent [1%] in each of five [5] counties within his district
with a total of three percent [3%] district-wide of the total vote cast by the party for



governor at the last preceding primary election at which the party's candidate for
governor was nominated.

These totals were clearly set by the legislature in 3-8-24.10, supra. The figures cannot
be interpreted to mean signatures totaling four percent [4%] of the total vote cast for
governor in the last preceding January election must be submitted for placement on the
ballot using the alternate method. This would be the result if a candidate were forced to
submit signatures totaling one percent [1%] of the total vote cast for governor in the last
preceding January election in order to be considered by the convention and then an
additional three percent [3%] to be placed by the alternate method.

The New Mexico Supreme Court in State ex rel. Palmer v. Miller, 74 N.M. 129, 391
P.2d 416 (1964), stated that the court would not give an interpretation to the then
existing nomination statute which would alter the number of signatures necessary to be
placed on the ballot. The court stated that the alteration of the percentage necessary for
placement on the ballot would be the "grossest type of judicial legislation."

{*166} A reading of the statute which does not construe the signatures found on the
petition for convention designation to be part of the petition under the alternate petition
would in fact alter the legislative mandate to procure three percent [3%] of the vote into
a mandate to procure a total of at least four percent [4%]. Such a deviation from
legislative intent is not appropriate in view of the well - established rule that the words of
a statute are to be given their ordinary meaning unless it is clear that the ordinary
meaning of the words does not apply. Albuquerque Lumber Co. v. Bureau of Rev.,
42 N.M. 58, 75 P.2d 334 (1937); In Re Cox' Estate, 57 N.M. 543, 260 P.2d 909 (1953).

Requiring signatures in an amount exceeding a total of three percent of the vote would
also contravene the constitutional principal which states that access to the ballot must
be genuinely open to all, subject only to reasonable legislatively mandated
requirements. The standard of genuinely open ballots was adopted by the Supreme
Court of New Mexico in Dillon v. King, 87 N.M. 79, 529 P.2d 745 (1974). Dillon cites
the United States Supreme Court case of Jenness v. Fortson, 403 U.S. 431, 91 S. Ct.
1970, 29 L. Ed. 2d 554 (1971) to establish that the state legislature may demand that a
reasonable number of signatures upon a petition from candidates wishing to be placed
upon a ballot but may not use such requirements to unduly restrict access to the ballot.
While it is clear that the state legislature may require that a candidate demonstrate a
reasonable amount of voter support in order to promote orderly elections and prevent
overly long ballots, enforcement of the statute in a more burdensome manner than the
legislature mandates would inappropriately limit access to the ballot.

Finally, prohibiting additional signatures to be added to the petitions on file for
convention designation would subvert the alternate method of placement on the ballot.
Nominating petitions refer to the forms used to obtain voters' signatures on behalf of a
person wishing to become a candidate for political office. The term has a collective
meaning in that any signatures submitted by a candidate for a particular political
position constitute his or her petition. See State ex rel. Voss v. Davis, 418 S.W. 2d 163



(Mo. 1967). The Court in Davis held that petitions calling for city charter amendments
could be added to after an unsuccessful petition submission because the term petitions
has a collective meaning. Thus, the process of submitting petitions was held to be a
unitary process which was not terminated by a submission of a petition with an
insufficient number of signatures. The same logic applies to the construction of New
Mexico's primary election laws. All of the signatures submitted by the political candidate
constitute his or her petition for candidacy. Signatures obtained before the convention
by a candidate serve the same function, i.e., that of securing a place on the primary
ballot for the candidate, as those submitted after the convention. In the absence of clear
legislative intent to do so, no distinction between the signing of a petition before the
convention and the signing of a petition after the convention ought to be made and both
types of signatures should be considered equally as part of the candidate's petition. If
candidates are not allowed to add signatures to their petitions after the convention they
would be unable to add any signatures in order to qualify under the alternate method
{*167} because they would, in effect, be adding to their petition for nomination.

2. The duties of the Secretary of State, as filing officer include more than merely
counting the signatures on the petition. Under Section 3-8-24.8, supra, the Secretary of
State must certify that certain candidates have complied with the requirements of the
Primary Election Law. Section 3-8-24.8, supra, states:

"3-8-24.8. PRIMARY ELECTION LAW -- STATEMENT OF CANDIDACY FOR
CONVENTION DESIGNATION -- DUTY OF SECRETARY OF STATE. -- A. Not later
than seventy [70] days prior to the date of the primary election, the secretary of state
shall certify to the chairman of the state political party the names of that party's
candidates for state-wide office or office of United States representative who have filed
their statements of candidacy for convention designation and have otherwise complied
with the requirements of the Primary Election Law.

B. No person shall be placed in nomination at the convention unless he has been so
certified by the secretary of state.”

Under Section 3-8-24.5, supra, the originals of all nominating petitions must remain in
the filing officer's office. Thus, such petitions must necessarily have been submitted to
the filing officer and the Secretary of State may not certify that the provisions of the
Primary Election Law have been complied with until the originals have been filed with
her office.

Signatures submitted pursuant to the alternate method must also be presented to the
Secretary of State under Section 3-8-24.10, supra. The Secretary must obtain the
original petitions to fulfill her duties under subsection B of 3-8-24.10, supra, in that she
must determine that the petitions comply with law. Unless the original petitions are
provided to the Secretary the candidate's name should not be placed upon the primary
election ballot.

By: Charles E. Roybal



Assistant Attorney General



