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September 30, 1975  

BY: OPINION OF TONEY ANAYA, Attorney General  

TO: Mr. Snider Campbell Savings and Loan Supervisor Department of Banking Lew 
Wallace Building Santa Fe, New Mexico 87503  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. In the Savings and Loan Act, Sections 48-15-45 through 48-15-151, NMSA, 1953 
Comp. (1973 P.S.), may outstanding capital debentures or notes be included in the 
definition of the net worth of an association?  

2. If the answer to question 1 is "yes," is the seventy-five percent limitation in Section 
48-15-54A, supra, computed before or after the capital debentures or notes are issued?  

3. May outstanding capital debentures or notes be used to satisfy the net worth 
requirements of Section 48-15-91, supra, or any other section of the Savings and Loan 
Act except for Section 48-15-111, supra?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. See Analysis.  

3. No.  

OPINION  

{*144} ANALYSIS  

1. The Savings and Loan Act permits associations to issue and sell its capital 
debentures and notes but limits the principal amount which may be outstanding to not 
more than "seventy-five per cent of an association's net worth." Section 48-15-54A, 
supra. Because of their applicability to this inquiry, other portions of that section follow.  

"C. Capital debentures or notes are an unsecured indebtedness of the association and 
are subordinate to the claims of depositors and all other creditors. . . . No payment of 
the principal of outstanding capital debentures or notes shall be made unless, after the 
payment, the aggregate of the net worth and capital debentures or notes then 



 

 

outstanding is equal to the aggregate of the foregoing items immediately after the 
original issue of the capital debentures or notes.  

"D. The amounts of outstanding capital debentures or notes legally issued . . . shall be 
treated as capital for the purpose of computing reserve requirements . . . ." (Emphasis 
supplied.)  

From the emphasized language of Section 48-15-54C, supra, we obtain our initial 
indication that capital debentures or notes are not to be treated as an element of "net 
worth." Were this intended to be otherwise, it is doubtful that the Legislature would have 
found it necessary to list those items separately.  

In Section 48-15-46M, supra, "net worth" is defined as "the sum of all reserve accounts, 
undivided profits, surplus, capital stock and any other nonwithdrawable accounts."  

Without elaboration, we find that capital debentures and notes are not considered as 
"reserve accounts, undivided profits, surplus, (or) capital stock" by statutory definition, 
judicial determination or trade usage. As to whether capital debentures and notes may 
be included within the term "any other nonwithdrawal accounts," we first note that they 
are usually considered as a form of subordinated debt security. While not defined in 
New Mexico law, subordinated debt securities are defined in the federal laws regulating 
federally insured associations as:  

". . . any unsecured note, debenture, or other debt security issued by an insured 
institution and subordinated on liquidation to all claims having the same priority as 
savings account holders {*145} or any higher priority." 12 C.F.R. § 561.24.  

Reading this definition along with the language of Section 48-15-54C, supra, it is 
obvious that capital debentures and notes are a form of "subordinated debt security." 
Again, while our statutes are silent as to whether such securities are a form of 
"nonwithdrawable accounts," we note that federally insured associations may not treat 
them as either withdrawable or nonwithdrawable accounts. 12 C.F.R. § 561.3.  

The definition of net worth for federally insured associations in their relation with the 
Federal Savings and Loan Insurance Corporation (FSLIC) is quite similar to the New 
Mexico definition. 12 C.F.R. § 561.13 defines "net worth" as "the sum of all reserve 
accounts (except specific or valuation reserves), retained earnings, capital stock, and 
any other nonwithdrawable accounts . . . ." That regulation goes further than ours, 
however, by allowing the inclusion of a specific portion of an insured association's 
outstanding capital debentures and notes in its net worth computation. The inclusion is 
limited to twenty percent of the outstanding issues for purposes of satisfying annual 
closing net worth requirements. For further purposes the inclusion is limited to the 
extent explicitly authorized in writing by FSLIC. It thus appears that while capital 
debentures and notes are not strictly within the federal "net worth" definition, they are, to 
a degree, an acceptable inclusion into the computation of "net worth."  



 

 

You have advised us that your Division has not interpreted our statutory "net worth" 
definition as including capital debentures or notes for reporting or other purposes where 
not specifically authorized by the Savings and Loan Act. This construction should be 
followed if it is a reasonable one, even though there might be another interpretation 
which is likewise reasonable, unless there are compelling indications that it is wrong. 
Kenneth v. Schmoll, 482 F.2d 90 (10th Cir. 1973). See also Dillard v. State Tax 
Comm'n, 53 N.M. 12, 201 P.2d 345 (1940). As we are unaware of any compelling 
indications that your interpretation is wrong, and as it appears that this interpretation is a 
reasonable construction of the Savings and Loan Act, we conclude the "net worth" 
definition in that Act does not include capital debentures or notes.  

2. As we have answered "no" to the first question, suffice it to say that the limit of the 
principal amount of outstanding capital debentures or notes to not more than seventy-
five percent of an association's net worth is to be computed prior to the issuance of new 
debentures or notes.  

3. Since we have concluded that capital debentures or notes are not a part of an 
association's "net worth" for State reporting purposes, they may not be used to satisfy 
the net worth requirements of the Savings and Loan Act. The sole exception to this 
restriction of their use is for the purpose of computing an association's reserve 
requirements, as prescribed by Section 48-15-111B., supra. In that event, they are to 
be treated as capital. Section 48-15-54D., supra.  

By: Harvey B. Fruman  

Assistant Attorney General  


