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QUESTIONS  

QUESTIONS  

A. MARRIED STUDENTS  

Does the marriage of a nonresident to a resident satisfy the residency criteria for tuition 
purposes with respect to the non-resident spouse?  

B. MILITARY PERSONNEL  

1. May a person who has lived on a military base use the period of time spent on a 
military base toward acquiring residency (provided the person completed other overt 
acts?)  

2. May a person living on a military base acquire New Mexico residency for tuition 
purposes?  

CONCLUSIONS  

A. No.  

B. 1. Yes.  

2. Yes.  

OPINION  

{*210} ANALYSIS  

A. The Board of Educational Finance has the authority to determine resident status for 
tuition purposes pursuant to Section 73-30-2.2(E), NMSA 1953 Comp., which 
specifically provides that:  

"The board of educational finance shall define resident and non-resident students for 
the purpose of administering tuition charges in accordance with the constitution and 
statutes of the state, and after consultation with the appropriate officials of the 



 

 

institutions concerned; each institution shall use the uniform definitions so established in 
assessing and collecting tuition charges from the students."  

The current Board of Educational Finance Resident Status Regulation, as amended 
March 22, 1974, defines a resident student as one "who has been domiciled in New 
Mexico for not less than one year" preceding first enrollment. The regulation defines 
domicile as "physical presence in this state . . . coupled with the intention to remain and 
to make this state one's home indefinitely." This definition is consistent with the law. See 
Montoya v. Collier, 85 N.M. 356, 512 P.2d 684 (1973).  

The current regulation, unlike previous regulations, does not contain a provision 
conferring resident status on women who marry New Mexico residents. For example, 
the regulation, as amended June 10, 1958, contained the provision that "a non-resident 
woman who marries a resident of New Mexico shall become a resident at the beginning 
of the next semester term following such marriage." And the regulation, as amended 
June 15, 1973, provided that "A non-resident woman who marries a resident of New 
Mexico shall be considered as acquiring domicile in New Mexico of a duration equal to 
that of her husband." It is our conclusion that absent any such specific provision, 
resident status for tuition purposes may be attained only by showing domicile in New 
Mexico for one year. Marriage does not automatically waive that requirement. All 
students, married or not, male or female, are equally bound by the current regulation.  

Although the regulation does not create any exception on the basis of marriage to the 
requirement of one year domicile for resident status for tuition purposes, it does provide 
that retaining or acquiring domicile is subject to certain qualifications. One such 
qualification states that "the general rules of common law touching acquisition, loss or 
change of domicile shall be applicable in all cases," and it has been suggested that the 
common law rule that a wife attains the domicile of her husband would affect the 
determination of resident status for tuition purposes. The Board of Educational Finance 
does not, under the regulation, grant resident status for tuition purposes to any 
domiciliary of New Mexico but only to those who have been a domiciliary for more than 
one year. Without the year requirement, where simple proof of domicile is sufficient to 
attain resident classification for tuition purposes, a court has upheld a regulation under 
which a non-resident woman may be classified a resident upon marriage to a resident. 
The Court said:  

"This regulation is obviously an attempt to adhere to the well established legal concept 
that the domicile of a wife is the same as that of her husband . . . While it is by no 
means controlling, such a marriage is a relevant consideration in determining {*211} a 
student's residency for tuition purposes . . . Although it is possible that the University 
regulations on this point could be clarified, they do not presently constitute a 
constitutional violation . . ." Clarke v. Redeker, 259 F. Supp. 117, 124 (S.D. Io. 1966).  

With the year requirement, however, marriage may be a factor in establishing domicile, 
but, absent a specific provision, it is not a determinative factor in establishing resident 
status for tuition purposes.  



 

 

Moreover, even if in adherence to common law, the current regulation contained a 
provision which conferred resident status for tuition purposes on non-resident women by 
reason of marriage to residents, such a provision may not be constitutional. In Samuel 
v. University of Pittsburgh, 375 F. Supp. 1119 (W.D. Pa. 1974), the court found that a 
tuition regulation creating an exception for non-resident women who marry residents 
was contrary to the Equal Protection Clause of the Fourteenth Amendment. In Samuel, 
the regulation in question essentially provided that a married woman was presumed to 
have the domicile of her husband for tuition purposes. Relying on the Supreme Court 
decision in Reed v. Reed, 404 U.S. 71, 92 S. Ct. 251, 30 L. Ed. 2d 225 (1971), the 
Samuel court found that classifications based on criteria wholly unrelated to the object 
of the regulation were arbitrary and the mandatory preference given thereby to 
members of one sex was forbidden by the Fourteenth Amendment. The court said that 
the residence of all students must be determined on the basis of the same factors, 
"without reference to whether the student is male or female, married or unmarried." 375 
F. Supp. at 1134.  

B.1. Time spent on a military base in New Mexico is physical presence in the state and 
may be used toward acquiring residency so long as the requisite intent is also 
demonstrated. It does not, however, in itself, confer domicile. Article 7, Section 4 of the 
New Mexico Constitution provides:  

"No person shall be deemed to have acquired or lost residence by reason of his 
presence or absence while employed in the service of the United States. . ."  

This policy is also present as a qualification in the current regulation at Section 5B.  

Service in the armed forces may not prevent a person from establishing domicile. If time 
spent on a military base in New Mexico is in conformance with the domicile 
qualifications set out in the regulation, then military personnel may, after one year of 
such domicile, be eligible for resident status for tuition purposes.  

B.2. This question is answered conclusively by statute as well as by regulation.  

Military personnel living on a military base, presumably members of the Armed Forces 
or spouses or children of a member of the Armed Forces, are specifically designated 
residents for tuition purposes. Section 73-30-2.1, NMSA, 1953 Comp. is directly on 
point and provides:  

"A. For the purpose of tuition payment at the residence school rates at state institutions, 
as defined in Article 12, Section 11 of the Constitution of New Mexico, a 'resident 
student' includes:  

{*212} "(1) any person not otherwise entitled to claim residence who is a member of the 
armed forces of the United States assigned to active duty within the exterior boundaries 
of this State; and  



 

 

"(2) the spouse or minor child of any person who qualifies under paragraph (1)."  

Section 73-30-2.1, supra, has also been incorporated in the current regulation at 
Section 9(B).  

By: Jill Z. Cooper  

Assistant Attorney General  


