
 

 

Opinion No. 76-09  

March 19, 1976  

BY: OPINION OF TONEY ANAYA, Attorney General Ted A. Hopkins, Assistant 
Attorney General  

TO: Morris Stagner, Chief Assistant District Attorney, Chaves County Courthouse, 
Roswell, New Mexico 88201  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. An owner of a tract of land within the extraterritorial jurisdiction of Roswell proposes 
to construct a trailer park with spaces to lease or rent. Does this fall under Roswell 
municipal, or Chaves County subdivision regulations, or any other regulations?  

2. With regard to the construction of condominium units on a tract of land within the 
extraterritorial jurisdiction of Roswell and assuming each unit is being sold to a separate 
owner pursuant to declaration under the Building Unit Ownership Act, Sections 70-4-1 
to 70-4-27, N.M.S.A. 1953 Comp. (1975 Supp.):  

(A) does this fall under Roswell municipal, or Chaves County subdivision regulations, or 
any other regulations; and  

(B) does a mobile home condominium, modular unit condominium, or townhouse units 
made by stacking modular units, change the interpretation in any way?  

CONCLUSIONS  

1. See analysis.  

2. (A) See analysis.  

(B) No.  

OPINION  

{*58} ANALYSIS  

QUESTIONS 1  

The question of the applicability of county subdivision regulations to the construction 
and lease or rental of trailer spaces has been considered in Attorney General Opinions 
Nos. 70-84 and 74-37. Opinion 74-37 concluded that such {*59} construction, when 



 

 

located outside the boundary of a municipality but within the municipality's 
extraterritorial jurisdiction, would qualify as a subdivision as defined in the New Mexico 
Subdivision Act, § 70-5-2(I), N.M.S.A. 1953 (1975 Supp.), and is therefore subject to 
county regulations promulgated thereunder. We hereby reaffirm that conclusion.  

On the question of municipal regulation, Opinions 70-84 and 74-37 concluded that the 
division of land for lease or rental would not qualify as a subdivision. We believe that 
this conclusion is incorrect and therefore overrule those portions of Opinions 70-84 and 
74-37 which are inconsistent with this opinion. Copies of Attorney General Opinions 70-
84 and 74-37 are attached for your information.  

Section 14-19-1, N.M.S.A. 1953 (1975 Special Supp.), states:  

"'Subdivide' or 'subdivision' for the purpose of approval by a municipal planning authority 
means the division of land into two [2] or more parts by platting or by metes and bounds 
description into tracts of less than five [5] acres in any one [1] calendar year for the 
purpose of:  

(1) Sale for building purposes;  

(2) Laying out a municipality or any part thereof;  

(3) Adding to a municipality;  

(4) Laying out suburban lots; or  

(5) Resubdivision."  

Opinions 70-84 and 74-37 were based on the theory that § 14-19-1, supra, specifically 
included division for the purpose of sale but did not mention division for the purpose of 
lease or rental, and therefore, such a purpose would be beyond the scope of the 
regulations. However, subsections (2), (3) and (4), § 14-19-1, supra, indicate a broader 
scope for municipal subdivision regulation. These subsections indicate that the purpose 
of Article 19 of the Municipal Code (being Chapter 14, N.M.S.A. 1953 (1975 Special 
Supp.)) is to provide municipalities with the means to exert some control over the 
development of lands contiguous with, but outside, the municipal boundaries. As stated 
in § 14-18-6 of the Municipal Code, supra, regulations governing the subdivision of land 
within the planning and platting jurisdiction of a municipality may provide for the 
harmonious development of the municipality and its environs and the coordination of the 
subdivision with the master plan of the municipality. "The [master] plan shall be made 
with the general purpose of guiding and accomplishing a coordinated, adjusted and 
harmonious development of the municipality. . . ." Therefore, the purpose of § 14-19-1, 
supra, is not simply to regulate the division of land which is to be sold as opposed to 
leased or rented, but to regulate the division of land as it affects municipal development.  



 

 

The definition of subdivision as stated in § 14-19-1(4), supra, encompasses the kind of 
development proposed. A suburb is the outlying part of a city which is used for business 
or residential purposes or both, Villalobos v. Holguin, 208 S.W.2d 871 (Tex. Sup. Ct. 
1948); the term "lots" in its ordinary meaning includes that portion of land measured and 
set apart for individual private use and occupancy, State of California v. United 
States, 169 F.2d 914 (9th Cir., 1948); and the term "lot", as applied {*60} to real estate 
is an allotted or set-off portion of land, whether great or small, Pilz v. Killingsworth, 20 
Ore. 432, 26 P. 305 (1891). It is not material to these definitions that the land is leased 
rather than sold, and therefore, the same application of municipal subdivision 
regulations would result in either event. Consequently, if the division of land under 
discussion results in two or more portions of land delimited by platting or by metes and 
bounds description into tracts of less than five acres in any one calendar year, it is 
subject to municipal regulation as a subdivision.  

Section 14-19-5 of the Municipal Code, supra, states that:  

"A. For the purpose of approving the subdivision and platting of land:  

(1) the jurisdiction of a county includes all territory not within the boundary of a 
municipality;  

(2) the jurisdiction of a municipality having a population of twenty-five thousand [25,000] 
or more persons according to the most recent census includes all territory within five [5] 
miles of the boundary of the municipality and not within the boundary of another 
municipality.  

. . .  

C. The county and municipality shall exercise concurrent jurisdiction over territory within 
the platting jurisdiction of both the county and the municipality."  

Since your question is concerned with land that is beyond the municipal boundaries but 
within the extraterritorial jurisdiction of Roswell, subsection (C) above provides that both 
Roswell municipal and Chaves County subdivision regulations apply concurrently.  

Although your request for opinion does not indicate whether the land in question is in an 
area designated as "flood prone", it should be noted that § 14-17-5.1 of the Municipal 
Code, supra, states that a county or municipality may by ordinance review subdivision 
proposals and other new developments within a designated flood or mudslide hazard 
area for certain designated purposes. Section 14-17-5.1(C), supra, provides that:  

"A county or municipality shall have exclusive jurisdiction over permits issued under its 
respective ordinance and inaccordance with this section, and so long as it is enforced 
by an approved inspector pursuant to the Construction Industries Licensing Act (67-35-1 
to 67-35-63). Notwithstanding Section 14-17-5, NMSA 1953, when a municipality adopts 
an ordinance pursuant to paragraph (2) subsection A of this section, the municipality's 



 

 

jurisdiction under this ordinance shall take precedence over a respective county 
ordinance within the municipality's boundary and within the municipality's 
subdividing and platting jurisdiction." (Emphasis added.)  

Paragraph (2) of § 14-17-5.1(A), supra, concerns standards for constructing, altering, 
installing or repairing buildings and other improvements. If the land under discussion 
has been designated as flood prone, both Roswell municipal and Chaves County 
regulations shall apply concurrently, except {*61} as noted above. In the noted areas, 
municipal ordinances preempt county ordinances.  

QUESTION 2  

a. Municipal Regulations  

The foregoing discussion concerning § 14-19-1(4) is equally applicable to your second 
question, since the rationale for municipal regulation of trailer parks logically extends to 
condominiums as well. Notwithstanding the fact that the rationale is the same, there are 
significant differences between condominiums and trailer parks. The relevant 
distinctions are that the land on which condominiums are built may be held by the 
condominium unit owners as undivided interests in common, and that the condominium 
units may all be located within a single structure.  

In regard to the first distinction, the Building Unit Ownership Act, supra, provides in § 
70-4-5 that "each unit owner shall be entitled to sole ownership and possession of his 
unit." "Unit" is defined as "a part of the property intended for residential, professional, 
commercial, industrial or any type of independent use. . . .", § 70-4-2 (A), supra. Insofar 
as federal subdivision regulations are concerned, a recent decision held that such an 
undivided interest in land, when coupled with the right to exclusive use of a specific plot 
of land, was included in the definition of "lot". Assn. of Outdoor Recreation Clubs, 
Inc. v. Secretary, Housing and Urban Development, Civil No. C75-198T (W.D. 
Wash., filed December 10, 1975). Therefore, the common, undivided ownership 
distinction is not controlling.  

In those instances in which the condominium units are located in a single structure, the 
question turns on whether the land has been divided. In our opinion, if two or more units 
incorporate a portion of land reserved to the sole ownership and possession of the 
individual owners of those units, land has been divided for the purpose of laying out 
suburban lots. In that event, the final condition which must be met before municipal 
subdivision regulations become applicable, is that the parcels of land must be described 
and the division must be delimited by platting or metes and bounds description, § 14 - 
19 - 1, supra. Therefore, if the declaration described in § 70-4-11, supra, or the deeds 
of units described in § 70-4-12, supra, or the floor plans described in § 70-4-13, supra, 
which are to be recorded pursuant to § 70-4-15, supra, contain a description of two or 
more parcels of land by platting or metes and bounds description, Roswell's municipal 
subdivision regulations will apply.  



 

 

b. County Regulations  

The purpose of the county subdivision regulations is to provide for the harmonious 
development of unincorporated areas, for the coordination of rights-of-way, for adequate 
space for traffic, recreation, light and air, and for a distribution of population density. See 
Article II, Chaves County Land Subdivision Regulations (filed September 11, 1973). An 
additional purpose of county subdivision regulation, that of protecting the purchaser of 
subdivided lands, may be inferred from § 70-5-17 of the New Mexico Subdivision Act, 
§§ 70-5-1 through 70-5-29, N.M.S.A. 1953 (1975 Supp.). This section requires the 
disclosure, in writing, of certain information, to permit the prospective purchaser or 
lessee to make an informed decision about the purchase {*62} or lease of land. The 
rationale for the application of county subdivision regulations is therefore not that same 
as that for municipal regulation. Further, § 70-5-2 (I), supra, specifically exempts from 
the definition of subdivision the sale or lease of apartments, offices, stores or similar 
space within a building (emphasis added). Therefore, if the condominium units are 
part of a structure or building, the manner of construction, whether of mobile homes, 
modular units, or townhouse modular is immaterial; the county subdivision regulations 
will not apply. However, where five or more condominium units incorporate a portion of 
land reserved for the sole ownership and possession of the unit owner pursuant to § 70-
4-5, supra, the exception granted for apartments does not apply, and the Chaves 
County Subdivision Regulations would apply.  


