
 

 

Opinion No. 76-28  

August 26, 1976  

BY: OPINION OF TONEY ANAYA, Attorney General Jill Z. Cooper, Leila Andrews, 
Assistant Attorneys General  

TO: Mr. Harry Wugalter, Chief, Public School Finance Division, State Capitol Building, 
Santa Fe, New Mexico 87503; Mr. Leonard Delayo, Superintendent of Instruction, 
Department of Education, Education Building, Santa Fe, New Mexico 87503  

FACTS  

The Department of Education and the Public School Finance Division of the Department 
of Finance and Administration proposes to implement a policy whereby students who 
have not attained their sixth birthday by October 1, 1976, but who have attained age six 
by January 1, 1977 and who have attended a full year, or the equivalent, kindergarten 
program, may be enrolled in the first grade at the beginning of the 1976-77 school year 
and, if so enrolled, may be counted in the "Basic Program ADM" as defined in Section 
77-6-2 (C), NMSA, 1953 Comp.  

QUESTION  

May such a policy be legally implemented?  

CONCLUSION  

Yes.  

ANALYSIS  

{*102} The Department of Education and the Public School Finance Division of the 
Department of Finance and Administration have proposed a policy to clarify the 
guidelines established by law for enrollment in public school. Although both agencies 
concur in this policy, it must be considered in the context of the relevant statutes to 
determine whether it is consistent therewith.  

Section 77-11-2, NMSA, 1953 Comp. provides for the establishment of an early 
childhood education program in each school district and the progressive phasing in of 
these programs "such that, not later than September 1, 1977, a program shall be 
available to every child who has attained his 5th birthday prior to September 1 of the 
school year."  

Section 77-6-2 (K), NMSA, 1953 Comp. defines "a qualified student" as one who is at 
least six years old on January 1st of the school year if approved early childhood 
education programs are not provided for the student by the school district; or, if such 



 

 

programs are provided by the school district, at least six years old on December 1, 1974 
for the school year 1974-75, at least six years old on November 1, 1975 for the school 
year 1975-76, at least six years old on October 1, 1976 for school year 1976-77, and, at 
least six years old on September 1, 1977 for the school year 1977-78 and all 
succeeding school years. It would appear that the phasing in of the early childhood 
education program is coordinated with the phasing in of the entry level dates for the first 
grade.  

Section 77-6-2 (C), supra, defines "basic program ADM" as "the average daily 
membership (ADM) of qualified students in the basic program." The amount of the state 
money distributed to a school district is determined in part by the ADM. Only students 
counted in the ADM receive funding from the state.  

Questions have been raised with respect to the applicability of Section 77-6-2 (K), 
supra, to children who, for example, by reason of having moved from another district, 
have already attended a full year of kindergarten but will not be six by October 1. A 
literal interpretation of Section 77-6-2, supra, would require that such a child either wait 
out the year or repeat a full year of kindergarten or that a school district accepting such 
a child in the first grade not count the child in the basic program ADM. None of these 
results is reasonable and each would contradict the legislative intent of co-ordinating an 
early childhood education or kindergarten program with the first grade.  

It is a rule of statutory construction that where adherence to the literal language of the 
statute leads to an injustice or absurdity or contradiction, the statute will be construed 
according to its obvious spirit or reason. State v. Nance, 77 N.M. 39, 419 P.2d 242 
(1966), cert. denied, 386 U.S. 1039, {*103} 18 L. Ed. 2d 605, 87 S. Ct. 1495. Thus, we 
would construe this statute in accordance with its obvious spirit and recognize that the 
policy proposed by the State Department of Education and the Public School Finance 
Division properly reflects that spirit and reasonably provides for those children who will 
not be six years old before October 1, 1976 but who have attained age six by January 1, 
1977 and who have attended a full year of kindergarten. Consistent with the intent of the 
statutory scheme, those students may be enrolled in the first grade and counted in the 
basic program ADM.  


