
 

 

Opinion No. 76-19  

June 21, 1976  

BY: OPINION OF TONEY ANAYA, Attorney General Nicholas R. Gentry, Assistant 
Attorney General  

TO: Mrs. Olive Vaughn, Chief Administrator, Board of Pharmacy, 505 Marquette, NW, 
Albuquerque, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

Is a drug dispensing clinic which orders dangerous drugs and controlled substances 
from state wholesale outlets, and which is operated by a private firm on contract to the 
federal government, subject to state licensure or is it exempt by federal legislation?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*84} ANALYSIS  

The clinic in question is operated by Lockheed Electronics, which is on contract with the 
federal government in connection with the NASA site near Las Cruces, New Mexico. 
The clinic is ordering both dangerous drugs and controlled substances from private 
wholesale outlets within the state, rather than from federal facilities or suppliers. {*85} 
The clinic then dispenses the drugs in dosage form.  

In answering this question, it is necessary to first consider the provisions of the 
Pharmacy Act, Sections 67-9-33 et seq., NMSA 1953 Comp. According to Section 67-9-
37, supra, the Board of Pharmacy shall:  

"E. provide for the licensing of retail pharmacies, wholesale drug dealers, drug 
manufacturers, hospital pharmacies and the drug rooms of hospitals, nursing home 
drug facilities, industrial and public health clinics and all places where dangerous 
drugs are dispensed and provide for the inspection of their facilities and activities." 
(Emphasis added.)  

Section 67-9-45, supra, deals with such licensure and requires that:  

"Any person desiring to operate or maintain the operation of a pharmacy or drug 
distribution business in this state shall apply to the board for the proper permit or license 



 

 

and shall meet the requirements of the board and pay the annual fee for such permit or 
license and its renewal."  

The term "pharmacy" is broadly defined as "any store, shop, laboratory or place of 
business where drugs are sold at retail or where physicians' prescriptions are 
compounded or dispensed, or both." See Section 67-9-34(N), NMSA 1953 Comp. This 
definition would certainly place the clinic in question within the licensing requirements of 
the Pharmacy Act.  

Examination of the New Mexico Drug and Cosmetic Act, Sections 54-6-26 et seq., 
NMSA 1953 Comp., reveals further licensing requirements. Section 54-6-41(A) (2), 
supra, states that:  

"It is unlawful for any person to sell, dispose of or possess any 'dangerous drugs', 
unless they are:  

* * * *  

(2) distributors, hospitals, nursing homes, clinics or pharmacies and other authorized 
retailers of dangerous drugs in this state licensed by the board and appropriate 
records of dangerous drugs receipt and disposition are kept. * * * *" (Emphasis added.)  

This statute clearly states that a clinic which sells, disposes of or possesses any 
dangerous drugs must be licensed by the Board of Pharmacy.  

There are also some relevant provisions within the Controlled Substances Act, Sections 
54-11-1 et seq., NMSA, 1953 Comp. According to Section 54-11-12(A), supra:  

"Every person who manufacturers, distributes or dispenses any controlled substance or 
who proposes to engage in the manufacture, distribution or dispensing of any controlled 
substance must obtain annually a registration issued by the board in accordance with its 
regulations."  

This section requires the clinic to obtain an annual registration from the Board of 
Pharmacy in order to legally distribute or dispense controlled substances. However, the 
Board under Section 54-11-12 (D), supra, does have the authority to waive by 
regulation the registration requirement for certain manufacturers, distributors or 
dispensers, if consistent with the public health or safety.  

Mention should also be made of Section 54-11-19, supra, which states that a registered 
manufacturer {*86} or distributor may distribute controlled substances only to a 
registered manufacturer, pharmacy, distributor, practitioner, hospital or clinic or a 
person in charge of a registered laboratory. Thus, as far as controlled substances are 
concerned, the clinic in question must be registered in order to dispense, and the 
wholesaler or distributor may not distribute to the clinic unless it is so registered.  



 

 

In summary, New Mexico law requires the clinic to be licensed by the Board of 
Pharmacy according to the provisions of both the Pharmacy Act and the New Mexico 
Drug and Cosmetic Act and the clinic must obtain the proper registration from the Board 
as specified in the Controlled Substances Act, unless such registration is waived by the 
Board.  

There is no mention in any of the pertinent state statutes of any exemption or exclusion 
from these licensing requirements for federally related facilities such as the clinic in 
question. Nor is there any indication in the federal law that such a clinic would be 
exempt from state licensing, or that Congress has intended to preempt this area of the 
law to the exclusion of state regulation or control. Under the Comprehensive Drug 
Abuse Prevention and Control Act, 21 U.S.C.A. Sec. 801 et seq., which deals with, 
among other things, registration of distributors and dispensers of controlled substances, 
it is expressly stated:  

"No provision of this subchapter shall be construed as indicating an intent on the part of 
the Congress to occupy the field in which that provision operates, including criminal 
penalties, to the exclusion of any State law on the same subject matter which would 
otherwise be within the authority of the State, unless there is a positive conflict between 
that provision of this subchapter and that State law so that the two cannot consistently 
stand together." Section 903.  

A review of the relevant federal and state statutes dealing with licensing and registration 
reveals no positive conflict such that the two statutory schemes cannot stand 
concurrently. See State v. McHorse, 85 NM 753, 517 P.2d 75 (Ct. App. 1973). Even in 
the absence of the intent provision, the regulation of drugs is a state concern with 
unique state problems requiring exercise of the state's police power. In addition, drug 
regulation fails to meet any of the three standards of federal preemption: 1) the scheme 
of federal regulation is so pervasive as to make reasonable the inference that Congress 
left no room for states to supplement it; 2) the field is one in which the federal interest is 
so dominant that the federal system must be assumed to preclude enforcement of state 
laws on the same subject; and 3) enforcement of state laws concerning drugs presents 
a serious danger of conflict with the administration of the federal program. See 
Pennsylvania v. Nelson, 350 U.S. 497, 76 S. Ct. 477, 100 L. Ed. 640 (1956).  

In conclusion, it appears that the clinic must be licensed by the Board and it must obtain 
an annual registration from the Board, unless such registration is waived. Wholesalers 
may not distribute to the clinic, until it is so registered. There is no exclusion or 
exemption in either state or federal law applicable to this clinic, nor does federal law 
preempt state licensing or regulation in this area.  


