
 

 

Opinion No. 76-29  

September 8, 1976  

BY: OPINION OF TONEY ANAYA, Attorney General Nicholas R. Gentry, Assistant 
Attorney General  

TO: Ms. Olive Vaughn, Chief Administrator, New Mexico Board of Pharmacy, 2340 
Menaul, N.E., Suite 216, Albuquerque, New Mexico 87107  

QUESTIONS  

Question  

May physicians' assistants and/or certified nurse practitioners legally prescribe 
dangerous drugs or controlled substances?  

Conclusion  

See analysis.  

OPINION  

{*103} Analysis  

According to the New Mexico Drug and Cosmetic Act, Sections 54-6-26, et seq., 
N.M.S.A., 1953 Comp., particularly Section 54-6-27 (H), supra, "no person other than a 
practitioner shall prescribe or write a prescription." The identical language appears in 
Section 54-11-18 of the Controlled Substances Act, Sections 54-11-1, et seq., 
N.M.S.A., 1953 Comp. A "practitioner" includes:  

"a physician, dentist, veterinarian or other person licensed to prescribe and 
administer drugs which are subject to the New Mexico Drug and Cosmetic Act." 
(Emphasis added.) Section 54-6-27(I), supra.  

The Controlled Substances Act likewise contains the same language, except that it 
refers to "drugs which are subject to the Controlled Substances Act." Thus, the 
determination must be made as to whether a physician's assistant or a certified nurse 
practitioner is "a person licensed to prescribe and administer drugs."  

As stated in Section 67-5-10(B), N.M.S.A., 1953 Comp., the "practice of medicine" 
includes the prescription of any drug or medicine for the use of any other person, and 
only a licensed physician may engage in the practice of medicine. See Section 67-5-12, 
N.M.S.A., 1953 Comp. This language must, however, be read in conjunction with the 
statutes governing physician's assistants. See Section 67-5-10 (G), N.M.S.A., 1953 
Comp.  



 

 

A physician's assistant is defined as:  

"a skilled person certified by the board as being qualified by academic and practical 
training to provide patient services under the supervision and direction of the licensed 
physician who is responsible for the performance {*104} of that assistant." Section 67-5-
3.1(C), N.M.S.A., 1953 Comp.  

And according to Section 67-5-3.3 (B), N.M.S.A., 1953 Comp.:  

"A physician's assistant shall perform only those acts and duties assigned him by a 
supervising physician that are within the scope of practice of such supervising 
physician."  

The obvious intent of the legislature in enacting this legislation was to free licensed 
physicians from certain tasks by allowing them to delegate such tasks to less highly 
trained individuals who can adequately perform the tasks under proper supervision. This 
power of delegation of duties is not absolute, however. According to Section 67-5-
10(G)(3), supra.:  

"the services of the physician's assistant are limited to assisting the physician in the 
particular fields for which the assistant has been trained, certified and registered; 
provided that this subsection shall not limit or prevent any physician from delegating to a 
qualified person any acts, tasks or functions which are otherwise permitted by law or 
established by custom, except the dispensing of dangerous drugs."  

When all of these statutes are read in pari materia, as they must be according to New 
Mexico case law (see State v. New Mexico State Authority, 76 N.M. 1, 411 P.2d 984 
(1966), it appears that licensed physicians may delegate to their physician's assistant 
any duty within the scope of the physician's practice or for which the physician's 
assistant has been trained, certified and registered, except for the dispensing of 
dangerous drugs.  

In view of the obviously open-ended language of the statutes concerning the activities of 
a physician's assistant, it appears that the legislative intent was to leave the ultimate 
decision as to the scope of activity in the hands of the Board of Medical Examiners, the 
state agency charged with regulation of physician's assistants. The Board by such 
delegation has the authority to allow physician's assistants to prescribe drugs, if it 
deems such course of action advisable, and to establish by regulation the conditions 
under which such action is undertaken. See Section 67-5-10(G)(3), supra. Assuming 
such authority is granted, a physician's assistant must still comply with the conditions 
delineated by statute: (1) the physician's assistant must be adequately trained, certified 
and registered to prescribe drugs; (2) he/she must be under adequate supervision and 
direction from a licensed physician; (3) such physician must have delegated the task of 
prescribing; and (4) the physician's assistant must comply with Board rules and 
regulations. If all these prerequisites are met, a physician's assistant would then qualify 
as a "practitioner" for purposes of prescribing drugs.  



 

 

In dealing with certified nurse practitioners, many of the same statutes are involved, and 
we must again determine whether such a person is a "practitioner", "a person licensed 
to prescribe and administer drugs." See Sections 54-6-27(H), 54-6-27(I), 54-11-18 and 
54-11-2(S), supra. Section 67-5-10 (B), supra, which includes prescription of drugs 
within the practice of medicine is not controlling, since the nursing profession is 
expressly excluded from the statutes governing the practice of medicine. See Section 
67-5-10.1(E), N.M.S.A., 1953 Comp.  

{*105} A "certified nurse practitioner" is defined in the Nursing Practice Act, Sections 67-
2-1, et seq., N.M.S.A., 1953 Comp., as:  

"a professional nurse, as described in subsection C of this section, licensed to practice 
in this state, who must have satisfactorily completed a postgraduate program designed 
for the training of nurse practitioners and approved by the board of nursing. The certified 
nurse practitioner shall be personally responsible, and shall act only under the 
supervision of a physician or surgeon, licensed to practice in New Mexico, for acts 
beyond those of professional nursing." Section 67-2-3 (H), supra. (Emphasis 
added.)  

A "professional nurse" is defined as ". . . a registered nurse who practices professional 
nursing . . ." Section 67-2-3(C), supra, with "professional nursing" being defined as:  

". . . the performance for compensation of any act in the observation, care and counsel 
of the ill, injured or infirm or in the prevention of illness or the conservation of health of 
others, or in the administration of medications and treatments as prescribed by a 
licensed physician or dentist requiring specialized judgment or skill based on knowledge 
and application of the principles of the biological, physical and social sciences. The 
foregoing shall not be deemed to include acts of medical diagnosis or prescription of 
therapeutic or corrective measures." Section 67-2-3(A), supra.  

The definitions quoted above evidence an intent on the part of the legislature to expand 
the role of nursing, thus relieving physicians from the necessity of performing certain 
tasks.  

In essence, a certified nurse practitioner is given the same powers and duties as a 
professional nurse, plus some additional undefined authority for which he or she is 
personally responsible and which is justified by approved post graduate study, but 
which must be exercised under the supervision of a licensed physician.  

A professional nurse is authorized to administer drugs, but is expressly prohibited from 
"acts of medical diagnosis or prescription of therapeutic or corrective measures" which 
would appear to include the prescription of drugs. Nevertheless, it must be kept in mind 
that a certified nurse practitioner, who is a professional nurse with advanced education 
and training, may engage in acts beyond those of professional nursing with no express 
statutory limitation, assuming that such acts are under the supervision of a licensed 
physician. Once again, it appears that the legislature has purposefully declined to 



 

 

establish exact limits on the authority of certified nurse practitioners, preferring to let the 
Board of Nursing, with its expertise in this area, establish the parameters for such 
conduct by rule and regulation.  

Thus, as with physician's assistants, certified nurse practitioners, assuming that the 
Board has permitted them to prescribe drugs, must still comply with the statutory 
limitations on their practice beyond that of professional nursing: (1) completion of an 
approved post graduate program in the necessary areas of study; (2) adequate 
supervision by a licensed physician; and (3) compliance with Board rules and 
regulations. All prerequisites having been met, {*106} a certified nurse practitioner is 
also a "practitioner" for purposes of prescribing drugs.  


