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BY: OPINION OF TONEY ANAYA, Attorney General Jill Z. Cooper, Assistant Attorney 
General  

TO: Richard A. Folmar, Assistant Director, New Mexico Legislative Council, 334 State 
Capitol, Santa Fe, New Mexico 87503  

QUESTIONS  

Question  

Do the requirements of Section 5-6-24, NMSA, 1953 Comp. apply to a caucus of the 
majority party of the House of Representatives, called for the purpose of nominating a 
speaker and other officers of the House or in order to determine party policy on matters 
pending before the House?  

Conclusion  

No.  

OPINION  

{*89} Analysis  

Section 5-6-24, NMSA, 1953 Comp. provides the following:  

5-6-24. State legislature -- Meetings. -- A. All meetings of a quorum of members of any 
committee or policy - making body of the state legislature held for the purpose of 
discussing public business or for the purpose of taking any action within the authority of 
or the delegated authority of such committee or body are declared to be public meetings 
open to the public at all times.  

B. The provisions of subsection A of this section shall not apply to matters relating to 
personnel, or matters adjudicatory in nature, or any bill, resolution or other legislative 
matter not yet presented to either house of the legislature or general appropriation bills.  

C. For the purpose of this section, "meeting" means a gathering of the members called 
by the presiding officer of a standing committee.  

It specifically imposes the open meetings requirement on meetings of committees or 
policy-making bodies of the state legislature which have been called by a presiding 
officer of a standing committee.  



 

 

Neither the constitution nor the statutes nor the rules of the House of Representatives 
establish a caucus of the majority party of the House as a committee of {*90} the state 
legislature or as a policy-making body of the state legislature. A caucus of the 
majority, party is a function of a political party and not a function of the state legislature. 
The open meetings requirement, as defined in Section 5-6-24, supra, does not, 
therefore, apply to a caucus of the majority party of the House of Representatives.  


