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BY: P. J. Turner, Assistant Attorney General  

TO: James A. Bird, State Highway Engineer, State Highway Department Santa Fe, New 
Mexico 87501  

PER DIEM AND MILEAGE ACT-STATE HIGHWAY COMMISSIONERS-STATE 
OFFICERS-PUBLIC EMPLOYEES-COMPENSATION-Nonsalaried public officers may 
receive the statutory per diem allowance for each day on which public business 
involving travel away from the place of residence and personal business premises is 
performed without regard to the number of hours actually expended in the performance 
of public duties; state agencies may reduce rates for per diem and mileage for that 
agency with prior approval of DFA director.  

QUESTIONS  

1. May State Highway Commissioners, as unsalaried state officers, draw the statutory 
per diem allowance while engaged in official state business at their place of residence 
or at their personal business premises?  

2. May State Highway Commissioners, as unsalaried state officers, draw the statutory 
per diem allowance while engaged in official state business for only a portion of the 
day?  

3. May a state agency reduce the statutory per diem and mileage allowance for its 
officers and employees to an amount less than that specified in the Per Diem and 
Mileage Act?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. Yes.  

3. Yes, but see analysis.  

ANALYSIS  

1. Section 55-2-1 N.M.S.A. 1953 Comp. provides that:  



 

 

The members of the state highway commission shall receive per diem and mileage as 
provided in the Per Diem and Mileage Act and shall receive no other compensation, 
prerequisite or allowance.  

OPINION  

Accordingly, we must consider the provisions of the Per Diem and Mileage Act, 
Sections 5-10-1 to 5-10-4 N.M.S.A. 1953 Comp., in order to respond to the questions 
presented.  

Section 5-10-3 states in part:  

A. Every nonsalaried public officer shall receive twenty-four dollars ($24.00) as per diem 
expense for each day spent in the discharge of official duties within the state, 
notwithstanding any specific law to the contrary, and shall receive no other 
compensation, perquisite or allowance.  

B. Every salaried public officer or employee who is traveling within the state but away 
from his home and away from his designated post of duty on official business shall 
receive not to exceed twenty-four dollars ($24.00) a day for each day spent in the 
discharge of his official duties.  

C. Every public officer or employee shall receive not to exceed thirty-six dollars ($36.00) 
a day for each day of travel outside the state on official business.  

While Section 5-10-3(A) does not specify that travel away from place of residence or 
business while engaged in the discharge of public business is a prerequisite to 
entitlement to the statutory per diem allowance, as do Sections 5-10-3(B) and 5-10-
3(C), the purpose of the Per Diem and Mileage Act as specified in Section 5-10-2 would 
clearly seem to so limit such entitlement. Section 5-10-2 provides:  

{*133} The purpose of the Per Diem and Mileage Act is to establish standard rates for 
reimbursement for travel for public officers and employees coming under the Per Diem 
and Mileage Act. The act is designed to be referred to where applicable in statutes 
setting compensation of public officers and employees. (Emphasis added.)  

Clearly, money received pursuant to the Per Diem and Mileage Act is intended as 
reimbursement for the various travel expenses which are frequently occasioned in the 
discharge of public business and may not be regarded as merely another form of 
compensation for services rendered. Indeed, the statutory per diem allowance is in lieu 
of any other form of compensation for the services of non-salaried public officials.  

With respect to State Highway Commissioners in particular, this conclusion is supported 
by the legislative history of Section 55-22-1 which formerly authorized State Highway 
Commissioners to receive a fixed sum as "compensation for their services," but which 
now specifies, by reference to the Per Diem and Mileage Act, that these Commissioners 



 

 

may only receive reimbursement for expenses incurred. See Opinion of the Attorney 
General No. 65-29, dated February 17, 1965. Any monies received by public officials for 
work performed at home or at their personal business premises would obviously not 
constitute reimbursement for travel expenses, but would necessarily be in the nature of 
compensation for services rendered. Such payment would violate the letter and the 
spirit of Section 55-2-1, and the Per Diem and Mileage Act. Accordingly, unsalaried 
public officers may not claim per diem allowances while working at home or in their 
personal business offices.  

2. Section 5-10-3(A) authorizes non-salaried officers to receive twenty-four dollars per 
diem allowance for each day spent in the discharge of official duties within the State of 
New Mexico and Section 5-10-3(C) authorizes a per diem allowance of thirty-six dollars 
for each day of travel outside the State of New Mexico in the discharge of public 
business. As we have indicated, these payments are intended to defray costs incurred 
in travel associated with the performance of public business rather than serve as salary 
for services performed. Since the amount of expenses incurred for such items as meals, 
lodging and the like do not necessarily correlate with the amount of time actually 
consumed in the performance of the public business, it seems reasonable, in the 
absence of any contrary statutory or administrative directives, to conclude that Section 
5-10-3(A) and Section 5-10-3(C) authorize the statutory reimbursement for each day 
involving travel away from place of residence and personal business premises while 
conducting public business without regard to the amount of time actually expended in 
traveling and conducting public business.  

It should be noted, however, that Section 5-10-3.1(C) authorizes the director of DFA to 
reduce the rates set for the per diem expense otherwise specified in the Per Diem and 
Mileage Act. Such reduction may be in the form of a lesser maximum payment per day 
or it may be in the form of incremental reimbursement based on the number of hours 
devoted to public business and travel associated with the performance of such 
business. The director has established such a schedule for salaried employees based 
upon {*134} the number of hours actually expended while away from place of residence 
and post of duty in the performance of public business on any given day. The director 
has not, however, established such a schedule for non-salaried public officers.  

Accordingly, in the absence of statutory or administrative direction to the contrary, it 
would appear that non-salaried public officers may receive the statutory per diem 
allowance for each day on which public business involving the requisite travel is 
performed without regard to the number of hours actually expended while away from 
place of residence and personal business premises in the performance of public duties.  

3. In reference to your third question, we would first set out certain statutory definitions. 
Section 5-10-2.1(D) defines "state agency" to mean:  

each department, institution, board, bureau, commission or committee of the 
government of the state, including but not limited to state institutions, district courts, 
magistrate courts and district attorneys.  



 

 

Section 5-10-2.1(A) defines "director" as used in the "Per Diem and Mileage Act" as "the 
director of the department of finance and administration."  

Section 5-10-3.1(C) sets forth the procedures by which the rates provided for in the "Per 
Diem and Mileage Act" may be reduced. This section states in part:  

. . . The director may at the request of any state agency or local government and for 
good cause shown reduce the rates of per diem and mileage for that state agency or 
local government. The director may, in extraordinary circumstances, and with the prior 
approval of the state board of finance in public meeting allow actual expenses rather 
than the per diem rates set in the Per Diem and Mileage Act. (Emphasis added.)  

Accordingly, in response to your third question we would conclude that a state agency 
may reduce rates of per diem and mileage for that state agency, subject to the prior 
approval of the director of the department of finance and administration. Section 5-10-
3.1(C).  

We would note for your information that Directive DFA 63-9, Paragraph 5 states:  

Reduced rates for per diem and mileage must be approved by the Department of 
Finance and Administration. Requests for reduced rates should be sent to the Chief of 
the State Budget Division. Blanket authorization may be requested to travel to locations 
in bordering states within a 150 mile radius at in-state per diem rates.  
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