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TO: Mr. David W. Bonem District Attorney Curry County Courthouse Clovis, New 
Mexico 88101  

SELLING OF FIREARMS IN LIQUOR ESTABLISHMENTS-Liquor establishments 
cannot lawfully advertise or sell firearms in an establishment licensed to sell alcoholic 
beverages.  

QUESTIONS  

May a liquor establishment lawfully advertise or sell firearms, in addition to dispensing 
alcoholic beverages pursuant to Section 40A-7-2.1, NMSA, 1953 Comp., as amended?  

CONCLUSIONS  

No. See analysis.  

ANALYSIS  

The statute in question was amended during the 1977 Legislature by Laws 1977, 
Chapter 160, and now reads, in pertinent part, as follows:  

Unlawful carrying of a firearm in an establishment licensed to dispense alcoholic 
beverage consists of carrying a loaded or unloaded firearm on any premises licensed by 
the department of alcoholic beverage control for the dispensing of alcoholic beverages . 
. . (Emphasis added).  

OPINION  

The amendment of Section 40A-7-2.1, NMSA, 1953 Comp. (1975 Supp.) changed the 
definition of the crime from carrying a firearm "into" any licensed premise to carry a 
firearm "on" any licensed premise. For the purposes of the question asked, the change 
is a significant one since the preposition "into" generally expresses entrance or a 
passage from the outside of a thing to its interior. Black's Law Dictionary 957 (4th Ed. 
1968); Humble Pipe Line Co. v. State, 45 N.M. 29, 109 P.2d 247 (1940). Therefore, if a 
person did not come in with the firearm, but rather acquired the firearm while inside the 
licensed premises, no crime would have occurred. See Culberson v. State, 119 Ga. 
805, 47 S.E. 175 (1904); Modesette v. State, 115 Ga. 582, 41 S.E. 992 (1902). 
However, the change to "on" would make the crime complete if a person was found in 



 

 

or upon the licensed premises with a firearm since that is how "on" has been generally 
defined. Black's Law Dictionary 1240, supra; see also Ludwig v. Massachusetts Mut. 
Life Ins. Co., 524 F.2d 376, 384 (7th Cir. 1975); Continental Life Ins. Co. v. Wilson, 36 
Ga. App. 840, 1137 S.E. 403 (1927). We must presume this to be the case since the 
adoption of a statutory amendment is evidence of an intention by the legislature to 
change the provisions of the original law. Stang v. Hertz Corp., 81 N.M. 69, 463 P.2d 45 
(Ct. App. 1969), aff'd, 81 N.M. 348, 467 P.2d 14 (1969).  

Given this analysis of the amendment, it follows that a liquor establishment could not 
lawfully sell firearms within a licensed premise since the patron who would purchase a 
firearm would be in violation of Section 40A-7-2.1, supra, as most recently amended. 
Even though an owner, lessee, tenant, or operator of a licensed premises would be 
exempted from the provisions of Section 40A-7-2.1, supra, his customers are clearly 
not. Delivering a firearm, whether loaded or unloaded, into the possession of a person 
within a licensed premises would constitute the aiding and abetting of the crime of 
"unlawful carrying of a firearm in a licensed liquor establishment" as the crime is now 
titled, as defined by Section 40A-1-14, NMSA, 1953 Comp. Therefore, the operator of a 
liquor establishment would be guilty of violating Section 40A-7-2.1, supra, as a principal. 
See State v. Nance, 77 N.M. 39, 419 P.2d 242 (1955), cert. denied, 386 U.S. 1039 
(1967).  

It is also apparent that the legislature intended to prohibit the presence of firearms in 
licensed liquor establishments except for the limited situations where a law enforcement 
officer is carrying his firearm while in the lawful discharge of his duties, or the owner, 
operator or employee of a licensed premises is carrying a firearm to protect the 
premises. These exceptions are in addition to others where the firearm would be in 
places other than the room or building housing the bar. Section 40A-7-2.1(3) and (4), 
supra. Therefore, the owner, operator or employee could keep whatever firearms are 
necessary {*149} to maintain the security of the premises; however, in view of the intent 
to protect the public safety by keeping firearms out of the hands of potentially 
intoxicated persons, the owner or operator of a licensed establishment could not keep 
an arsenal of firearms on the licensed premises. Such a cache of firearms would be 
more than that necessary to maintain the security of the licensed premises. Therefore, 
whatever displays of firearms are present in the establishment would have to be 
removed.  

The selling of firearms is prohibited in both a package store where alcoholic beverages 
are sold in the unbroken package or a bar or lounge where alcoholic beverages are sold 
by the drink since "an establishment licensed to dispense alcoholic beverages" includes 
both kinds of establishments. The word "dispense" contemplates both selling by the 
drink and in the unbroken package. See State v. Bush, 93 Idaho 538, 466 P.2d 578 
(1970); Sawyer v. Frank, 152 Iowa 341, 132 N.W. 861 (1911).  

In summary, it is our opinion that the selling of firearms in a licensed liquor 
establishment would be unlawful pursuant to Section 40A-7-2.1, supra, as amended by 
Laws 1977, Chapter 160. There is nothing in Section 40A-7-2.1, supra, which makes it 



 

 

unlawful to advertise the sale of firearms in a liquor establishment, but since the liquor 
establishment cannot sell firearms, the advertising of the sale of firearms in the liquor 
establishment would constitute false advertising and an unfair or deceptive trade 
practice. Section 49-12-2, NMSA, 1953 Comp. (1975 Supp.) and Section 49-15-2(C), 
NMSA, 1953 Comp. (1975 Supp.). Of course, this is not intended to mean that the 
advertising of firearms as a general principle is forbidden in liquor establishments, but 
that any business establishment could not advertise something that it does not sell 
since that would be in violation of the statutes cited.  
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