
 

 

Opinion No. 78-06  

April 14, 1978  

OPINION OF: Toney Anaya, Attorney General  

BY: Nicholas R. Gentry, Assistant Attorney General  

TO: Honorable Manny M. Aragon, New Mexico State Senator, 3020 San Rafael, S.E. 
Albuquerque, New Mexico 87106  

CHIROPRACTIC SERVICES; WORKMEN'S COMPENSATION ACT  

According to Section 59-10-19.1 (A)&(B), N.M.S.A. 1953 Comp., employers are 
obligated to provide adequate chiropractic services to injured employees.  

QUESTIONS  

Is an employer who is subject to the Workmen's Compensation Act, Sections 59-10-1 et 
seq., N.M.S.A. 1953 Comp., legally obligated under Section 59-10-19.1(B) supra, to 
provide chiropractic treatment to injured employees?  

CONCLUSIONS  

Yes.  

ANALYSIS  

This question involves a resolution of an ambiguity in the statutory language and a 
determination of the legislative intent.  

OPINION  

The pertinent portions of Section 59-10-19.1, supra, read as follows:  

"A. 'After injury and continuing as long as medical or surgical attention is reasonably 
necessary, the employer shall furnish all reasonable surgical, physical 
rehabilitation services, medical, osteopathic, chiropractic, dental, optometry and 
hospital services and medicine, not to exceed the sum of forty thousand dollars 
($40,000), unless the workman refuses to allow them to be so furnished.' (Emphasis 
added.)  

B. In case the employer has made provisions for, and has at the service of the workman 
at the time of the accident, adequate surgical, hospital and medical facilities and 
attention and offers to furnish these services during the period necessary, then the 



 

 

employer shall be under no obligation to furnish additional surgical, medical or hospital 
services or medicine than those so provided; * * *."  

Section 59-10.19.1(A), supra, expressly requires employers to provide or make 
available to injured employees chiropractic services. However, subsection B then 
provides that if "adequate surgical, hospital and medical facilities and attention" are 
provided by the employer, he is under no further obligation. Thus, the question arises 
whether chiropractic services are included within this language.  

Clearly, these two subsections deal with the same subject matter. Thus, they are in pari 
materia and therefore must be construed together so as to give effect to the provisions 
of both. See State ex rel. State Park and Recreation Commission v. New Mexico 
State Authority, 76 N.M. 1, 411 P.2d 984 (1966). In addition, these two subsections 
must be considered together and read as a whole, with all provisions considered in 
relation to each other, in order to determine the legislative intent. See State ex rel. 
Newsome v. Alarid, 90 N.M. 790, 568 P.2d 1236 (1977); Winston v. New Mexico 
State Police Board, 80 N.M. 310, 454 P.2d 967 (1969). When these applicable 
principles of statutory construction are followed, all ambiguities are resolved. It is 
obvious that the phrase "adequate surgical, hospital and medical facilities and 
attention", as used in Section 59-10-19.1(B), supra, includes chiropractic services as 
referred to in subsection A.  

Therefore, we can conclude that an employer is required to provide chiropractic 
services, as well as the other enumerated services. However, once such services are 
provided in an adequate form by the employer, he is under no further obligation. Any 
other conclusion would be clearly erroneous and contrary to the legislative intent. See 
also Opinions of the Attorney General Nos. 77-13 and 65-52 for related issues.  
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