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ENVIRONMENTAL LAW; ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY (EPA); 
ENVIRONMENTAL IMPROVEMENT AGENCY (EIA); AUTHORITY OF COUNTIES 
UNDER TITLE 2, PUBLIC LAW 92-500, FEDERAL WATER POLLUTION CONTROL 
ACT  

Authority of counties under Federal Water Pollution Control Act to carry out portions of 
state's water quality management plan including construction and operation of 
wastewater treatment program.  

BACKGROUND  

The Environmental Protection Agency has questioned whether counties in New Mexico 
possess the requisite authority under Title 2 of Public Law 92-500, the Federal Water 
Pollution Control Act, 1972 Amendments (33 U.S.C. § 1251 et seq.) to carry out 
portions of the state's water quality management plan including the construction, 
operation and maintenance of publicly owned wastewater treatment works and to 
participate in the grant assistance program.  

Federal regulations were promulgated to implement this act. Included within this 
regulatory scheme is 40 C.F.R. 131.11(B) which establishes certain criteria which must 
be met by a county, municipality or any other agency of the state prior to being able to 
carry out portions of the state's plan.  

QUESTIONS  

In this regard you have asked four basic questions:  

1. Do counties meet all the management agency criteria for wastewater systems 
contained in 40 C.F.R. 131.11(o)(2)(ii-ix)?  

2. Are counties legally able to issue revenue bonds, or other types of funding, 
necessary to finance the planning, design and construction of wastewater systems?  



 

 

3. Are there any constitutional or statutory limitations which would prevent counties from 
being eligible to receive wastewater system construction grants from the Environmental 
Protection Agency?  

4. (A) Are there any differences between a municipality's and county's authority to plan, 
design, contract, operate and pass ordinances regarding wastewater treatment 
systems?  

(B) Can a county own the physical components of such a system?  

CONCLUSIONS  

1. (A-H) Yes.  

2. Yes.  

3. No.  

4. (A) No.  

(B) Yes.  

ANALYSIS  

1. A. 40 C.F.R. 131.11(o)(2)(ii) requires an agency (municipality, county, etc.) to have 
the authority:  

"To effectively manage waste treatment works and related point and nonpoint source 
facilities and practices serving such area in conformance with the approved plan."  

OPINION  

According to Section 15-36A-1, N.M.S.A. 1953 Comp.:  

"All counties are granted the same powers that are granted municipalities except for 
those powers which are inconsistent with statutory or constitutional limitations placed on 
counties."  

Section 14-25-1(A)(1), N.M.S.A. 1953 Comp., provides that a municipality may:  

"acquire and maintain facilities for the collection, treatment and disposal of sewage."  

Thus, pursuant to Sections 15-36A-1, and 14-25-1(A)(1), supra, counties would have 
the authority to acquire and maintain sewage facilities and thereby meet the 
requirements of 40 C.F.R. 131.11(o)(2)(ii).  



 

 

B. 40 C.F.R. 131.11(o)(2)(iii) requires that counties have the authority:  

"Directly or by contract, to design and construct new works, and to operate and maintain 
new and existing works as required by an approved water quality management plan 
developed under this part."  

Counties could meet this requirement, since municipalities have the authority under 
Section 14-17-1(B)(C), N.M.S.A. 1953 Comp., to enter into contracts or or leases and to 
acquire and hold property, both real and personal, and under Section 14-25-1(a)(1), 
supra, the authority to acquire and maintain sewage plants.  

C. 40 C.F.R. 131.11(o)(2)(iv) requires that counties have the authority:  

"To accept and utilize grants or other funds from any source for waste treatment 
management or non-point source control purposes."  

Section 15-36-1.4, N.M.S.A. 1953 Comp., provides that:  

"A county may act as an agent of the United States government for the expenditure of 
money authorized by any act of the United States Congress."  

Furthermore, according to Section 14-36-6, N.M.S.A. 1953 Comp., municipalities, and 
therefore counties, may:  

"accept or borrow funds from the United States of any of its agencies or 
instrumentalities for any purpose authorized by the laws of this state."  

Thus, there is little question that counties can accept and utilize grant monies.  

D. 40 C.F.R. 131.11(o)(2)(v) requires that counties have the authority:  

"To raise revenues, including the assessment of user charges."  

Counties clearly have this authority, because municipalities are granted this authority by 
statute. Section 14-17-1(H), N.M.S.A. 1953 Comp., states that a municipality may:  

"establish rates for services provided by municipal utilities and revenue-producing 
projects, including amounts which the governing body determines to be reasonable and 
consistent with amounts received by private enterprise in the operation of similar 
facilities."  

Also, Section 14-25-2(A), N.M.S.A. 1953 Comp., provides that for the purpose of 
maintaining, enlarging, extending, constructing and repairing sewage facilities and for 
paying the interest and principal on revenue bonds issued for the construction of 
sewage facilities, municipalities may levy by way of general ordinance a just and 
reasonable service charge.  



 

 

Again, by virtue of Section 15-36A-1, supra, counties would have this authority.  

E. 40 C.F.R. 131.11(o)(w)(vi) requires that counties be legally able:  

"To incur short and long term indebtedness."  

Counties have this authority. See the answer to question 2 below.  

F. 40 C.F.R. 131.11(o)(2)(vii) requires that counties have the authority:  

"To assure, in implementation of an approved water quality management plan, that each 
participating community pays its proportionate share of related costs."  

According to Section 15-36A-2, N.M.S.A. 1953 Comp.:  

"County ordinances are effective within the boundaries of the county, including privately 
owned land or land owned by the United States. However, ordinances are not effective 
within the limits of any incorporated municipality."  

It would appear that, except for incorporated municipalities, counties could, by means of 
an appropriate ordinance, insure payment of proportionate costs.  

However, payment from incorporated municipalities could certainly be secured by way 
of adequate contractual language. In any contract between a county and a municipality, 
it could easily be provided that the county would refuse to accept sewage from those 
incorporated municipalities who refused to pay their respective costs.  

G. 40 C.F.R. 131.11(o)(2)(viii) requires that counties have the authority:  

"To refuse to receive any wastes from a municipality or subdivision thereof, which does 
not comply with any provision of an approved water quality management plan, 
applicable to such areas."  

There do not appear to be any statutory references to this particular point. However, 
since municipalities do have the general statutory authority to enter into contracts and 
the specific authority to construct, operate and maintain sewage facilities, by way of a 
properly drafted contract a municipality and/or county could refuse to accept wastes 
from an entity that did not comply in any particular with the water quality management 
plan.  

H. 40 C.F.R. 131.11(o)(2)(ix) requires that counties be legally able:  

"To accept for treatment industrial wastes."  



 

 

Sections 14-25-1 et seq., supra, which deal with municipal sewage facilities are not 
limited to domestic wastes, but speak in terms of waste in general. Counties' authority 
would, therefore, also include acceptance of industrial wastes.  

2. According to Sections 14-30-1 et seq., N.M.S.A. 1953 Comp., municipalities have the 
authority to issue revenue bonds for the creation, maintenance, operation, etc., of a 
sewage system or facility. These revenue bonds are repayable solely from the net 
income derived from the operation of such sewage system. See Section 14-30-1.1, 
supra. Furthermore, Section 14-25-2, N.M.S.A. 1953 Comp., provides that:  

"A municipality, for the purpose of maintaining, enlarging, extending, constructing and 
repairing sewage facilities, and for paying the interest and principal on revenue bonds 
issued for the construction of sewage facilities, may levy, by general ordinance, a just 
and reasonable service charge."  

See also Sections 14-22-1 et seq. N.M.S.A. 1953 Comp.  

In light of Section 15-36A-1, supra, counties also have these powers, unless they would 
be inconsistent with any statutory or constitutional provisions. The only relevant 
provision is Article 9, Section 10, of the New Mexico Constitution, which places certain 
restrictions on the issuance of bonds by counties. This provision reads as follows:  

"No county shall borrow money except for the purpose of erecting, remodeling and 
making additions to necessary public buildings, or constructing or repairing public roads 
and bridges, and in such cases only after the proposition to create such debt has been 
submitted to the qualified electors of the county, who paid a property tax therein during 
the preceding year, and approved by a majority of those voting thereon. No bonds 
issued for such purpose shall run for more than fifty [50] years. Provided, however, that 
no moneys derived from general obligation bonds issued and sold hereunder, shall be 
used for maintaining existing buildings and, if so, such bonds shall be invalid."  

However, this constitutional provision has been interpreted by the New Mexico Supreme 
Court to pertain exclusively to general obligation bonds which are retired by funds 
resulting from the levy of a general property tax and not to revenue bonds which are 
repayable from a special fund created for their retirement. See State v. Connelly, 39 
N.M. 312, 46 P.2d 1097 (1935), which dealt with the similar provisions of Article 9, 
Sections 8, 10 and 12, involving respectively state, county and municipal indebtedness. 
See also Wiggs v. City of Albuquerque, 56 N.M. 214, 242 P.2d 865 (1952), and 
Hutcheson v. Gonzales, 41 N.M. 474, 71 P.2d 140 (1937).  

Under Section 14-30-1.1, supra, sewage system revenue bonds will not be retired with 
the aid of any general taxation revenue, but from a "special fund," income from the 
operation of the sewage facility. See Wiggs v. City of Albuquerque, supra. Therefore, 
we can conclude that counties have the same authority as municipalities to issue 
revenue bonds and other types of funding for sewage systems.  



 

 

3. No. See 1(C) above.  

4. (A) No. See 1(B) above.  

As previously stated under Section 15-36A-1, supra, counties have the same powers 
as municipalities except where otherwise prohibited by statute or constitutional 
provision. We are aware of no provision which would so restrict counties in the area of 
sewage treatment facilities.  

(B) Counties can own the physical components of wastewater treatment systems. See 
Sections 14-17-1(C) and 15-36A-1, supra.  

ATTORNEY GENERAL  

Toney Anaya, Attorney General  


