
 

 

Opinion No. 78-21  

October 23, 1978  
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TO: Mr. Paul R. Onuska, District Attorney, Eleventh Judicial District, McKinley County 
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STATE BOARD OF FINANCE; COUNTIES; MUNICIPALITIES  

Section 6-1-8, N.M.S.A. does not require that counties and municipalities obtain 
approval from State Board of Finance before disposing of property.  

QUESTIONS  

Are municipalities and counties required to obtain approval of the state board of finance 
before selling or otherwise disposing of real or personal property not needed for a public 
purpose?  

CONCLUSIONS  

No.  

ANALYSIS  

Section 6-1-8, N.M.S.A. 1953 Comp., states:  

"Sale of Property by State Agencies or Local Public Bodies--Approval of Board of 
Finance--Exception--  

A. Any department, commission, agency or institutional board of this state, or local 
public school district is empowered to sell or otherwise dispose of real or personal 
property belonging to such state department, commission, agency, institution or local 
public school district, subject to approval of the state board of finance; provided, 
however, the governing authority of each state agency and local public body, as defined 
by Section 11-2-63 NMSA 1953 may dispose of items of personal property having a 
current resale value of fifty dollars ($50.00) or less, belonging to such agency or body 
without necessity of prior approval of the state board of finance, wherein the governing 
authority of the state agency or local public body has affirmatively complied with the 
provisions of Section 6-1-7.1 NMSA 1953."  

OPINION  



 

 

The use of the general phrase "local public body," in the title of the statute and in the 
proviso to subsection A, could suggest that the procedures defined by the statute were 
intended to apply to all local public bodies and hence to cities and counties. Moreover, 
the proviso adopts the definition of local public bodies set out in Section 11-2-63, 
N.M.S.A. 1953, which states:  

"Definitions. . . . 'Local public body' means every political subdivision of the state of New 
Mexico which expends public money from whatever source derived, including but not 
limited to counties, county institution, boards, bureau or commissions; incorporated 
cities, towns or villages; . . ."  

However, the main point of Section 6-1-8(A), supra, is to grant power to dispose of real 
or personal property, subject to state board of finance approval, to state entities and 
local public school districts. "Local public bodies" are not included in that grant of power. 
This inconsistency results in an unfortunate ambiguity with respect to the scope of 
application of the statute.  

A similar problem was considered in Opinion of the Attorney General No. 71-62, dated 
April 28, 1978, which dealt in part with the question of the applicability of Section 6-1-
8(A), supra, to the New Mexico Railroad Authority. In that opinion this office stated that 
Section 6-1-8, supra, "granted a disposal power to those agencies who previously had 
no such authority. Where, however, an agency is specifically granted the power to sell 
or lease real or personal property, as is the case here, Section 6-1-8, supra, is not 
applicable." The opinion further explains that to conclude otherwise would render 
statutes granting the authority to sell or lease real or personal property superfluous. 
Such a construction of a statute is not favored. Stang v. Hertz Corp., 81 N.M. 69, 463 
P.2d 45 (Ct. App. 1969); affirmed 81 N.M. 348, 467 P.2d 14; appeal after remand, 83 
N.M. 217, 490 P.2d 475; reversed 83 N.M. 730, 497 P.2d 732; 52 A.L.R.3d 112.  

Municipalities are empowered by statute to sell or otherwise dispose of real property. 
Section 14-55-2, N.M.S.A. 1953 Comp., specifically provides that  

"A. A municipality may sell real or personal property not essential for a municipal 
purpose for cash at public or private sale without notice where it is shown to the 
governing body that such property does not exceed the value of five hundred dollars 
($500).  

B. A municipality may sell real or personal property having a value of more than five 
hundred dollars ($500) which is not essential for a municipal purpose, at public or 
private sale after giving notice of such sale to be published once each for two [2] 
consecutive weeks prior to sale upon such terms and conditions as imposed by the 
governing body.  

C. The bid of the highest responsible bidder shall be accepted unless the terms of the 
bid do not meet the published terms and conditions of the municipality, then the highest 



 

 

bid which does meet the published term and conditions shall be accepted; Provided, 
however, a municipality may reject all bids.  

D. A municipality may sell, at private or public sale, exchange or donate real or personal 
property to the state, to any of its political subdivisions and to the federal government if 
such sale, exchange or gift is in the best interests of the public, and is approved by the 
state board of finance."  

Under the reasoning set out in Opinion of the Attorney General No. 71-62, this grant of 
power would leave municipalities outside the scope of Section 6-1-8, supra. That 
section and the requirement of board of finance approval contained in that section do 
not apply to entities which are otherwise empowered by statute to sell or dispose of 
property.  

Moreover, we would note that Subsection (D) of Section 14-55-2, supra, expressly 
requires board of finance approval of sales of property to governmental entities. Under 
the rule of expressio unius est exclusio alterius, it would appear that board of finance 
approval is not, therefore, required for other sales of municipal property as provided by 
subsections A, B, or C of Section 14-55-2. See In re Attorney General, 2 N.M. 49 
(1881).  

Similarly, counties are granted by statute the authority to sell or otherwise dispose of 
real property. See Sections 15-46-2 and 15-46-3, N.M.S.A. 1953 Comp. In addition, 
counties are generally granted all the powers granted to municipalities. Section 15-36A-
1, N.M.S.A. 1953 Comp. Accordingly, Section 14-55-2, supra, would apply to counties 
as well as to municipalities. As counties are otherwise empowered to sell property, they 
need not derive that power from Section 6-1-8, supra, and thus they are not subject to 
the requirement of that section that they obtain board of finance approval.  

Finally, we would not that, given the ambiguity inherent in Section 6-1-8(A), supra, we 
may resort to rules of statutory construction to determine legislative intent. State v. 
Elliott, 89 N.M. 756, 557 P.2d 1105 (1977). It is a well-settled rule that as between 
general and specific statutes, conflicts will be resolved by giving effect to the specific 
statute. New Mexico Bureau of Revenue v. Western Electric Co., 89 N.M. 468, 553 
P.2d 1275 (1976). Section 6-1-8, supra, is a general statute governing the sale of 
property by public entities while Section 14-55-2, supra is a specific statute governing 
the sale of property by municipalities. The latter does not require approval by the board 
of finance (except as provided in subsection (D)) and controls.  

In sum, we conclude that municipalities and counties do not, unless otherwise provided 
by law, need approval by the state board of finance for the sale or property.  

ATTORNEY GENERAL  

Toney Anaya, Attorney General  


