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COUNTIES  

State agencies using the office of County Sheriff for the service of process must pay the 
statutory fees.  

QUESTIONS  

1. Are state agencies required to pay fees for service of process by county sheriffs?  

2. If so, may the sheriffs require fees to be paid in advance?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

ANALYSIS  

The authority of sheriffs to collect fees for the service of process is well-established by 
laws which define no exception for service of process on behalf of the state or any of its 
agencies.  

Section 4-41-15 NMSA 1978 provides that:  

"The party at whose application any civil writ, subpoena or process, except execution, is 
issued, shall pay in advance, if so demanded by the sheriff, the fees allowed by law for 
such services." (Emphasis supplied.)  

Concommitantly, Section 4-41-16(A) provides that:  

"The sheriffs of this state shall be allowed the following fees and compensations:  

(1) for serving every writ, citation, order, subpoena or summons, six dollars ($6.00)." 
(Emphasis supplied.)  



 

 

OPINION  

The fees collected by sheriffs do not accrue to them personally but are deposited with 
the county treasurer. See Sections 4-44-21 NMSA 1978 and 4-44-28 NMSA 1978. As 
explained in State ex rel. Peck v. Velarde, 39 N.M. 179, 43 P.2d 377 (1935), with the 
adoption of the state constitution, Article X, Section 1 abolished the fee system as a 
means of compensating county officers and substituted a salary system. In Opinion of 
the Attorney General No. 6242, dated July 28, 1955, this office found that what is now 
codified as Section 4-44-28, supra, prohibits a county from charging less than the 
prescribed fees because to charge less or not to charge at all would "impair a source of 
county income."  

Nevertheless, in Opinion of the Attorney General No. 57-207, dated August 22, 1957, 
this office concluded that sheriffs could not collect service of process fees from the 
counties or state. In reaching that conclusion, the opinion cited the following dicta from 
State ex rel. Peck v. Velarde, supra: "Apparently the sheriff cannot collect from the 
county service fees and {*72} mileage for the service of process issued on behalf of the 
county or state." 39 N.M. at 182. However, the issue in Peck, supra, was not, as here, 
the collection of statutory fees but rather the reimbursement for actual expenses. See, 
e.g., Section 4-41-19 NMSA 1978. The Court noted that:  

"to require of officers the performance of duties requiring the expenditure of expense 
money in such performance out of the officer's own pocket without reimbursement 
would probably run afoul of the constitutional provision against enacting a law 
diminishing the compensation of officers during their term of office. . . . What the county 
pays to the sheriff he is not required to pay back to the county."  

39 N.M. at 182. In short, given the particular context of Peck, supra, the dicta cited in 
Opinion No. 57-207 is not conclusive authority on this question.  

The better authority holds that when the state or one of its agencies appears as a 
litigant, it assumes the status of a private individual and is subject to ordinary rules of 
civil procedure, State ex rel. Highway Comm'n v. Taira, 78 N.M. 276, 430 P.2d 773 
(1967), and absent any statute to the contrary, it would appear that the state, as a 
litigant, is liable for the payment of service of process fees.  

Accordingly, it is the present conclusion of this office that Opinion No. 57-207 is 
overruled in so far as it holds that the state and its agencies are not required to pay the 
statutory fees for service of process pursuant to Section 4-41-16(A), supra. The state 
and its agencies need not use the sheriff to serve process but if they do, they may also 
be required, pursuant to Section 4-41-15, supra, to pay in advance.  
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