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Self-insured employers are not subject to the premium tax imposed under the 
Workmen's Compensation Act.  

QUESTIONS  

Are self-insured employers under the Workmen's Compensation Act subject to the 
premium tax imposed by Section 59-5-1(C) NMSA 1978?  

CONCLUSIONS  

No.  

ANALYSIS  

Section 59-5-1(C) NMSA 1978 provides in relevant part that "[e]very insurance 
company transacting an insurance business in New Mexico" shall be subject to 
premium taxes as specified therein. In order to be subjected to the premium tax, 
therefore, the entity in question must be considered to be an "insurance company 
transacting insurance business."  

"Insurance usually involves a contract whereby the insurer, for an adequate 
consideration, undertakes to indemnify the insured against loss arising from specified 
perils, or to reimburse him for all or part of an obligation he has incurred." New Mexico 
Life Guaranty v. Moore, 93 N.M. 47, 596 P.2d 260, 263 (1979). "Insurance is an 
arrangement for transferring and distributing risk." Keeton, Basic Text on Insurance 
Law (1971 ed.) at  

2. Although not all transactions having these characteristics may be considered to be 
insurance, insurance does not exist unless these factors are present. Keeton, supra.  

OPINION  

In qualifying to be a "self-insured", an employer retains the risks involved and elects not 
to transfer or distribute those risks to others. The employer will not be indemnified for 
losses incurred under the Workmen's Compensation Act. Indeed, it has been said:  



 

 

"Merely because an employer . . . is known as a 'self-insurer', does not convert such 
employer into an 'insurer' as the same is defined and considered in the insurance code. 
. . . It is analogous to . . . automobile collision coverage or major medical coverage, 
wherein there is usually a stated deductible amount, the effect of which is, in simplest 
terms to make the insured 'self-insured' for any loss up to the amount of the deductible. 
No one has yet to suggest in such instances that the insured, being self-insured up to 
the amount of the deductible, is an 'insurer' who has merely 'reinsured' the risk above a 
certain limit. Zinke-Smith, Inc. v. Florida Insurance Guaranty Association, Inc., 304 
So. 2d 507, 509 (Fla. App. 1974), cert. denied, 315 So. 2d 469 (Fla. 1975)."  

It is clear, then, that a self-insured employer under the Workmen's Compensation Act is 
not an "insurance {*93} company transacting insurance business" and therefore, is not 
subject to the premium tax under Section 59-5-1(C) NMSA 1978.  
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