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BY: Deborah A. Moll, Assistant Attorney General  

TO: Joseph Halpin, State Records Administrator, The State Records Center and 
Archives, 404 Montezuma Street, Santa Fe, New Mexico 87501  

PUBLIC RECORDS  

County clerks may microfilm the newspapers required by them to be kept by law and 
may destroy the originals once they have been properly microfilmed and certified.  

QUESTIONS  

May county clerks microfilm the newspapers they are required by law to maintain and if 
so, may they destroy the original papers once microfilmed?  

CONCLUSIONS  

Yes.  

ANALYSIS  

This Opinion overrules Attorney General Opinion No. 72-5, dated January 20, 1972.  

OPINION  

Pursuant to Section 4-40-7 NMSA 1978, county clerks are required to subscribe to the 
newspapers printed and published in their respective counties. Section 4-40-8 NMSA 
1978 further requires the county clerks, under penalty of law, to "receive and preserve 
every copy of the paper or papers so subscribed" and to keep these papers in bound 
volumes for the use of the courts and the public generally. No provision is made in the 
above-mentioned statutes for the microfilming of these newspapers.  

However, Sections 14-1-1 to 14-1-8 NMSA 1978, deal generally with the preservation 
and destruction of records and specifically with the microfilming of such records. Section 
14-1-5, NMSA 1978 provides as follows:  

"Any public officer of the state may cause any or all records, papers or documents kept 
by him to be photographed, microfilmed, microphotographed or reproduced on film. 
Such photographic film and the device used to reproduce such records on such film 
shall be one which accurately reproduces the original thereof in all details."  



 

 

Section 14-1-4 NMSA 1978 defines the term public officer, for the purpose of 
microfilming records, as including county officials. Furthermore, Section 14-1-6 NMSA 
1978 provides that the microfilms done pursuant to Section 14-1-5, supra, are deemed 
the original records for all purposes and that certified copies of the microfilm are the 
same as certified copies of the originals.  

As documents kept by public officers, the newspapers maintained by the county clerks 
may, therefore, be microfilmed pursuant to Section 14-1-5, supra. So long as the 
microfilm of the newspapers as accessible to the public, the statutory requirement that 
the county clerk preserve every copy of the newspapers printed and published in the 
county would be satisfied.  

Section 14-3-15 NMSA 1978, further specifies the authority of public {*38} officials to 
microfilm records kept by them and defines the authority of the State Records 
Administrator to oversee such reproduction. Pursuant to Section 14-3-15 any public 
officer of the "state or of any district or political subdivision may cause any public 
records, papers or documents kept by him to be photographed, microphotographed or 
reproduced on film."  

Subsection E of Section 14-3-15, supra, provides that the microfilms reproduced in 
accordance with the requirements of Section 14-3-15, supra, are to be deemed the 
original records for all purposes and certified copies of the microfilms are to be 
considered certified copies of the originals. Therefore, pursuant to Section 14-3-15, 
supra, county clerks, as public officials of a political subdivision of the state, may 
microfilm the papers kept by them. Furthermore, once reproduced, the microfilms are 
the same as the original documents under the terms of Section 14-3-15(E), supra.  

Subsection F of Section 14-3-15, supra, deals with the destruction of the paper 
originals once microfilmed and provides as follows:  

"Whenever such photographs, microphotographs or reproductions on film are properly 
certified and placed in conveniently accessible files, and provisions are made for 
preserving, examining and using them, any public officer may cause the original records 
from which the photographs or microphotographs have been made, or any part thereof, 
to be disposed of according to methods prescribed by Sections 14-3-9 through 14-3-11 
NMSA 1978. Copies shall be certified by their custodian as true copies of the originals 
before the originals are destroyed or lost, and the certified copies shall have the same 
effect as the originals. Copies of public records transferred from the office of origin to 
the administrator or his deputy, shall have the same legal effect as if certified by the 
original custodian of the records."  

Subsection F, therefore, permits the destruction of the originals once the microfilm 
reproductions have been certified. However, Subsection F further requires that the 
original records be disposed of according to the methods prescribed in Sections 14-3-9 
to 14-3-11 NMSA 1978. Essentially Sections 14-3-9 to 14-3-11, supra, require that 



 

 

public records maintained by agencies be destroyed only by order of the State Records 
Commission.  

Section 14-3-15, supra, pertains to public officials generally. However, Sections 14-3-9 
to 14-3-11, supra, apply only to agencies as so defined in the Public Records Act, and 
county and municipal offices are not considered agencies as that term is used in the 
Public Records Act. See Opinion of the Attorney General, No. 60-181, dated September 
30, 1960. Thus, county officials are not required to comply with the specific terms of 
Sections 14-3-9 to 14-3-11, supra, when they destroy the records kept by them; they 
are only required to notify the State Records Administrator of any proposed destruction 
and give the Administrator the opportunity to take custody of the records. Sections 14-3-
9 to 14-3-11, supra, and Section 14-3-15(F), supra, therefore, would appear 
contradictory.  

It is well established, however, that statutes should be construed in such a manner that 
they are consistent, harmonious, and reasonable. State ex rel. Clinton Realty v. 
Scarborough, 78 N.M. 132, 429 P.2d 330 (1967). To interpret Section 14-3-15(F), 
supra, as requiring {*39} public officials not included within the term "agency" as used in 
the Public Records Act to comply with the conditions of Sections 14-3-9 to 14-3-11, 
supra, when destroying the originals once microfilmed when the Act, generally, does 
not require them to comply with its terms when permanently destroying records which 
have not been microfilmed, would be inconsistent and unreasonable. Therefore, we 
conclude that the conditions, if any, imposed upon the destruction of an original once 
microfilmed by the provision of Section 14-3-15, supra, that the originals be disposed of 
according to the methods prescribed by Sections 14-3-9 to 14-3-11, supra, do not apply 
to county officers.  

Section 14-3-15, supra, therefore does not limit the destruction of original documents 
once microfilmed by county officials; however, Section 14-1-8 NMSA 1978 might be 
interpreted as imposing such restrictions. It provides as follows:  

"An official charged with the custody of any records and who intends to destroy those 
records, shall give notice by registered or certified mail to the state records 
administrator, state records center, Santa Fe, New Mexico, of the date of the proposed 
destruction and the type and date of the records he intends to destroy. The notice shall 
be sent at least sixty days before the date of the proposed destruction. If the state 
records administrator wishes to preserve any of the records, the official shall allow the 
state records administrator to have the documents by calling for them at the place of 
storage."  

Although not bound by the comprehensive review established by Section 14-3-9 to 14-
3-11, supra, a county official, such as a county clerk, must notify the State Records 
Administrator and may not destroy the record pending a decision by the Administrator 
regarding the retention of the document. It is our opinion that this requirement applies 
only to the intended destruction of an original of which no microfilm copies exist or to the 
destruction of the master-copy of the microfilm reproduction.  



 

 

The statutes governing the preservation, destruction, and microfilming of records are in 
pari materia and should, therefore, be construed together in order to give effect to 
every provision. See Chavez v. Valencia County, 86 N.M. 205, 521 P.2d 1154 (1974). 
The purpose of Section 14-1-8, supra, is to prevent the destruction of records which the 
State Records Center considers worthy of retention. The primary purpose would be the 
preservation of the content of the record and not the record as such. The purpose 
served by microfilming is two-fold. Microfilm preserves the substance of the record and 
adds to the efficiency of record storage. To interpret Section 14-1-8, supra, as requiring 
the approval of the Records Center prior to the destruction of originals once microfilmed 
would defeat the efficiency promoted by microfilm systems, but would not promote 
record preservation since the microfilm itself preserves the content of the record and 
makes the original superfluous. Therefore, we conclude that if microfilmed and certified 
pursuant to Section 14-3-15, supra, the originals may be destroyed without any action 
on the part of the Records Administrator. This would include the newspapers required 
by Section 4-40-8, supra, to be kept by the county clerks.  

Further, that such destruction of the originals once microfilmed is contemplated by the 
statutes authorizing microfilming is indicated by {*40} the fact that these statutes provide 
that the microfilm is to be deemed the original record for all purposes and that certified 
copies of the microfilm are to be deemed certified copies of the original. An 
interpretation of the statute that would require the original of the record to be preserved 
after microfilming would render the provisions that the microfilm be deemed the original 
unnecessary. Such an interpretation would be contrary to the rules of statutory 
construction and should therefore be avoided. See Cromer v. J.W. Jones Const. Co., 
79 N.M. 179, 441 P.2d 219 (1968).  

We conclude that the county clerks may microfilm the newspapers maintained by them 
and once properly microfilmed and certified, the original papers may be destroyed 
without notification or action on the part of the State Records Administrator. The State 
Records Administrator, however, should be notified pursuant to Section 14-3-7, supra, 
when an original document which has not been reproduced on microfilm is to be 
destroyed or when the mastercopy of the microfilm reproduction of a record is to be 
destroyed.  
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Jeff Bingaman, Attorney General  


