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LICENSES AND LICENSING, HEALTH AND SAFETY  

A certified nurse practitioner licensed by the Nursing Board to perform midwifery need 
not be licensed by the Health Services Division of the Health and Environment 
Department to perform services constituting midwifery as defined by the Department's 
midwifery regulations.  

QUESTIONS  

Must a "certified nurse practitioner" be licensed by the Health Services Division of the 
Health and Environment Department to perform services constituting midwifery as 
defined by the Department's midwifery regulations?  

CONCLUSIONS  

No, if licensed by the Nursing Board to provide such services.  

ANALYSIS  

The regulations of the Health Services Division of the Health and Environment 
Department governing the practice of midwifery provide for two types of midwives, the 
lay midwife and the certified nurse-midwife. Lay midwifery is defined as, "the provision 
of health care services in pregnancy and child birth by a person not a licensed physician 
or a certified nurse-midwife." Certified nurse-midwifery is defined as the "management 
of pre-natal, delivery, post-partum, or interconceptional period of the child-bearing 
woman and the care of her newborn by a registered professional nurse who has 
qualified as a certified nurse-midwife under Section 200."  

OPINION  

Historically, the practice of midwifery has been an area of the practice of medicine and 
of nursing exempted from the licensing authority of both the Board of Medical 
Examiners and the Board of Nursing. Laws 1923, Chapter 44, Section 7, in defining the 
practice of medicine, stated that nothing in the Act would be construed to prohibit 
"women from practicing midwifery." Laws 1953, Chapter 15, Section 31, provided as an 



 

 

exemption to the Nursing Practice Act, "any person certified or licensed in this state to 
practice midwifery." Laws 1968, Chapter 44 repealed prior laws governing the practice 
of nursing and enacted the present version of the exemption which provides that:  

"The Nursing Practice Act [61-3-1 to 61-3-30 NMSA 1978] shall not apply to or affect:  

"F. The practice of midwifery by any person other than a registered nurse, who is 
certified or licensed in this state to practice midwifery;"  

{*218} The Medicine and Surgery Act at Section 61-6-16 NMSA 1978 provides, in part, 
that the Act shall not apply to or affect:  

". . .  

C. The practice of midwifery as regulated by the Health and Social Services Department 
[Health Services Division of the Health and Environment Department];"  

Since 1921, the practice of midwifery has been subject to the permissive and mandatory 
regulatory authority of the Health and Environment Department and its predecessor 
agencies. Laws 1921, Chapter 145, Section 3; Laws 1937, Chapter 39, Section 4; Laws 
1973, Chapter 359, Section 3. The purpose of the statutory scheme providing for both 
the exemptions and the regulatory authority in the appropriate public health department, 
both past and present, appears to be that individuals desiring to practice midwifery may 
do so without obtaining a medical or nursing license, but they must comply with any 
licensure criteria established by the Health Services Divisions.  

Clearly, the statutes do not contemplate that the Health Services Division would have 
regulatory authority over licensed medical doctors who provide services which fall within 
the regulatory definition of midwifery. Similarly, the Health Services Division would not 
have regulatory authority over nurses who are licensed to provide services which fall 
within the definition of midwifery.  

Under the Nursing Practice Act, a registered nurse is licensed to practice "professional 
nursing." Section 61-3-3(C), NMSA 1978. Professional nursing, as such, does not 
encompass the authority to deliver babies. Thus, a registered nurse (not a certified 
nurse practitioner) who desires to practice midwifery, which includes delivering babies, 
must obtain an additional license to do so. As the occupations of a registered nurse and 
a midwife are distinct, each must be licensed. See, e.g., 51 Am.Jur. Licenses and 
Permits, Section 44.  

A certified nurse practitioner, on the other hand, may be authorized to deliver babies. 
The Nursing Practice Act provides at Section 61-3-3(H) that a  

"'Certified nurse practitioner' means a registered nurse, as described in subsection C of 
this section, licensed to practice in this state, who must have satisfactorily completed a 
post graduate program designed for the education and preparation of nurse 



 

 

practitioners. A certified nurse practitioner shall be endorsed by the board upon 
recommendation of the certification committee for nurse practitioners. For acts beyond 
those described in subsection A of this section, a certified nurse practitioner shall act 
only under the supervision of a physician or surgeon licensed to practice in New 
Mexico. The name of and pertinent information concerning each nurse practitioner 
certified by the board shall be entered on the list of nurse practitioners maintained by 
the board."  

The Nursing Board regulations, in defining the practice and functions of a certified nurse 
practitioner, state, in part:  

"The nurse practitioner practices under the supervision of a physician according to a 
mutual protocol based on the nurse practitioner's knowledge and skills provided by 
his/her educational program. Some examples, but not limited to, are:  

{*219} h. managing the care of healthy women during pregnancy including family 
planning, and common gyn problems. May deliver uncomplicated normal deliveries if 
trained to do so."  

The certified nurse practitioner practicing under this regulation is designated a family 
nurse practitioner. Although the regulations may be ambiguous with respect to whether 
a family nurse practitioner is authorized to deliver babies and, accordingly, should be 
clarified, there is no indication that the legislature intended to vest regulatory authority in 
the Health Services Division over any part of the practice of nursing regulated by the 
Nursing Board.  

The present authority in Health Services Division to regulate the practice of midwifery, 
Section 24-1-3(R) NMSA 1978, derived from a 1921 law enacted prior to the 1975 
amendment to the Nursing Practice Act creating certified nurse practitioners. The 
legislature could not, in 1921 or in 1973, when Section 24-1-3, was re-enacted, have 
contemplated the expanded practice of nursing by a certified nurse practitioner. 
Therefore, the grant of authority in Health Services Division to regulate midwifery did not 
envision the Division's regulating a certified nurse practitioner properly authorized by 
Nursing Board regulations to deliver babies.  

Where a person is licensed by one authority to perform a function which may also be 
licensed by another authority, there is no need for that person to obtain two licenses. In 
Smith v. American Packing and Provision Co., 130 P.2d 951 (Utah 1942), the 
appellate court reversed the dismissal of a licensed engineer's complaint for payment of 
engineering services. The lower court was of the opinion that the alleged engineering 
services set forth in the complaint actually constituted the unlicensed practice of 
architecture. In reversing, the court stated:  

"The mere fact that a licensed profession extends in some degree into the field of some 
other licensed occupation does not require the licensee to have a license in each of the 



 

 

fields into which his profession may overlap, unless the statutes impose such 
requirement. . . .  

The real criterion for determining if a licensed professional engineer must also have a 
license as an architect is not whether some service he performs might be performed 
lawfully by an architect, but whether such functions are necessarily embraced within the 
scope of engineering covered by his license. The issuance of a license in one filed is 
not to be employed as a stepping stone to practice in some other field or even in a part 
of such other field, unless the functions of such other filed performed by the licensee are 
necessarily embraced within the scope of the activities authorized by the license."  

Similarly, a family nurse practitioner authorized by the Board of Nursing to perform 
services constituting midwifery need not, as well, have a midwife license from the 
Health Services Division. The regulatory authority of the Health Services Division with 
respect to the practice of midwifery must be confined to the delivery of midwifery 
services by individuals who do not possess either a nursing, medical, or osteopathic 
license authorizing the licensee to perform services which might fall within the definition 
of "midwifery."  
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