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ALCOHOLIC BEVERAGES  

Dispenser and retailer licensees may store alcoholic liquors away from their licensed 
premises. Multiple licensees may also store alcoholic liquors for their various licenses at 
a common location, provided it is purchased and stored under the privilege of each 
individual license for which it is intended.  

QUESTIONS  

1. Is storage of alcoholic liquors by a dispenser or retailer licensee away from the 
licensed premises permissible under the Liquor Control Act, Sections 60-3-1 through 
60-11-4 NMSA 1978?  

2. May a licensee holding more than one dispenser and/or retailer license purchase all 
the alcoholic liquors needed by his multiple operations under the privilege of only one 
license, store them unsegregated in a common facility, and then distribute them from 
the common facility, as needed, to the different licensed operations?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. No.  

ANALYSIS  

1. One purpose of the Liquor Control Act [Act], Sections 60-3-1 through 60-11-1 NMSA 
1978, is to sanction persons and places for the sale of alcoholic liquors, either by the 
drink, by a dispenser's license or in unbroken packages, by a retailer's license. Sections 
60-7-2 and 60-7-3 NMSA 1978.  

OPINION  

The sale of alcoholic liquors at an unlicensed premises by a retailer is expressly 
prohibited by Section 60-10-10 NMSA 1978. The sale of alcoholic liquors at an 



 

 

unlicensed premise by a dispenser is expressly prohibited by Section 60-10-11 NMSA 
1978, which provides that it shall be a violation of the Act,  

"D. to sell, or possess for the purpose of sale, any alcoholic liquors at any location or 
place except his licensed premises. . . ."  

It is apparently the phrase "possess for the purpose of sale" which gives rise to this 
question concerning off-premises storage of alcoholic liquors. However, in the context of 
the Act, that phrase may not be construed to prohibit the storage of alcoholic liquors at 
an unlicensed location.  

First, the phrase is used throughout the Act in conjunction with "sell" and is intended to 
cover the situation where if there is no actual sale, there could be one. See, for 
example, Sections 60-3-1(P) and (Q) NMSA 1978, the definitions of dispenser and 
retailer.  

{*186} Second, insofar as the phrase is ambiguous and in need of construction, 
statutory enactments are to be construed in accord with common sense and reason. 
State ex rel. Newsome v. Alarid, 90 N.M. 790, 568 P.2d 1236 (1977). Although the 
phrase, out of context, could be literally interpreted to mean storage, that is neither 
reasonable or necessary. The legislature has expressed an intent to impose a limitation 
on the sale of alcoholic liquors. As legislative intent should prevail over a literal meaning 
of the terms, Martinez v. Research Park, Inc., 75 N.M. 672, 410 P.2d 200 (1965) 
(overruled on other grounds), Section 60-10-11(D) NMSA 1978 need not be extended to 
include storage of alcoholic liquors. The language in Section 60-10-11 NMSA 1978, in 
accord with the purpose of the Act, only prohibits the establishment by dispenser 
licensees of outlets other than the designated premises for the sale of alcoholic liquors. 
When there is no intent or attempt to sell alcoholic liquors directly from an off-premises 
storage location, there is no offense.  

Third, the phrase in Section 60-11-11 NMSA 1978, which might sustain the prohibition 
of off-premises storage by dispensers, is not repeated in relation to retailers. Since 
there is no reasonable explanation for treating differently the storage of alcoholic liquors 
by dispensers and retailers, a reasonable interpretation of Section 60-10-11 NMSA 
1978 would not support aprohibition of off-premises storage by dispensers alone.  

Finally, although the State has full power to regulate most aspects of commerce 
involving alcoholic liquors, see Drink, Inc. v. Babcock, 77 N.M. 277, 421 P.2d 798 
(1966), off-premises storage itself presents no inherent evil which must be eliminated. In 
fact, similar storage is specifically allowed to non-resident licensees and wholesalers by 
Section 60-10-6 NMSA 1978, which states:  

"Nothing in this act shall be construed to prohibit the storage of alcoholic liquors in bona 
fide public warehouses or guardian warehouses by non-resident licensees and 
wholesalers for usual and ordinary commercial purposes."  



 

 

In summary, the Act does not expressly prohibit either a retailer licensee or a dispenser 
licensee from storing alcoholic liquors at a location away from the licensed premises 
nor can it be extended to impose such a prohibition. At the same time, because Section 
60-10-6 NMSA 1978 does evidence some legislative intent with respect to the 
protection of stored alcoholic liquors, off-premises storage by dispensers and retailers 
should closely adhere to that intent. That is, off-premises storage should occur in bona 
fide public warehouses or guardian warehouses or at other storage facilities given prior 
approval by the Department of Alcoholic Beverage Control.  

2. The situation defined in the second question differs from that defined in the first in 
that a person owning and operating more than one dispenser or retailer license 
purchases all the alcoholic liquors needed for his various operations under the privilege 
of only one license, stores them at a common location, and then transfers stocks of 
alcoholic liquors to all his licensed locations as needed. The issue here is whether the 
status of a person as a multiple licensee permits him to purchase alcoholic liquors from 
a wholesaler for all his licensed premises in a manner which reflects that they are being 
{*187} purchased and resold by only one of the licensed premises. Although this 
arrangement is not specifically covered by the Liquor Control Act, Sections 60-10-10 
and 60-10-11 NMSA 1978 of the Act prohibit retailer and dispenser licensees from 
buying or receiving alcoholic liquors for the purpose of resale from any person other 
than a licensed New Mexico wholesaler. Under these provisions, one retailer or 
dispenser licensee may not legally transfer alcoholic liquors for resale to another retailer 
or dispenser licensee. Similarly, a person operating under one retailer or dispenser 
license may not legally transfer alcoholic liquors for resale under another of his licenses. 
In addition, the Liquor Control Act deliberately separates the functions of licensees at 
the wholesale and retail levels, making it illegal for a person to operate as both a 
wholesaler and a retailer or dispenser. Sections 60-10-10(E) and 60-10-11(C) NMSA 
1978.  

The privilege of dispensing or retailing alcoholic liquors, as those terms are defined at 
Section 60-3-1 NMSA 1978, and the correlative obligations adhering thereto, are 
granted by license in each case to a person for a particular location. The person/place 
relationship is the critical factor in the liquor licensing structure. For example, the Act is 
generally directed at ensuring that no license is issued to improper persons or for 
improper places. Section 60-7-1 NMSA 1978. Special provisions of the Act set out 
requirements for transfers of location of licenses even though ownership continues in 
the same person. Section 60-7-18 NMSA 1978. The revocation provisions of the Act are 
exercised only against the particular licensed premises where a violation has allegedly 
occurred, even though the licensee may own other licenses. Section 60-8-6 NMSA 
1978. Records of sales from wholesalers to individual retailers, dispensers or clubs 
must be kept for each license not for each license holder. Section 60-9-1 NMSA 1978.  

Thus, the Liquor Control Act evidences clear legislative intent that the privileges, duties 
and prohibitions granted or imposed by the Act apply to each individual license issued 
by the Department of Alcoholic Beverage Control. It is not therefore the status of a 
person as a licensee that permits him to conduct the activities authorized by the Act. 



 

 

Rather, it is the license granted to a person for a particular location that permits him to 
carry on an alcoholic liquors business at that location only. A person owning more than 
one license must still exercise the rights and observe the obligations granted by each 
license independently of each and every other license.  

Accordingly, we conclude that purchases of alcoholic liquors by a multiple licensee 
under the privilege of one license, but intended for use at several licensed premises, is 
contrary to the intent of the legislature to distinguish the activities of wholesalers from 
those of retailers and dispensers and the intent of the legislature to keep the privileges, 
obligations, and prohibitions associated with each retailer or dispenser license singular 
and independent. The practice described in this question is not permitted under the Act.  
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