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PUBLIC OFFICERS AND EMPLOYEES; MUNICIPALITIES  

Synopsis: Subject to applicable law or charter, the governing body of a municipality may 
enact an ordinance to increase the salary of its members, but members serving during 
the term in which such an ordinance is enacted cannot benefit from the increase during 
that term.  

QUESTIONS  

May the members of a city council increase their compensation during the term for 
which they were elected?  

CONCLUSIONS  

No.  

ANALYSIS  

Compensation for the members of the governing body of a municipality may be 
authorized pursuant to law or charter. A non-home rule municipality, existing only by 
virtue of statute, may exercise only those powers which are granted by statute. 
Sanchez v. City of Santa Fe, 82 N.M. 322, 481 P.2d 401 (1971). The authority of a 
municipality to compensate its governing body is defined at Section 3-10-3 NMSA 1978 
which provides that  

"A noncharter municipality may provide by ordinance for the compensation of the mayor 
and other individual members of the governing body. Annual compensation paid to the 
mayor or another member of the governing body shall not exceed the annual 
compensation paid to a member of the board of county commissioners of the county in 
which the non-charter municipality is located."  
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The amount of compensation for county commissioners of the various classes of 
counties is determined by the legislature. See, Sections 4-44-4 through 4-44-12 NMSA 
1978, as amended by Laws 1981, Chapter 14.  

Home rule municipalities chartered pursuant to Article X, Section 6 of the New Mexico 
Constitution may exercise all legislative powers not expressly denied by law. Apodaca 
v. Wilson, 86 N.M. 516, 525 P.2d 876 (1974). Charter provisions authorizing 
compensation for the members of its governing body need not conform to statutes 
governing compensation of municipal officers but must be consistent with the 
Constitution. See, Section 3-15-13 NMSA 1978.  

Once set, however, the compensation of a public officer may not be increased during 
the term for which he was elected. Article IV, Section 27 of the New Mexico Constitution 
provides that  

"No law shall be enacted giving any extra compensation to any public officer, servant, 
agent or contractor after services are rendered or contract made; nor shall the 
compensation of any officer be increased {*246} or diminished during his term of 
office, except as otherwise provided in this constitution. " [emphasis added].  

This office has previously concluded that members of a city council are subject to the 
prohibition against increased compensation. Opinion of the Attorney General No. 62-85, 
dated July 10, 1962, states that  

"There is no question but that mayors and councilmen are public officers under the 
criteria laid down by our Supreme Court in State v. Board of County Commissioners, 
29 N.M. 209, 222 P. 654. They are persons elected to public office for fixed and definite 
terms whose functions and duties affect the public."  

Thus, subject to applicable law or charter, the governing body of a municipality may 
enact an ordinance to increase the salary of its members, but members serving during 
the term in which such an ordinance is enacted cannot benefit from the increase during 
that term.  
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