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LICENSES AND LICENSING  

Although professional engineer members of the State Board of Registration for 
Professional Engineers and Land Surveyors must have been engaged in the practice of 
engineering for at least twelve years, they need not have been registered as 
professional engineers in New Mexico for twelve years.  

QUESTIONS  

Must a person have been registered as a professional engineer in New Mexico for 12 
years in order to be appointed and to serve as a professional engineer member of the 
State Board of Registration for Professional Engineers and Land Surveyors?  

CONCLUSIONS  

No.  

ANALYSIS  

Section 61-23-9 NMSA 1978 requires that every member of the New Mexico State 
Board of Registration for Professional Engineers and Land Surveyors be a United 
States citizen and a New Mexico resident. Each of the five professional engineer 
members shall also "be a registered professional engineer . . ., shall have engaged in 
the practice" of engineering "for at least twelve years, and shall have been in 
responsible charge of work for at least five years." Section 61-23-6C NMSA 1978 states 
that "professional engineer means a person who" "is qualified to practice engineering as 
attested by legal registration as a professional engineer in the state." Thus, the 
professional engineer members must hold current registrations as professional 
engineers in the State of New Mexico.  

OPINION  

It is clear that the professional engineer members must also have been engaged in the 
practice of engineering for at least twelve years. This requirement is in a separate 



 

 

clause from, and therefore separate from, the requirement of registration as a 
professional engineer in New Mexico. "Practice of engineering" is defined in Section 61-
23-6A NMSA 1978 as  

"the performance of any professional service or creative work requiring engineering 
education, training and experience, and the application of special knowledge of the 
mathematical, physical and engineering sciences to such professional services or 
creative work as consultation, investigation, evaluation, planning, design and 
observation of construction for the purpose of assuring substantial compliance with 
specifications and design, in connection with the utilization of the forces, energies and 
the materials of nature in the development, production and functioning of engineering 
processes, apparatus, machines, equipment, facilities, structures, buildings, works or 
utilities, or any combination or aggregations thereof employed in or devoted to public or 
private enterprise or uses and wherein the public welfare, or {*310} the safeguarding of 
life, health or property is concerned or involved. Such practice includes the performance 
of architectural work incidental to the practice of engineering. . ."  

Section 61-23-6A does not limit the definition of "practice of engineering" to 
performance of professional services within New Mexico or while registered in New 
Mexico. Thus, a person could satisfy this requirement if he or she had been engaged in 
the practice of engineering as defined in Section 61-23-6A, above, either in New Mexico 
or elsewhere for twelve years prior to appointment to the Board.  

The professional engineer board members must also "have been in responsible charge 
of work for at least five years." "Responsible charge of work" is defined in Section 61-
23-6D NMSA 1978 as  

"the independent control and direction, by using initiative, skill and independent 
judgment, of the investigation or design of engineering work or the observation of such 
projects."  

Neither Section 61-23-9 nor 61-23-6D limit this requirement to work performed in New 
Mexico.  
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