
 

 

Opinion No. 82-12  

August 31, 1982  

OPINION OF: Jeff Bingaman, Attorney General  

BY: Charlotte Heatherington Roosen, Assistant Attorney General  

TO: Ms. Juanita Pino, Director, Mobile Housing Division, Commerce & Industry Dept., 
Bataan Memorial Building, Santa Fe, New Mexico 87503  

LICENSES AND LICENSING; PROPERTY LAW; MOTOR VEHICLES; TRADE 
PRACTICES AND REGULATIONS  

Real estate brokers and salespersons who act as agents for mobile homeowners are in 
the business of selling, buying, leasing, exchanging or offering or attempting to 
negotiate the sale or exchange of mobile housing units. Such business may only be 
conducted by persons licensed as mobile home dealers pursuant to the Mobile Housing 
Act.  

FACTS  

Resident owners of mobile homes have sought assistance in marketing their homes 
both from new home dealers licensed under the Mobile Housing Act Section 60-14-1, et 
seq., NMSA 1978, and from real estate brokers and real estate salespersons who are 
not licensed under the Mobile Housing Act. Such brokers and salespersons are agents 
of the home owner and receive a commission or fee for their services, which is derived 
from the proceeds of the sale of the mobile home. The real estate broker or salesperson 
uses the same skills and practices that are used when a conventionally built home 
attached to real property is listed and sold through a licensed real estate broker. The 
qualifications of licensed real estate brokers and their salesmen are set forth in Section 
61-29-9 NMSA 1978 of the Real Estate Brokers and Salesmen Act. That Act regulates 
the conduct of brokers and salespersons only in respect to real estate transactions.  

QUESTIONS  

1. May a licensed real estate broker or salesperson serve as an agent for another in the 
sale of three mobile housing units (not attached to real property) in one calendar year 
without a mobile home dealer's license required by Section 60-14-17 NMSA 1978 of the 
Mobile Housing Act?  

2. May a licensed real estate broker or salesperson make more than three attempts to 
serve as an agent in the sale, exchange, purchase or lease of a mobile housing unit 
(not attached to real property) in one calendar year without a mobile home dealer's 
license required by Section 60-14-17 NMSA 1978 of the Mobile Housing Act which 



 

 

requires the licensing of dealers if such activities do not result in the actual sale or lease 
of more than three mobile homes?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. No.  

ANALYSIS  

The Mobile Housing Act, in Section 60-14-7A. provides that:  

"No person shall engage in business as a mobile housing unit manufacturer, dealer, 
repairman, installer or salesman unless licensed as provided in the Mobile Housing 
Act."  

OPINION  

The New Mexico Mobile Housing Act also prohibits a person from acting as a 
manufacturer, dealer or installer without a license in Section 60-14-17, which states 
that:  

"It is unlawful for any person to act in the {*295} capacity of a dealer, manufacturer or 
installer within the meaning of the Mobile Housing Act without a license required by that 
act, and any person who conspires with any person to violate any provision of that act 
requiring a dealer, manufacturer or installer to obtain a license and maintain a license in 
good standing, is guilty of a misdemeanor and upon conviction therefore shall be 
punished by a fine of not less than five hundred dollars ($500) or ten percent of the 
dollar value of the contracted work, whichever is greater, performed while acting in the 
capacity of a dealer, manufacturer or installer without having been issued a dealer's, 
manufacturer's or installer's license."  

The definition of dealer" is found at Section 60-14-2D:  

"'Dealer' means any person engaged in the business of selling, exchanging, buying, 
leasing, offering or attempting to negotiate a sale or exchange of mobile housing units 
or any person who either sells or exchanges over three mobile units in any one calendar 
year or who leases over three mobile housing units at any one time[.]"  

The legislature has included three types of activities within the definition of dealer: 
engaging in business, selling more than three units, and leasing more than three units. 
Whether a person is engaging in business by engaging in a certain activity is ultimately 
a fact question. Kaplan v. Gaskill 187 N.W. 943, 945 (Nebr. 1922). However, the 
phrase has been construed as ". . . that in which one engages for the purpose of 
livelihood, profit or the like, and hence is applicable to any particular employment, 



 

 

occupation, or profession followed as a means of livelihood." 12A C.J.S. Business, p. 
469-70. In order to be engaged in the business of mobile home dealing, it is not 
necessary that a person actually sell mobile housing units so long as he offers mobile 
housing units for sale or attempts to negotiate such sales in pursuit of a livelihood.  

Section 60-14-8 of the Act exempts only one category of dealer transactions from the 
license requirements of Section 60-14-7:  

"The provisions of Section 60-14-7 NMSA 1978 shall not apply to licensed real estate 
brokers or salesmen acting as agents for another person in the sale of real property on 
which is located one or more mobile housing units whose installation has been 
approved as provided in regulations of the mobile housing division."  

When a real estate broker or salesperson acts as the agent for another person in the 
sale, exchange, lease or purchase of a mobile housing unit which is not attached to real 
property he is no longer engaging in the real estate business as defined in the real 
estate licensing act, Sections 61-29-1 et seq. Rather, he is engaged in the business of 
acting as an agent for another in the sale of a mobile housing unit and is not covered by 
the exemption of Section 60-14-8. Therefore, a real estate broker or salesperson who 
offers to sell or list a mobile housing unit or otherwise acts as an agent for another in the 
sale, exchange, purchase or lease of a mobile housing unit is engaging in the business 
of a mobile home dealer and must be licensed as a dealer under the Mobile Housing 
Act.  

Since real estate brokers or salespersons are engaging in the business of mobile home 
dealers when acting as agents in the sale, exchange, purchase or lease of mobile 
housing units not attached to real estate, such persons must be licensed whether or not 
they are successful in completing the transaction.  

The second type of activity included within the definition of "dealer," which requires a 
dealer's license if three or more housing units are sold, exchanged in a calendar year, 
does not apply to real estate brokers or salespersons. The number of mobile housing 
units sold or exchanged in a year is irrelevant if a real estate broker or salesperson is 
engaged in the business of a mobile home dealer, as explained above. Similarly, under 
the third type of activity included in the {*296} definition of "dealer", a real estate broker 
or salesperson must be licensed as a dealer if acting as an agent for another in the 
lease of any number of mobile housing units at any time.  
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