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LICENSES AND LICENSING  

Synopsis: Section 61-29-12(C) NMSA 1978 precludes a licensed salesman or broker 
from paying any portion of his commission to a buyer who is not his principal in a 
transaction.  

QUESTIONS  

May a person licensed as a salesman or broker by the New Mexico Real Estate 
Commission remit or rebate to a buyer any portion of the real estate commission paid 
him by the seller if he gives notice to all parties involved?  

CONCLUSIONS  

No.  

ANALYSIS  

A real estate salesman or broker, acting on behalf of the seller owes a fiduciary duty 
toward the seller, his principal, and is required to exercise fidelity and good faith in all 
matters within the scope of the relationship. Iriart v. Johnson, 75 N.M. 745, 411 P.2d 
226 (1965). Virtually every court has adopted the rule that where a salesman or broker, 
without the knowledge or consent of his principal, secretary agrees to remit a portion of 
his commission to the buyer, he is in violation of his fiduciary duty and is not entitled to 
recover his commission from his principal. See, e.g., 63 A.L.R.3d 1211 and cases cited 
therein.  

OPINION  

Although this rule would not ordinarily apply where there has been full disclosure to the 
principal of an arrangement to remit part of the salesman's or broker's commission to 
the buyer, such an arrangement would be precluded, regardless of disclosure, under 
New Mexico law.  



 

 

Section 61-29-12 NMSA 1978 provides that the New Mexico Real Estate Commission 
shall have the power to suspend or revoke the license of any salesman or broker who is 
deemed guilty of  

". . . C. paying or receiving any rebate, profit, compensation or commission from any 
person other than his principal."  

The reference to "paying" in Section 61-29-12(C) is, however, somewhat ambiguous 
because the statute does not clearly prohibit payment to any person other than his 
principal.  

Statutes must be construed so that no word is rendered surplusage, Cromer v. J.W. 
Jones Construction Co., 79 N.M. 179, 441 P.2d 219 (Ct. App. 1968) and effect is 
given to every provision, State ex rel. Bird v. Apodaca, 91 N.M. 279, 573 P.2d 213 
(1977). Thus, although unclear from the wording of Section 61-29-12(C), the reference 
to "paying" cannot be disregarded.  

The proscription against "paying" commissions would be clearer if Section 61-29-12(C) 
were to read  

{*267} ". . . paying or receiving any rebate, profit, compensation or commission to or 
from any person other than his principal."  

As a rule, language will not be read into a statute which makes sense as written. 
Burroughs v. Board of County Commissioners of Bernalillo County, 88 N.M. 303, 
540 P.2d 233 (1975). Accordingly, in order to properly make sense of the reference to 
"paying" and give effect to the legislative intent indicated by that reference, the words 
"to or" may be read into Section 61-29-12(C) as suggested.  

In short, the ambiguity of Section 61-29-12(C) may be corrected by resort to the rules of 
construction which require that effect be given to the word "paying" and which permit 
language to be read into the statute to clarify legislative intent. Section 61-29-12(C) thus 
precludes a licensed salesman or broker from paying any portion of his commission to a 
buyer who is not his principal in a transaction.  
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