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February 19, 1987  

OPINION OF: HAL STRATTON, Attorney General  

BY: Scott D. Spencer, Assistant Attorney General  

TO: Mr. James W. Stretz, Director, Financial Institutions Division, Regulation and 
Licensing Department, State of New Mexico, Bataan Memorial Building, Room 137, 
Santa Fe, New Mexico 87503 RE: Trust Companies  

QUESTIONS  

1. Can the Financial Institutions Division issue a trust company certificate to a New 
Mexico Corporation if all of its common stock is owned by an out-of- state bank holding 
company?  

2. If a trust certificate is issued, can the resulting trust company operate in the main 
office or branches of banks owned by the holding company?  

CONCLUSIONS  

1. Yes, provided the corporation complies with all requirements of the Trust Company 
Act, Sections 58-9-1 to 58-9-13 NMSA 1978.  

2. Yes, pursuant to Section 58-9-1.1G NMSA 1978.  

ANALYSIS  

The Trust Company Act, Section 58-9-1 et seq. NMSA 1978, provides that no person or 
corporation shall engage in the trust business without first obtaining a certificate from 
the Director of the Financial Institutions Division. There are several enumerated 
exceptions, none of which apply in this case. Assuming that the corporation is duly 
incorporated and meets all the requirements of the Act, there are no state laws 
restricting certification based upon ownership of a majority share of stock of the 
corporation.  

Not only does state law fail to prohibit an out-of-state holding company from owning a 
New Mexico trust company, federal law might prohibit such a restriction.  

In Lewis v. B.T. Investment Managers Inc., 447 U.S. 27, (1980), the Supreme Court of 
the United States held that a Florida statute prohibiting out-of-state banks, trusts, and 
bank holding companies from owning in-state investment advisory services violated the 
federal commerce clause. U.S. Const. Art. 1, Sec. 8, cl. 3. Section 3D of the Bank 
Holding Company Act of 1956, 12 U.S.C.S. § 1842(d)), prohibits the Board of 



 

 

Governors of the Federal Reserve System from approving an application by a bank 
holding company to acquire out-of-state banks unless that acquisition specifically is 
authorized by the law of the state in which the proposed acquisition is located. The 
Court held that this section applies to holding company acquisitions of banks and does 
not authorize additional state regulation of bank company activities. The Lewis case 
suggests that a state may not prohibit a bank holding company located outside of the 
state from owning all of the common stock of a duly incorporated and certified trust 
company located within the state of New Mexico, provided that it is authorized to own a 
trust company.  

With respect to your second question, Section 58-9-8.1 NMSA 1978 regulates the 
establishment of branch offices by trust companies. Subsection G of that section 
provides as follows:  

The furnishing of trust services by a trust company affiliate of a bank holding company 
in a building in which any banking subsidiary of the bank holding company has its 
principal office or a manned branch office shall not constitute the operation of a branch 
office as prohibited by this section. As used in this subsection:  

(1) "banking subsidiary" means a bank eighty percent or more of the voting shares of 
which are owned by the bank holding company; and  

(2) "affiliate", with respect to a bank holding company, means any company eighty 
percent or more of the voting shares of which are owned by the bank holding 
company....  

The legislature apparently anticipated a situation where a bank would own a controlling 
interest in shares of trust companies. Therefore, it is our opinion that if an out-of-state 
bank holding company owns more than eighty percent of the voting shares of a trust 
company that company may operate in any building in which a banking subsidiary of the 
holding company operates within this state.  
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