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QUESTIONS  

May the city charter of a non-home rule municipality provide municipal judges with 
terms of a different length than those mandated by statute?  

CONCLUSIONS  

No.  

FACTS  

Las Vegas, a non-home rule municipality, adopted in 1969 a city charter which provides 
that municipal judges shall be elected for two-year terms. Section 35-14-4 N.M. Stat. 
Ann. 1978, however, sets forth a four-year term of municipal judges.  

ANALYSIS  

Article 1, section 3 of the Second Part of the Las Vegas City Charter provides: "The 
term of office of the mayor and the municipal judge shall be two years. They shall be 
elected at large every two years beginning in March, 1970."  

Section 35-14-4 N.M. Stat. Ann. 1978 states: "Municipal judges shall be elected, for 
terms of four years, at a regular municipal election." It is well established that 
ordinances of non-home rule municipalities which conflict with statutes are not valid. 
Williams v. City of Tucumcari, 31 N.M. 533, 249 P. 106 (1926); State ex rel. Black v. 
Aztec Ditch Co., 25 N.M. 590, 185 P. 549 (1919). As stated by the Supreme Court of 
New Mexico in City of Clovis v. Crain, 68 N.M. 10, 13, 357 P.2d 667, 669 (1961):  

The rule is well established that where the statute directs in definite turns the manner in 
which municipal acts are to be exercised such statutory method must be substantially 
followed.... Also the direction of definite and certain methods of procedure in the grant of 
power to the municipality excludes all other methods by implication of law.... Moreover, 
the statutes making the grant of power to the municipality must be strictly construed, 
and the municipality must keep closely within its limits.  



 

 

Section 35-14-4, which was in effect when the ordinance was enacted, clearly states the 
term of office enjoyed by municipal judges. The ordinance cannot supersede the 
statute. Therefore, the ordinance is not valid. Municipal judges in non-home rule 
municipalities must be elected for four-year terms.  
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