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PUBLIC FINANCES  

If a unit of local government places money in any interest-bearing account in a bank or 
savings and loan association, it does so subject to the equalization requirements of 
Section 6-20-36(c) NMSA 1978.  

FACTS  

Section 706 (a) of the Garn-St. Germain Depository Institutions Act of 1982 has 
amended 12 U.S.C. 1832 (a) (2) to permit banks and savings and loan associations to 
accept "deposits of public funds by an officer, employee, or agent of the United States, 
any state, county, municipality or political subdivision thereof, . . ." in interest-bearing 
checking accounts.  

QUESTIONS  

Would deposits of public funds by units of non-home rule local government in interest-
bearing checking accounts be subject to the distribution requirements of Section 6-10-
36 (C) NMSA 1978?  

CONCLUSIONS  

Yes.  

ANALYSIS  

Pursuant to Section 6-10-36 NMSA 1978, units of non-home rule local government are 
authorized both to deposit public funds in "non-interest-bearing checking accounts" and 
to place public funds in "interest-bearing deposits". When funds are placed in interest-
bearing deposits, they must "be equitably distributed among all banks and savings and 
loan associations having their main or manned branch offices within the geographic 
boundaries of the government unit . . . ." Section 6-10-36(C).  

Although Section 6-10-36 apparently did not contemplate the change in federal law 
which would allow the deposit of public funds in interest-bearing checking accounts 



 

 

(e.g., NOW accounts), the words used in that statute are clear and unambiguous and 
must be given effect as written. See, e.g., Perea v. Baca, 94 N.M. 624, 614 P.2d 541 
(1980). If a unit of local government places money in any interest-bearing account in a 
bank or savings and loan association, it does so subject to the equalization 
requirements of Section 6-10-36 (C) as well as the other state statutes governing the 
deposit of public money in interest-bearing accounts. Until otherwise determined by the 
legislature, an interest-bearing checking account is not exempt from that requirement.  
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