
 

 

Opinion No. 87-37  

July 29, 1987  

OPINION OF: HAL STRATTON, Attorney General  

BY: Andrea R. Buzzard, Assistant Attorney General  

TO: Alan D. Morgan, Superintendent of Public Instruction, Department of Education, 
Education Building, Santa Fe, New Mexico 87501-2786  

QUESTIONS  

May Mr. Michael Granito, retired pursuant to the provisions of the Public Employees' 
Retirement Act, resume employment with the Department of Education without 
suspension of retirement benefits?  

CONCLUSIONS  

No.  

FACTS  

Mr. Michael Granito purportedly retired effective January 1, 1987, pursuant to the 
provisions of the Public Employees' Retirement Act ("PERA"), by terminating his 
employment with the Department of Finance and Administration on December 31, 1986. 
Mr. Granito resumed employment with the Department of Education, Division of 
Vocational Rehabilitation, on January 5, 1987, and became a member of the 
educational retirement system as a "provisional member." Both he and his employer, 
the Department of Education, have remitted contributions to the educational retirement 
fund in the amounts that the Educational Retirement Act ("ERA") requires.  

ANALYSIS  

When an employee purports to retire from a public employer and then soon thereafter 
returns to public employment, there is a threshold question whether the retirement was 
a valid relinquishment of public employment. See Opinion of the Attorney General No. 
87-14 (issued March 24, 1987). For reasons discussed later, we find this situation 
indistinguishable in pertinent respects from that discussed in Opinion of the Attorney 
General No. 87-14 (issued March 24, 1987) and conclude accordingly.  

Section 10-11-22(D) NMSA 1978 (1986 Cum. Supp.) provides:  

Except as provided in Subsection E of Section 10-11-9 NMSA 1978, any 
superannuation retirement annuity payable to an annuitant shall be suspended if the 
annuitant is again employed by a public employer which is or which thereafter becomes 



 

 

an affiliated public employer. The annuitant shall again become a contributing member, 
without right of exemption, as of the date of such employment or the date his public 
employer becomes an affiliated public employer, whichever last occurs....  

(emphasis supplied).1 "Public employer" means "the state of New Mexico or any 
municipality in the state excluding any agency or institution and the like eligible under 
the Educational Retirement Act." Section 10-11-1(E) NMSA 1978 (1986 Cum. Supp.) 
While the Department of Education is an employer whose employees are eligible for 
membership under the Educational Retirement Act, the Department of Education is also 
an affiliated public employer for those employees who may and do elect retirement 
coverage under the Public Employees' Retirement Act. Section 22-11-17(D) NMSA 
1978, as amended by Laws 1987, chapter 208. See Opinion of the Attorney General 
No. 87-14 (issued March 24, 1987). The emphasized phrase "without right of 
exemption" in section 10-11-22(D) NMSA 1978 (1986 Cum. Supp.) means that 
exemptions from membership, which members who are not annuitants might exercise, 
are not available to annuitants who resume public employment, apart from that 
permitted those who, after bonafide retirement, become elected officials. See also 
section 10-11-9.2 NMSA 1978 (1986 Cum. Supp.) (exemption for undersheriffs). The 
exemptions not available to annuitants include: employment as to which the public 
employer might otherwise make contributions to a private company providing retirement 
benefits for the employee; employment with a nonaffiliated public employer which 
thereafter becomes an affiliated public employer; and part-time and temporary 
employment. Section 10-11-9(B) NMSA 1978; PERA Rule 400, §§ 400.10(A)(3) and 
400.20(4).  

Section 10-11-22(D) NMSA 1978 (1986 Cum. Supp.) evidences the legislature's intent 
to proscribe the practice vernacularly referred to as "double dipping," meaning the 
receipt of retirement benefits in addition to a full salary. See Baker v. Reagan, 114 
A.D.2d 187, 498 N.Y.S.2d 557 (A.D.3 Dept. 1986). The Court of Appeals of New York in 
Baker v. Regan, 68 N.Y.2d 335, 509 N.Y.S.2d 301 (Ct. App. 1986), stated:  

Our Legislature has for over a half century evinced a strong public policy in favor of the 
suspension of retirement benefits of a person who after retiring accepts an office in the 
civil service of the State. [Citations omitted]. Although exceptions have been made to 
this general proscription, it is clear that such exceptions were enacted for limited 
purposes and were not meant to abrogate or dilute the longstanding and overriding 
State policy to prohibit the receipt of retirement benefits and salary at the same time 
which would constitute an abuse of the public fisc.  

509 N.Y.S.2d at 302. The New Mexico legislature has evinced the same strong public 
policy in favor of suspension of retirement benefits in section 10-11-22(D) NMSA 1978 
(1986 Cum. Supp.).  

The Supreme Court of New Mexico also articulated this policy in State v. Foraker, 64 
N.M. 71, 323 P.2d 1107 (1958), a mandamus proceeding that retired teachers brought 
to compel continuation of retirement benefits notwithstanding their resumption of 



 

 

employment with the public schools. The Court refused to permit continuation of 
retirement benefits. "A teacher, by accepting the [retirement] benefits, removes himself 
completely from the public school system of the state. To construe the term, [retire from 
active service], otherwise could well lead to the pyramiding of income, something the 
teaching profession would not approve, and something not contemplated by the 
legislature." 64 N.M. at 72, 323 P.2d at 1108.  

Despite this strong public policy against double dipping, an issue to be addressed is 
whether section 22-11-17(D) NMSA 1978, as amended by Laws 1987, chapter 208, 
permits PERA annuitants, who resume public employment with the Department of 
Education to select retirement coverage under the Educational Retirement Act and 
thereby exempt themselves from coverage under the Public Employees' Retirement Act, 
to "double dip". Section 22-11-17(D) NMSA 1978, as amended, recites, in part:  

A provisional member employed by... the department of education...shall have the 
option of qualifying for coverage under either the Educational Retirement Act or the 
public employees' retirement association of New Mexico. This option shall be exercised 
by filing a written election with both the educational retirement director and the director 
of the public employees' retirement association of New Mexico. This election shall be 
made within six months after employment and shall be irrevocable regardless of 
subsequent employment or reemployment in any administrative unit enumerated in this 
subsection. Until this election is made, the provisional member shall be covered and 
shall be required to make contributions under the Educational Retirement Act.  

(emphasis supplied).2 The ability of provisional members of the Department of 
Education to "qualify for [retirement] coverage" either under ERA or under PERA must 
be read and interpreted in the context of the prohibition against state employees 
receiving retirement benefits from both systems.  

Both PERA and ERA contain exclusions from membership and participation in other 
state retirement programs. Sections 10-11-9 NMSA 1978; 22-11-16 NMSA 1978. 
Because of these mutual exclusions from membership, the Attorney General of New 
Mexico correctly opined in 1960 that a person cannot draw retirement benefits from both 
the Public Employees' Retirement Act and the Teachers' Retirement Act, now the 
Educational Retirement Act. See Opinion of the Attorney General No. 60-164 (issued 
Sept. 21, 1960) (discussed in Opinion of the Attorney General No. 65-13 (issued Sept. 
26, 1965)). Consequently, PERA annuitants who the Department of Education 
subsequently employs and who elect to participate in the educational retirement system 
by making contributions to that system do not "qualify for [retirement] coverage." The 
educational retirement board's practice is to refund to such ERA members ---- 
annuitants of PERA ---- their member contributions when they terminate employment. 
The educational retirement board does not regard such contributing ERA members as 
acquiring any service credit for purposes of educational retirement benefits.  

Lacking the ability to obtain educational retirement benefits, PERA annuitants that the 
Department of Education employs have no meaningful option to qualify for coverage 



 

 

under the Educational Retirement Act. Statutes will not construed to require a useless 
act. State v. Doe, 95 N.M. 88, 619 P.2d 192 (Ct. App. 1980). Nor will statutes be 
construed in a manner leading to absurd, inequitable, or unreasonable results. See, 
e.g., State ex rel. Board of County Commissioners of Bernalillo County v. Jones, 101 
N.M. 660, 687 P.2d 95 (1984); State v. Santillanes, 99 N.M. 89, 654 P.2d 542 (1982). 
Where adherence to literal use of words would lead to injustice, absurdity, or 
contradiction, the statute will be construed according to its obvious spirit or reason, even 
though this requires the rejection of words or the substitution of others. See, e.g., 
National Council on Compensation Ins. v. New Mexico State Corporation Commission, 
103 N.M. 707, 712 P.2d 1369 (1986); State v. Nance, 77 N.M. 39, 419 P.2d 242, cert. 
denied, 386 U.S. 1039 (1967). The object of section 22-10-17(D) NMSA 1978 is to 
permit a provisional member to select retirement coverage and attendant retirement 
benefits either of ERA or of PERA, but not of both. Having no option to elect educational 
retirement coverage within the contemplation of this section, Mr. Granito may not 
purport to do so for the sole purpose of effecting an exemption from PERA membership 
to permit receipt of benefits while drawing full salary from state employment. Our 
interpretation accords with the language contained in section 10-11-22(D) NMSA 1978 
(1986 Cum. Supp.), withdrawing from annuitants any "right of exemption," and accords 
with long-standing public policy prohibiting receipt of public retirement benefits while 
drawing full salary from state employment.  

Finally, the recodification of the Public Employees' Retirement Act, Laws 1987, chapter 
253, effective July 1, 1987, requires no different result. Chapter 253, section 2 defines 
"public employer" as "the state,...including the boards, departments, bureaus and 
agencies of a public employer." The term "affiliated public employer" is defined to 
include the state. Chapter 253, section 3(A) provides, in part: "Except as may be 
provided for in...the Educational Retirement Act..., each employee and elected official of 
an affiliated public employer shall be a member of the association unless excluded from 
membership in accordance with Subsection B of this section." Section 22-11-17(D) 
NMSA 1978 provides no exemption from PERA membership to PERA annuitants that 
the Department of Education subsequently employs. Such annuitants do not have the 
option to qualify for coverage under the Educational Retirement Act within this section's 
meaning, purpose, and intent, and such Act does not contemplate their membership for 
benefit purposes.  

Inasmuch as Mr. Granito may not use section 22-11-17(D) NMSA and the option 
contained therein to avoid suspension of annuity, the next question is whether section 
10-11-23 NMSA 1978 permits Mr. Granito to earn the maximum amount stated therein 
without suspension of annuity. That section provides, in part:  

Notwithstanding the provisions of Section 10-11-22 NMSA 1978, any annuitant who 
enters into employment with an affiliated public employer on or after July 1, 1973, and 
who earns in a calendar year not over seventy-five percent of the highest maximum 
earnings allowed a retired worker under the federal social security program may 
continue to draw the same monthly annuity without suspension. No contribution will be 



 

 

required of any such annuitant nor shall recomputation of benefits be made for such 
service.  

PERA, historically, permits annuitants who enter into subsequent public employment to 
draw their annuities until they reach the maximum allowed, which is $6,120.00, 
notwithstanding that they later exceed this maximum. See Laws 1987, chapter 253, 
section 8(C) (where retired members are "reemployed by" an affiliated public employer; 
also increasing the maximum to $8,160.00). We need not decide herein, however, 
whether this practice comports with statutory law or legislative intent. Cf. ERB Rule VII 
B(1) ("Above rules shall not be construed to exempt the first $4800 of earnings from 
coverage, consequently when a retired member enters into a contract or other 
agreement which provides for cumulative earnings during the fiscal year to exceed the 
$4800, his retirement benefits shall cease on the day preceding his date of 
reemployment."). Both section 10-11-23 NMSA 1978, in using the language "enters into 
employment," and section 8(C) of chapter 253, in using the language "reemployed by," 
suggest that the permitted earnings exemption applies only where the initial retirement 
was based on a permanent separation from employment with an affiliated public 
employer. We do not believe that Mr. Granito "retired" as that term is used under the 
statutes.  

Mr. Granito, in applying for retirement benefits, did not do so with the "intent of 
terminating permanently [his] employment with a public employer," as recited in his final 
application for annuity. While his employing state agencies are different, the "state", 
nevertheless, employs Mr. Granito. The fact of different state agencies, in practical or 
legal effect, does not distinguish this situation from that upon which we opined in 
Opinion of the Attorney General No. 87-14 (issued March 24, 1987). Accordingly, we 
conclude that the exemption permitted by section 10-11-23 NMSA 1978 is not available 
in this situation. To conclude otherwise could invite abuse, such as "retirements" in the 
context of state agency job changes based solely on the ability to earn, for a limited 
period of time which may now be increased by chapter 253, a salary plus a pension.  

We advise, therefore, that Mr. Granito's retirement benefits be terminated; that his 
membership in PERA resume effective January 5, 1987; and that Mr. Granito reimburse 
PERA the amount of retirement benefits paid while the Department of Education 
employed him. Additionally, PERA contributions are owed, representing amounts that 
would have been paid to PERA had continued membership in PERA occurred as 
required by law. Contributions paid to ERA may be transferred to PERA and applied to 
this indebtedness.  
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n1 Unless otherwise reflected in this opinion, citations to the Public Employee's 
Retirement Act and PERA rules are to those provisions in effect before July 1, 1987.  

n2 The 1987 amendment to section 22-11-17(D) NMSA 1978 added the following 
language in the third sentence of that subsection, after the word "employment": "and 
shall be irrevocable regardless of subsequent employment or reemployment in any 
administrative unit enumerated in this subsection." This amendment has no bearing 
upon the issues pertinent to this opinion.  


