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QUESTIONS  

Does active duty as a uniformed commissioned officer in the United States Public 
Health Service qualify as military service pursuant to Section 22-11-34(A)(3) NMSA 
1978?  

CONCLUSIONS  

See analysis.  

ANALYSIS  

The Educational Retirement Act, Sections 22-11-1 through 22-11-45 NMSA 1978, 
establishes a retirement and disability system for persons who are employed in various 
state educational institutions and related organizations. Members of the system may 
acquire "allowed service credit" pursuant to Section 22-11-34. "Allowed service credit" is 
defined as "that period of time during which a member has performed certain 
nonservice employment with which he may be accredited, as provided in the 
Educational Retirement Act, for the purpose of computing retirement or disability 
benefits[.]" Section 22-11-2(L).  

A member who acquires allowed service credit will increase his retirement benefits as 
provided by the formula established in Section 22-11-30. Section 22-11-34(A)(3) 
provides, in part: "A member shall be certified to have acquired allowed service credit 
for those periods of time when he was ... engaged in United States military service from 
which he was honorably discharged...." Thus, to be eligible to acquire allowed service 
credit pursuant to this section, a member must fulfill two requirements: 1) he must have 
engaged in "military service"; and 2) he must have been honorably discharged from 
such service.  

The Surgeon General administers the United States Public Health Service ("P.H.S.") 
under the supervision and direction of the Secretary of Health and Human Services. 42 
U.S.C. § 202. P.H.S. maintains a Regular Corps and a Reserve Corps, both of which 
consist of commissioned officers. 42 U.S.C. § 204. Commissioned officers are part of 
the "uniformed services." See 10 U.S.C. §§ 101(43), 1072(1).  



 

 

A Regular Corps or Reserve Corps commissioned officer while on active duty is exempt 
from registration, training, and service under the Military Selective Service Act, 50 
U.S.C. App. §§ 451-473, when he has been assigned to staff the various offices and 
bureaus of the P.H.S.; assigned to the Coast Guard, Bureau of Prisons, Department of 
Justice, Environmental Protection Agency, or Environmental Science Services 
Administration; or assigned to assist Indian tribes, groups, bands or communities 
pursuant to 42 U.S.C. §§ 2001 -- 2005f, 50 U.S.C. App. § 456(a)(2). A commissioned 
officer who has served on active duty for a period of two years or more is exempt from 
all requirements of the Military Selective Service Act except in times of war or national 
emergency. 50 U.S.C. App. § 456(b)(3)(c)(i). P.H.S.-- commissioned officers are entitled 
to wear uniforms, 42 U.S.C. § 216(a), and receive ranks equivalent to military ranks, 42 
U.S.C. § 207. They also have been granted a number of other military benefits. See, 
e.g., 42 U.S.C. §§ 213, 213a.  

While P.H.S.-- commissioned officers enjoy many of the military's attributes and 
benefits, traditionally they have not been considered to be a part of the United States 
military forces. The United States Attorney General, in 30 Ops. Att'y. Gen. 56 (1921), 
concluded that P.H.S. personnel were not part of the military or naval forces of the 
United States as that term was used in Section 1 of the Revenue Act of 1918, 40 Stat. 
1058. The Attorney General noted that P.H.S. personnel were not subject to military law 
or courts-martial, and that they did not perform duties of a military nature. See also 
Waller v. United States, 180 F.2d 194 (D.C. Cir. 1950) (holding that service in the 
P.H.S.-- commissioned corps during the period 1914-1940 did not qualify as service in 
the armed forces for purposes of income tax exemption).  

The status of the P.H.S. Commissioned Corps has changed since 1921. The president 
may declare the Commissioned Corps to be a military service in time of war or 
emergency involving national defense. 42 U.S.C. § 217. The President issued such a 
declaration in Exec. Order No. 9,575, 10 Fed. Reg. 7895 (1945) (effective July 29, 
1945). Further executive orders extended the declaration until July 3, 1952. See Exec. 
Order No. 10349, 17 Fed. Reg. 3769 (1952); Exec. Order No. 10356, 17 Fed. Reg. 
4967 (1952); Exec. Order No. 10362, 17 Fed. Reg. 5413 (1952); Exec. Order No. 
10367, 17 Fed. Reg. 5929 (1952). Thus, for the period from July 29, 1945, through July 
3, 1952, the Commissioned Corps was a military service.  

Section 215 of chapter 42 of the United States Code authorizes the Secretary of Health 
and Human Services to detail P.H.S. officers and employees to other departments. 
When officers are detailed for duty with the Army, Air Force, Navy, or Coast Guard, they 
are subject to the laws governing the service to which they are detailed. 42 U.S.C. § 
215(a). P.H.S. commissioned officers on active service who are detailed for duty with 
the Army, Navy, Air Force, Marine Corps, or Coast Guard, or on active service while 
P.H.S. is part of the United States military forces pursuant to 42 U.S.C. § 217, are 
entitled to all rights, privileges, immunities, and benefits accorded to commissioned 
officers of the Army, except "retired pay" and uniform allowances. 42 U.S.C. § 213(a). 
Other P.H.S.-- commissioned officers enjoy some, but not all, of the benefits. 42 U.S.C. 
§§ 213(d), 213(e), 213a.  



 

 

In summary, the P.H.S. Commissioned Corps is a uniformed service that has many 
attributes of military service. In some situations, when the President issues a declaration 
pursuant to 42 U.S.C. § 217, the Commissioned Corps is considered to be a military 
service for all purposes. Even in situations where the entire corps is not declared to be a 
military service, individual officers who are detailed to the armed services, i.e., the 
Army, Navy, Air Force, Marine Corps and Coast Guard, are subject to all laws 
governing the armed services.  

The issue is whether service in the P.H.S.-commissioned corps qualifies as "military 
service" as Section 22-11-34(A)(3) uses that term. In construing a statute where there is 
no clearly expressed legislative intent requiring otherwise, words are to be given their 
ordinary and usual meaning. Tafoya v. New Mexico State Police Bd., 81 N.M. 710, 
714, 472 P.2d 973, 977 (1970). "Military" is defined as "pertaining to war or to the army; 
concerned with war. Also the whole of military forces, staff, etc. under the Department of 
Defense." Black's Law Dictionary 895 (5th ed. 1979). Using this definition, we conclude 
that active duty as a uniformed commissioned officer in the United States Public Health 
Service qualifies as "military service" pursuant to Section 22-11-34(A)(3) in the following 
situations:  

1. When the Commissioned Corps has been declared to be a military service pursuant 
to 42 U.S.C. § 217. At present, this period would include from July 29, 1945, to July 3, 
1952.  

2. During any time that a commissioned officer has been detailed to a branch of the 
armed services, as 10 U.S.C. § 101(4) defines that term. This presently consists of the 
Army, Navy, Air Force, Marine Corps, and Coast Guard.  

Therefore, duty as an active duty, uniformed commissioned officer in the P.H.S. in one 
of the two situations described above qualifies as military service pursuant to Section 
22-11-34(A)(3).  
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