
 

 

Opinion No. 88-09  

January 28, 1988  

OPINION OF: HAL STRATTON, Attorney General  

BY: David A. Garcia, Assistant Attorney General,  

TO: Thomas T. Gillespie, Director, Training Division, New Mexico Department of Public 
Safety, 4491 Cerrillos Road, Santa Fe, New Mexico 87505  

QUESTIONS  

Are undersheriffs required to obtain certification through the New Mexico Law 
Enforcement Academy as are other police officers?  

CONCLUSIONS  

Yes.  

ANALYSIS  

New Mexico law requires a new police officer to complete successfully a basic training 
program approved by the Director of the New Mexico Law Enforcement Academy (now, 
the Training Division of the Department of Public Safety) within one year of the date a 
law enforcement agency first employs him. Section 29-7-8 NMSA 1978. The institution 
that provides the training certifies an officer who passes such a program. The Law 
Enforcement Training Act, Sections 29-7-1 through 29-7-11 NMSA 1978, defines the 
term "police officer" in two separate sections. Section 29-7-11F provides:  

"Police officer" means any full time employee of a law enforcement agency which is part 
of or administered by the state or any political subdivision thereof and which employee 
is responsible for the prevention and detection of crime and the enforcement of the 
penal, traffic or highway laws of this state. The terms specifically includes deputy 
sheriffs.  

Section 29-7-9 also defines the term:  

"Police officer" means any full time employee of the police department which is part of 
or administered by the state or any political subdivision thereof and which employee is 
responsible for the prevention and detection of crime and the enforcement of the penal, 
traffic or highway laws of the state. "Police officer" specifically includes deputy sheriffs. 
Notwithstanding the provisions of this section, sheriffs are eligible to attend the New 
Mexico Law Enforcement Academy, and are eligible to receive certification as provided 
herein.  



 

 

These provisions' first two sentences contain almost identical language. The only 
difference between the definitions is the replacement of the term "police department" 
with the term "law enforcement agency" in Section 29-7-7F. The extra language in 
Section 29-7-9 makes sheriffs eligible to attend the Law Enforcement Academy and to 
receive certification for doing so. As deputy sheriffs are included specifically in both 
definitions, it is clear that the legislature considers sheriff departments to be law 
enforcement agencies which employ police officers. Thus, under Section 29-7-8 NMSA 
1978 law enforcement officers who are employed by sheriff departments must comply 
with the basic training requirement.  

Sheriffs are public officers rather than public employees. State ex rel. Gibson v. 
Fernandez, 40 N.M. 288, 58 P.2d 1197 (1936) (defining the phrase "public officer"). 
Sheriffs thus do not have to undergo the training that Section 29A-7-8 NMSA 1978 
mandates, as that statute only affects employees. Deputy sheriffs and undersheriffs are 
public employees, however. Att'y Gen. Op. 60-222 (deputy sheriffs are public 
employees, rather than public officers, because the sheriff exercises detailed 
supervision and control over their employment).  

Deputy sheriffs, as police officers, are required to receive training. An undersheriff is a 
deputy sheriff. Shirran v. Dallas, 21 Cal. App. 405, 407, 132 P. 454, 458 (1913) 
(phrases undersheriff and deputy sheriff describe "precisely" the same officer); Delfelder 
v. Teton Land and Investment Co., 46 Wyo. 142, 24 P.2d 702, 704 (1933). Courts have 
recognized that the terms deputy sheriff and undersheriff are usually interchangeable. 
Holly v. Preuss, 172 Mont. 422, 564 P.2d 1303 (1977). Further, undersheriffs clearly fall 
under Section 29-7-8 NMSA 1978's training mandate as employees of law enforcement 
agencies who are responsible for preventing and detecting crime. Section 29-7-11F.  

Under New Mexico law, an individual must be certified if an agency appoints him as a 
law enforcement officer on a permanent basis. Undersheriffs perform the functions of 
law enforcement officers. Further, the term "undersheriff" is interchangeable with the 
term "deputy sheriff" for the purposes of the Law Enforcement Training Act. 
Undersheriffs therefore must comply with Section 29-7-8 NMSA 1978's certification 
requirements.  
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