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BY: Michael J. Vargon, Assistant Attorney General  

TO: Carlos A. Gallegos, Executive Secretary, Public Employees Retirement 
Association, P.E.R.A. Building, Santa Fe, New Mexico 87503  

QUESTIONS  

May a member of the Public Employees Retirement Association be given credited 
service pursuant to section 10-11-6A NMSA 1978 for a period of active military duty, 
where the member was not reemployed until more than ninety days after his discharge 
but requested to be reemployed within ninety days of his discharge in a position for 
which the member was otherwise fully qualified?  

CONCLUSIONS  

Yes.  

ANALYSIS  

Modesto T. Chavez initially was employed by the New Mexico State Highway and 
Transportation Department ("Department") on May 27, 1957. The Department is an 
affiliated public employer, as that term is defined in Section 10-11-2B of the Public 
Employees Retirement Act, Sections 10-11-1 to 10-11-140 NMSA 1978 ("Act"). Chavez 
became a contributing member of the Public Employees Retirement Association at that 
time. In May, 1960 Chavez received notice that he had been drafted into the United 
States Army. On May 12, 1960 he wrote to the District Engineer and requested a two-
year leave of absence so that he could return to his employment after his discharge. 
The Department considered this as a resignation, effective May 13, 1960. On June 6, 
1960 Chavez was inducted into the Army. Chavez received an honorable discharge on 
May 21, 1962.  

Chavez states that, beginning in June, 1962, he repeatedly sought reemployment with 
the Department. The Department has no written employment applications on file for this 
period. However, Chavez has supplied statements from the Department employees who 
served as District Traffic Supervisor and Chief Clerk during 1962. These statements 
corroborate Mr. Chavez' claim. For purposes of this opinion we assume the claim is 
true. For reasons that are not clear, the Department did not reemploy Chavez until 
October 11, 1962. Mr. Chavez now seeks to obtain credited service for the period of his 
active duty pursuant to Section 10-11-6A of the Act.  



 

 

Section 10-11-6A provides that:  

A member who leaves the employ of an affiliated public employer to enter an armed 
service of the United States shall be given credited service for periods of active duty 
subject to the following conditions:  

(1) the member is reemployed by an affiliated public employer within ninety days 
following termination of the period of active duty;  

(2) the member reinstates any forfeited credited service;  

(3) credited service shall not be given for periods of active duty following voluntary 
reenlistment; and  

(4) credited service shall not be given for periods of active duty which are used to obtain 
or increase a benefit from another retirement program.  

The issue is whether Chavez has met the requirements of paragraph (1) of Section 10-
11-6A.  

The Department had a duty under federal and state law to reemploy Mr. Chavez after 
his discharge from the Army. Section 2021 of Title 38 of the United States Code 
provides, in pertinent part, that:  

(a) In the case of any person who is inducted into the Armed Forces of the United 
States under the Military Selective Service Act (or under any prior or subsequent 
corresponding law) for training and service and who leaves a position (other than a 
temporary position) in the employ of any employer in order to perform such training and 
service, and (1) receives a certificate described in section 9(a) of the Military Selective 
Service Act (relating to the satisfactory completion of military service), and (2) makes 
application for reemployment within ninety days after such person is relieved from such 
training and service or from hospitalization continuing after discharge for a period of not 
more than one year...  

(B) if such position was in the employ of a State, or political subdivision thereof, or a 
private employer, such person shall----  

(i) if still qualified to perform the duties of such position, be restored by such employer or 
the employer's successor in interest to such position or to a position of like seniority, 
status, and pay;  

Congress did not impose this mandate to reemploy veterans upon states and their 
political subdivisions until 1974. However, courts have held the provisions to be 
retroactive. Von Allmen v. State of Conn. Teachers Ret. Bd., 613 F.2d 356, 360 (2d Cir. 
1979). States may not restrict the reemployment rights created by the act. Peel v. 
Florida Dept. of Transp., 600 F.2d 1070, 1074 (5th Cir. 1979); Fitz v. Board. of Educ. of 



 

 

Port Huron Area Schools, 662 F. Supp. 1011, 1015 (E.D. Mich. 1985). The fact that no 
positions are open or available at the time the veteran applies for reemployment is not a 
defense or excuse for failure to reemploy. See Fitz v. Board. of Ed. of Port Huron Area 
Schools, supra; Davis v. Halifax City Sch. System, 508 F. Supp. 966, 968 (E.D.N.C. 
1981). If Chavez qualified under 38 U.S.C. § 2021, the Department had a duty to 
reemploy him.  

According to the Public Employees Retirement Association file, Chavez was inducted 
into the Armed Services. At the time he was inducted, he was a permanent employee. 
The only authority for drafting individuals into the armed services at that time was the 
Universal Military Training and Service Act, the immediate predecessor to the Military 
Selective Service Act, 50 U.S.C. App. §§ 451 to 473. Chavez received an honorable 
discharge. This constitutes a certificate of satisfactory completion of his period of 
service and training. Chavez requested reemployment within 90 days of his discharge. 
Although Department employees apparently did not provide him with an employment 
application form in June, 1962 because no positions were available, the federal act 
does not require a written reemployment application. The act is to be liberally construed 
for the benefit of the returning veteran. Coffy v. Republic Steel Corp. 447 U.S. 191, 196 
(1980). It is therefore our opinion that Chavez's reemployment requests constituted an 
application for reemployment. Chavez apparently was qualified to perform the duties of 
his former position, inasmuch as the Department reemployed him in that position 143 
days after his discharge. Chavez therefore met all of the requirements of the federal act.  

Chavez also had certain reemployment rights under state law. Section 28-15-1 NMSA 
1978 states that:  

Any person who, since July 1, 1940, has left or leaves a position he has held, other than 
a temporary position, in the employ of any employer to enter the armed forces of the 
Unites States, national guard or organized reserve, and who serves on active duty and 
is honorably discharged or released from active duty to complete his remaining service 
in a reserve component, or is entitled to a certificate of service, or who terminates his 
service without dishonor, if an officer, and is still qualified to perform the duties of such 
position, and makes application for reemployment within ninety days after he is relieved 
from such training and service or from hospitalization continuing after discharge for a 
period of not more than one year shall be reemployed as follows:...  

B. if the person's position was in the employ of the state of New Mexico or any political 
subdivision thereof, he shall be deemed to meet all the requirements of the Personnel 
Act as well as all residency requirements or other provisions of law and shall be 
restored to such position or to a position of like seniority, status and pay.  

Although no New Mexico courts have interpreted this statute, the Attorney General has 
determined that it imposes a duty on the employing agency to "forthwith return the 
person his same job, or to a position of like seniority, status and pay" even if this 
requires terminating another employee. Att'y Gen. Op. 4813 (1945-6).  



 

 

Thus, under federal and state law the Department had a duty to reemploy Chavez 
immediately when he applied for reemployment. A court in the exercise of its equitable 
powers will consider as done that which ought to have been done. Logan v. Emro 
Chemical Corp. 48 N.M. 368, 151 P.2d 329 (1944). This is particularly true where all 
that remains to be done are mere ministerial acts. Dynasty Footwear v. United States, 
551 F. Supp. 1138, 1141 (Ct. Int'l Trade 1982); Sanders v. Folsom, 104 Ariz. 283, 451 
P.2d 612 (1969); Mutual Life Ins. Co. of New York v. Owens, 39 N.M. 421, 48 P.2d 
1024 (1935). The Public Employees Retirement Association therefore should treat 
Chavez as having met the requirements of Section 10-11-6A(1).  

In summary, Section 10-11-6A(1) must be interpreted in a manner consistent with the 
federal and state laws on veteran reemployment rights. If the veteran otherwise qualifies 
for reemployment and applies within ninety days of the termination of his active duty 
period, he still may acquire service credit for retirement purposes even though the 
employer does not actually rehire him until after the ninetieth day.  
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