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QUESTIONS

May a disability annuitant who retired before July 1, 1987, utilize the new "trial period"
provisions of the Public Employees Retirement Act effective July 1, 19877

CONCLUSIONS
Yes.
ANALYSIS

The recodification of the Public Employees Retirement Act ("PERA™) by 1987 N.M.
Laws, ch. 253, effective July 1, 1987, changed the disability benefit suspension
provisions. Section 10-11-10E NMSA 1978 (Repl. 1987) provides:

Each disability retired member shall annually submit to the association, prior to July 1, a
statement of earnings from gainful employment during the preceding calendar year. The
statement of earnings shall be in the form requested by the association. Payment of the
disability retirement pension shall be suspended for the months of July through
December if the amount of earnings from gainful employment is one hundred percent or
more of the amount which causes a decrease or suspension of an old age benefit under
the federal social security program. Payment of the disability retirement pension shall be
suspended starting with the month of July if the statement of earnings is not received by
the association prior to July 1.

Section 10-11-11D NMSA 1978 (Repl. 1987) provides:

A disability retired member may return to employment with an affiliated public employer
or other employer for a trial period not to exceed one hundred twenty calendar days
without becoming a member or affecting the disability retired member's status upon
prior approval by the association. Trial periods of employment shall be limited to two in
any five-year period following disability retirement.

Former law that provided for suspension of a disability retiree's benefits, Section 10-11-
33 NMSA 1978 (Repl. 1983) (repealed by 1987 N.M. Laws, ch. 253, § 140), provided:



A. At least once each year during the first five years following the retirement of a
member or an inactive vested member with a disability annuity, and at least once in
each three year period thereafter, the retirement board may ... require any disability
annuitant ... to undergo a medical examination to be made by or under the direction of a
medical committee....Should any such disability annuitant refuse to submit to such
medical examination in any such period, his disability annuity may be discontinued....If
upon such medical examination of a disability annuitant the medical committee reports
to the retirement board by majority opinion in writing that the annuitant is physically able
and capable of resuming gainful employment, his disability annuity shall be suspended
to his voluntary retirement date or his attainment of age sixty-five years, whichever
occurs first, and shall be resumed at the time and paid as a superannuation retirement
annuity, provided he is not in the employ of any public employer.*

B. A disability annuitant who returns to service with any public employer shall not
receive disability benefits from the date of his return. If the public employer to which he
returns is an affiliated public employer, he shall again become a contributing member of
the association.

Initially, we believe that the Legislature intended the "trial period” provision of Section
10-11-11D to apply to persons who took disability before July 1, 1987. The legislature
distinguishes between persons who will retire in the future and persons who already
have retired by using the terms "member" and "retired member," respectively. See
Sections 10-11-4G ("A member may reinstate forfeited credited service by paying....";
10-11-7A ("A member...may purchase credited service..."); 10-11-8A ("A member...may
retire...."); 10-11-8C (pension suspended when a retired member who is reemployed by
an affiliated public employer earns 100% or more of the amount social security allows);
10-11-8D and E (suspension provision does not apply to a retired member who
resumes certain types of employment); 10-11-10A ("The retirement board may retire a
member...on account of disability...."); 10-11-10E ("Each disability retired member shall
annually submit [earnings statement]...."); 10-11-11A ("The association may require a
disability retired member to undergo periodic medical or other re-evaluations...."); 10-11-
21 ("State general member coverage plan 2 is applicable to state general members
after September 30, 1987."); 10-11-117E ("A retired member who elected form of
payment B or C prior to July 1, 1987...may elect to have amount of pension
changed...."); 10-11-118B ("The amount of pension payable to a qualified pension
recipient shall be adjusted each July 1"); 10-11-118C defines a "qualified pension
recipient” as "a normal retired member" and a "a survivor pension beneficiary."; 10-11-
121 ("Any member...may continue to be insured...if the retired member...pays the
periodic premium charges...." See also 1987 N.M. Laws, ch. 253, § 139 ("A member
may purchase not more than five years of credited service...." Because Section 10-11-
11D, which was effective July 1, 1987, uses the term "retired member," we infer an
intent that it apply to persons who took disability retirement before the effective date.

Article 1V, Section 27 of the New Mexico Constitution prohibits the State from paying
employees extra compensation for services previously rendered: "No law shall be
enacted giving any extra compensation to any public officer....after services are



rendered..." In State ex rel. Sena v. Trujillo, 46 N.M. 361, 129 P.2d 329 (1942), the
New Mexico Supreme Court held that Article 1V, Section 27 prohibited the State from
granting a pension to a former state employee, because the legislature enacted the
pension statutes after he retired. The former employee did not render services to the
State under any contract of employment that provided a pension as part of the
contemplated compensation for services; nor did he enter the State's service, remain
therein and leave, because of the later pension act. The court relied on Porter v. Loehr,
332 1ll. 353, 361, 163 N.E. 689, 691-92 (1928), which applied a similar constitutional
provision to a statutory amendment that increased pension benefits.

We are aware of no cases that apply Article IV, Section 27 or a similar provision to an
amendment that gives disability retirees a right to return to work for a trial period and
retain their pension. We conclude, however that Section 10-11-11D, does not violate
Article 1V, Section 27. In contrast to the fact situation in State ex. rel. Sena v. Truijillo,
Section 10-11-11D does not grant a retiree extra compensation for past services. The
retiree's pension remains the same, and his new wages, if from public employment,
represent a public employer's compensation for performing his new job. We note that
under the old law a disability retiree could return to work for a private employer without
suffering automatic suspension of his pension, although this return could evidence the
ability to be gainfully employed and thus require benefit suspension. The only added
benefit in Section 10-11-11D is the fact that the retiree does not lose his pension for 120
days if he returns to work for a public employer. In our opinion this does not amount to
"extra compensation" for past services.

We conclude, therefore, that a disability annuitant retired under the provisions of PERA
in effect before July 1, 1987, may return to employment for a "trial period" pursuant to
Section 10-11-11D.
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nl Current law also provides for reexaminations of disability annuitants, but does not
mandate examinations at specific intervals. Section 10-11-11 provides:

A. The association may require a disability retired member to undergo periodic medical
or other reevaluation at the association's expense or submit acceptable evidence of
continuation of disability....

B. The retirement board may suspend payment of a disability pension if the disability
retired member refuses to submit to reevaluation. If the refusal continues for one year,
the retirement board may terminate the disability retirement pension and revoke the
disability retired member's right to the disability retirement pension.



C. A disability pension shall be terminated if the medical committee reports to the
retirement board that the disability retired member no longer meets the requirements for
disability retirement.



