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QUESTIONS  

1. Are "excess funds" in county general funds to be taken into account in the budget 
approval and property tax setting process?  

2. May counties accumulate general funds money for contingencies or for other long 
term purposes such as investment?  

3. May counties accumulate unspent property taxes in the general fund to pay for 
capital expenditures?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Counties may accumulate general funds money for reasonably foreseeable 
contingencies. Counties may not accumulate funds for the sole purpose of investment.  

3. Yes.  

ANALYSIS  

A county that accumulates excess funds can reflect accumulation on its books as an 
unreserved general fund balance, a contingency fund, or a designated fund balance. 
For purposes of this opinion, an unreserved general fund balance means excess funds 
that the county has not reserved or designated for some defined purpose. A 
contingency fund is a fund that the county has reserved for a contingent liability, such as 
threatened or pending litigation and estimated noncollectible receivables. Contingent 
liabilities fall into three categories: probable, reasonably possible and remote. See 
Financial Accounting Standards Board, Statement of Financial Accounting Standards 
No. 5, Accounting for Contingencies 1-2 (1975). A designated fund balance means 
excess funds that the county has identified or designated for some tentative plan or 
project. Funds in this category are not committed or obligated and may be used for 
other purposes; they include, for example, excess funds that the county has designated 
for equipment replacement or capital improvements.  



 

 

1. As a general principle, taxes should not be levied for the purpose of accumulating 
unnecessary surplus funds or to prepare for remote and speculative contingencies. 
People ex rel. Stevenson v. Atchison, T. & S.F. Ry. Co., 261 Ill. 33, 36, 103 N.E. 614, 
616 (1913); Cities Service Oil Co. v. Carter, 247 La. 974, 983, 175 So. 2d 288, 291 
(1965); Rogge v. Petroleum County, 80 P.2d 380, 381 (Mont. 1938); Pacific First 
Sav. & Loan Ass'n. v. Pierce County, 27 Wash. 2d 347, 351, 178 P.2d 351, 353 
(1947); 4 C. Antieau, Local Government Law § 41.01 (1987). Section 4-51-1 NMSA 
1978, which applies to county budgets, provides: "At the close of any calendar year 
should the actual revenues exceed the estimated budget estimates [sic] of expenses as 
so finally approved and certified, such excess moneys shall be applied on the budget 
estimate for the next succeeding year." The legislature thus has determined that 
counties must not accumulate unnecessary surplus funds.  

Pursuant to Section 6-6-2(A) NMSA 1978, each county files a proposed budget with the 
local government division of the department of finance and administration on or before 
July 1 of each year. Section 6-6-2(D) NMSA 1978 requires the local government 
division to review the proposed budgets and "make corrections, revisions and 
amendments to the proposed budgets as may be necessary to meet the requirements 
of law." The secretary of finance and administration sets the counties' property tax rates 
after the local government division approves the budgets. Section 7-38-33(A) NMSA 
1978. Because Section 4-51-1 is a requirement of law for county budgets, the 
department of finance and administration must take excess funds into account in the 
budget approval and property tax rate setting process, and apply excess funds to the 
following year's budget estimate. Counties may not accumulate surplus funds as 
unreserved general fund balances. The department of finance and administration 
cannot approve proposed budgets that retain unreserved general fund balances.  

2. Counties may apply excess funds to a contingency fund. See Government 
Accounting Standard Board, Codification of Governmental Accounting and Financial 
Reporting Standards § 1500.110 (2d ed. 1987.) Contingency funds, however, should 
not be established for the purpose of accumulating funds for the remote future or for 
contingencies that may never occur. See, e.g., People ex rel. Stevenson v. Atchison, 
T. & S.F. Ry. Co., 261 Ill. 33, 36, 103 N.E. 614, 616 (1913). Therefore, if a county 
intends to reserve excess funds in a contingency fund, Sections 6-6-2 and 4-51-1 
require the county to make a good faith estimate of reasonably foreseeable contingent 
liability and include it in the proposed budget submitted to the local government division.  

Sections 6-10-10(F) and 6-10-44 NMSA 1978 authorize counties to invest funds. 
Section 6-10-10(F) provides, in pertinent part:  

[C]ounty ... treasurers, by and with the advice and consent of their respective boards of 
finance ... have the power to invest all sinking funds or money remaining unexpended 
from the proceeds of any issue of bonds or other negotiable securities ... and all money 
not immediately necessary for the public uses of the counties ... not invested or 
deposited in banks, savings and loan associations or credit unions [in certain securities].  



 

 

(Emphasis added.)  

Section 6-10-44 allows a county treasurer to "temporarily invest" excess funds in certain 
securities if he cannot divide equitably and ratably among qualified depositories all the 
money he has on hand. Both sections contemplate that a county may invest funds as an 
interim measure until it spends them for public use. In light of Section 4-51-1 and the 
public policy against using taxes to accumulate unnecessary surplus funds, we do not 
believe that Sections 6-10-10(F) and 6-10-44 authorize counties to create funds solely 
for the purpose of investment. However, these sections authorize counties to invest 
funds that they have identified or reserved for some future public use.  

3. Section 7-37-7(B)(1) NMSA 1978 authorizes a property tax rate "for the use of each 
county for general purposes." We have found no authority that prohibits counties from 
using general funds for capital projects. Section 6-6-2(H) NMSA 1978 allows the local 
government division to increase a county's total budget in the event the county:  

[U]ndertakes an activity, service, project or construction program which was not 
contemplated at the time the final budget was adopted and approved and which activity, 
service, project or construction program will produce sufficient revenue to cover the 
increase in the budget or the local public body has surplus funds on hand not necessary 
to meet the expenditures provided for in the budget with which to cover the increase in 
the budget.  

(Emphasis added.)  

This section clearly assumes that a county can use surplus funds for capital projects. 
Counties may place excess funds in a reserve account or designate a fund balance for 
use in future capital projects.  

In summary, counties may not accumulate funds as an unreserved general fund 
balance, for a remote contingency, or for the sole purpose of investment. They must 
apply excess funds in such categories to the following year's budget estimate. Counties, 
however, may designate or reserve excess funds for reasonably foreseeable 
contingencies or capital projects.  
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