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QUESTIONS  

Must administrators of intermediate care facilities for the mentally retarded (ICF/MR) be 
licensed as nursing home administrators pursuant to the Nursing Home Administrators 
Act ("Act"), Sections 61-13-1 to 61-13-16 NMSA 1978 (Repl. 1986)?  

CONCLUSIONS  

No.  

ANALYSIS  

Section 61-13-2(B) of the Act defines "nursing home administrator" as "any individual 
responsible for planning, organizing, directing and controlling the operation of a nursing 
home, or who shares such functions with one or more persons operating a nursing 
home." Section 61-13-2(C) defines "nursing home" as:  

[A]ny nursing institution or facility required to be licensed under state law as a nursing 
home by the health and social services department [health services division of the 
health and environment department], whether proprietary or non-profit, including 
extended care facilities, skilled nursing home facilities, and whether a separate entity or 
part of a medical institutional facility.  

Section 61-13-16 provides: "The Nursing Home Administrators Act does not apply to 
boardinghouses or to sheltered-care facilities." Section 61-13-14(C) prohibits individuals 
from "[practicing] as a nursing home administrator ... unless duly licensed and 
registered to so practice under the provisions of the Nursing Home Administrators Act." 
Historically, the Health and Social Services Department ("HSD") has not required that 
ICF/MRs be licensed as nursing homes. The question therefore is whether that policy is 
consonant with the applicable legal authorities.  

HSD regulations, at part 9, section I, define an "intermediate care facility" as:  

[O]ne which is licensed to give personal care on a 24-hour basis to one or more 
ambulant clients ... and who because of their physical or mental condition (or both) 



 

 

require living accommodations and care which, as a practical matter, can be made 
available to them only through institutional facilities; and who do not have such an 
illness, disease, injury or other condition as to require the degree of care and treatment 
which a hospital or skilled nursing home is designed to provide.  

These regulations address structural, mechanical, and electrical requirements for the 
facilities, and regulate food service, medication storage, client records and generally 
care. The regulations do not discuss nursing care, except to state that, "[c]are given and 
services provided shall comply with acceptable professional and ethical standards," and 
to require "sufficient staff of qualified and responsible persons ... to provide adequate, 
safe and humane care." HSD does not separately license and regulate ICF/MRs.  

HSD regulations governing "nursing homes" are described as "New Mexico Department 
of Public Health, Licensing Regulations, Part 3, Rules, Regulations and Standards for 
Nursing Homes" (effective July 1, 1964). These regulations define a "nursing home" as: 
"[A] place which provides on a continuing 24-hour basis, in-patient facilities and 
resources to give skilled nursing care to two or more persons ... who are sick, injured, 
infirm or convalescent and who require such care, but who are not in need of 
hospitalization...." Id. § I(A). "Skilled nursing care" means "care of the sick ... demanding 
technical nursing skill which can be performed adequately and safely only by persons 
trained specifically in nursing." Id. § I(B). These regulations provide: "There shall be 
sufficient, qualified nursing personnel to provide adequate, safe and efficient nursing 
care to each patient;" and "[i]n each nursing home there shall be at least one 
professional or practical nurse ... on duty for not less than eight (8) hours of each day.... 
At all other times at least one currently licensed nurse shall be on call." Id. § II(T). Thus 
HSD's regulations define a "nursing home" in terms of a facility that provides "skilled 
nursing care" and define "intermediate care facility" as one whose patients do not 
require hospitalization or the care that a "skilled nursing home" provides.  

While we recognize that we are construing state licensure requirements, federal law, 
specifically the Social Security Act, and the federal regulations of the Department of 
Health and Human Services, provide guidance to interpreting the terms "extended care 
facilities" and "skilled nursing facilities." Title 42 of the United States Code, Section 
1395x(h) defines "extended care services" as "services furnished to an inpatient of a 
skilled nursing facility" and recites specifically nursing care and other services that 
skilled nursing facilities generally provide. A "skilled nursing facility," "is primarily 
engaged in providing to inpatients (A) skilled nursing care and related services ... or (B) 
rehabilitation services." 42 U.S.C. § 1395x(j). Such a facility must provide twenty-four 
hour nursing service. Id.  

Federal regulations define "skilled nursing" services as those that: "(1) Are ordered by a 
physician; (2) Require the skills of technical or professional personnel such as 
registered nurses ... and (3) Are furnished directly by, or under the supervision of, such 
personnel. 42 C.F.R. § 409.31. Also, "A SNF must meet State nursing home licensing 
standards." 42 C.F.R. § 442.201(a). In contrast, "intermediate care facility services" are 
services provided in a facility that:  



 

 

Fully meets the requirements for a State license to provide on a regular basis, health- 
related services to individuals who do not require hospital or skilled nursing facility care, 
but whose mental or physical condition requires services that ----  

(i) are above the level of room and board; and  

(ii) can be made available only through institutional facilities.  

42 C.F.R. § 440.150(a)(1) (emphasis added). An ICF "must meet standards for a state 
license to provide, on a regular basis, health-related care and services" to satisfy the 
level of care that Section 442.251 requires. An ICF, other than an ICF/MR, must have 
an administrator who is either a licensed nursing home administrator or a hospital 
administrator, if the ICF is a hospital qualifying as an ICF. 42 C.F.R. § 442.303. An 
ICF/MR provides the same level of care that 42 C.F.R. § 440.150(a) describes. An 
ICF/MR administrator must have the following qualifications:  

The chief executive officer must be an individual licensed in the state as a nursing home 
administrator or a qualified mental retardation professional, except ----  

(1) If the ICF/MR is licensed as a nursing home, the chief executive officer must be an 
individual licensed in the state as a nursing home administrator.  

42 C.F.R. § 442.401(b). An ICF/MR must "provide residents with nursing services," 42 
C.F.R. § 442.478; must "have available enough nursing staff ... to carry out the various 
nursing services," id. § 442.480; and must "have a registered nurse or licensed practical 
or vocational nurse to supervise the health services full time, 7 days a week, on the day 
shift." Id. § 442.481. An ICF/MR with fifteen beds or less, whose residents do not 
require professional nursing services, may satisfy the supervisory nurse requirements of 
Section 442.481 by contracting with a nurse to provide care for minor illnesses and to 
consult about the residents' health care plans. 42 C.F.R. § 442.481(g). Thus, federal 
regulations distinguish between SNFs and ICFs, and direct that only the former meet 
"nursing home" licensing standards.  

State law also distinguishes between the ICFs and SNFs. Section 24-1-2(D) NMSA 
1978 (1987 Supp.) defines "health facility" as "any public hospital,... private hospital,... 
outpatient facility, ... nursing home, intermediate care facility, boarding home ... shelter 
care home...." Section 24-1-5(A) NMSA 1978 (1987 Supp.) provides: "No health facility 
shall be operated without a license issued by the department [HSD]." HSD has different 
licensing requirements for ICFs and nursing homes.  

In summary, ICFs do not provide the degree of care that a hospital or skilled nursing 
home provides. "Nursing homes" provide, essentially, twenty-four-hour "skilled" nursing 
care for patients who do not require hospitalization. Unless a facility is a "nursing 
home," as defined by HSD's regulations and, therefore, required to be licensed as such, 
it is not a "nursing home" within the meaning of Section 61-13-2(C). An ICF/MR, 
properly licensed by HSD as an intermediate care facility, is not a nursing home as 



 

 

defined by Section 61-13-2(C), and its administrator is not, therefore, required to be 
licensed as a nursing home administrator.  
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