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QUESTIONS  

May the Public Employees Retirement Board excuse the statutory requirement that a 
member file a written application for retirement, because a member alleges that the 
member made verbal requests of the Public Employees Retirement Association for an 
application form but did not receive the form promptly?  

CONCLUSIONS  

No.  

ANALYSIS  

Section 10-11-8A NMSA 1978 (Repl. 1987) provides:  

A member or vested former member may retire upon fulfilling the following 
requirements:  

(1) a written application for normal retirement, in the form prescribed by the association, 
is filed with the association prior to the selected date of retirement;  

(2) employment is terminated with all affiliated public employers prior to the selected 
date of retirement;  

(3) the member or vested former member selects a date of retirement which is the first 
day of a calendar month; and  

(4) the member or vested former member meets an age and service requirement for 
normal retirement specified in the coverage plan applicable to the member.  

Section 10-11-119A NMSA 1978 (Repl. 1987) provides: "A normal ... pension shall 
commence the first day of the month following retirement." Thus, to retire, a member 
must file with the Public Employees Retirement Association ("Association") a written 
application for retirement, using the Association's form, before the desired retirement 
date. Normal retirement benefits are not retroactive. Section 10-11-119. The issue is 



 

 

whether any other action can substitute for the actual physical delivery of a properly 
completed application form.  

No New Mexico courts have construed Section 10-11-8A. Therefore, we look to other 
jurisdictions for guidance. In Anderson v. South Carolina Retirement System, 278 S.C. 
161, 293 S.E.2d 312 (1982), the South Carolina Supreme Court refused to allow a 
disability retiree to draw benefits retroactive to the date of injury where she failed to file 
a successful application for benefits until approximately four years after her disabling 
injury. No statute authorized retroactive payments. The court stated:  

"The right to retirement benefits is purely statutory and, in the absence of a provision in 
the statute directing otherwise, the right to benefits does not arise until an application is 
made and proof is submitted as the statute requires." See also Dingel v. State 
Employees Retirement System, 62 Pa. Comwlth. 79, 435 A.2d 664, 666-67 (1981) (a 
member's noncompliance with the Code's application procedures bars disability annuity; 
the Code "demands strict compliance with statutorily prescribed procedures").  

A retirement application is "filed" as required by law when "it is actually received by the 
Retirement System.... There is no filing as required by law except by delivery to an 
official whose duty it is to receive papers for filing and who is required to maintain an 
office for their deposit." McBride v. Regan, 125 A.D. 2d 797, 798, 509 N.Y.S.2d 907, 
908 (1986); Levy v. Levitt, 66 A.D.2d 948, 949, 411 N.Y.S.2d 710, 711 (1978); Dolan v. 
Levitt, 61 A.D.2d 1075, 1076, 403 N.Y.S.2d 134, 136 (1978); Robillard v. Levitt, 44 
A.D.2d 611, 352 N.Y.S.2d 703, 704 (1974). Neither mailing an application, McBride; 
Dolan, nor delivering an application to a retirement board member is sufficient. In re 
Gulick's Will, 255 N.Y. 364, 174 N.E. 754 (1931). A retirement board's statutory 
authority to "adopt rules and regulations to prevent injustices and inequalities" does not 
allow it to waive deadlines to allow a member to purchase service credit. Matter of Ford, 
52 N.C. App. 569, 573, 279 S.E.2d 122, 124 (1981).  

These cases call for strict compliance with the statutory requirements for receiving 
retirement benefits. Verbal requests for an application form do not constitute the filing of 
an application. Accordingly, we conclude that the Public Employees Retirement Board 
may not, in the circumstances described, excuse the statutory requirement that a 
member file a written application for retirement.  
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