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QUESTIONS  

1. Is a county commissioner's "designated post of duty", as referred to in Section 10-8-4 
NMSA 1978, his home or the county seat?  

2. Does the authority to designate a commissioner's "post of duty" lie with the board of 
county commissioners or with the Department of Finance and Administration?  

3. If a county commissioner's "designated post of duty" is his home or town of 
residence, is he entitled under the Per Diem and Mileage Act to compensation:  

a. For mileage for travel away from his home, even if that travel involves business at the 
county, and;  

b. For per diem away from his home but within the county, even if that travel involves 
business at the county?  

4. Does the Department of Finance and Administration Rule 87-2 exceed its rulemaking 
authority?  

CONCLUSIONS  

1 and 2. The "designated post of duty" of a county commissioner is established by 
reference to Section 4-38-8 NMSA 1978 at the county seat.  

3. a. and 3.b. No, but see analysis.  

4. No.  

ANALYSIS  

A Dona Ana County Commissioner's home and place of business is in Garfield, which is 
over fifty highway miles from Las Cruces. We understand that the Dona Ana County 
Commission holds both regular and special meetings at the county offices in Las 
Cruces, and that the County provides the Commissioner with an office in a county 



 

 

building in Las Cruces. The issue is whether the Commissioner may receive 
reimbursement for mileage and per diem when he attends commission meetings and 
attends to other commission business in Las Cruces.  

The Per Diem and Mileage Act, Sections 10-8-1 to 10-8-8 NMSA 1978, "establishes 
rates for reimbursement for travel for public officers." Section 10-8-2. The Act applies to 
county commissioners' travel. Subsections 10-8-3(C) and 10-8-3(E). Section 10-8-4 
establishes the standard for reimbursement of travel expenses:  

B. Every salaried public officer or employee who is traveling within the state but away 
from his home and away from his designated post of duty on official business shall 
receive ... up to sixty-five dollars ($65.00) per diem expenses for each day spent in the 
discharge of his official duties.  

....  

D. Every public officer or employee shall receive twenty-five cents ($.25) a mile for each 
mile travelled in a privately owned vehicle ... if the travel is necessary to the discharge 
of his official duties and if the private conveyance is not a common carrier.  

A county commissioner is a salaried public officer. Sections 4-44-1 to 4-44-12, 4-44-14 
NMSA 1978.  

Although the Act does not define "home," "designated post of duty," or "travel," Section 
3 Department of Finance and Administration ("DFA") Rule No. 87-2 [effective October 1, 
1987], which governs the payment of per diem and mileage and the reimbursement of 
all expenses for salaried and non-salaried public officers (except state legislators), 
defines them: "home" means "the place of residence or within fifteen miles thereof"; 
"designated post of duty" means "an officer's or employee's assignment as determined 
by the agency"; and, for per diem purposes but not for mileage purposes, "travel" 
means "away from home and at least 15 miles away from the designated post of duty." 
Although Section 3 does not define travel "necessary to the discharge of ... official 
duties" Section 7 of Rule 87-2 sets forth the measuring points for official travel: "F. 
Mileage shall be reimbursed for travel on official business from the designated post of 
duty or from the point of origin if closer to the destination than the designated post of 
duty."  

We turn now to the questions raised in this request.  

1 and 2. DFA Rule 87-2 provides that the "agency" will determine a public officer's 
"designated post of duty." Ordinarily, the board of county commissioners would 
determine a county officers designated post of duty. However, we believe that Section 
4-38-8 NMSA 1978 establishes a county commissioner's post. That section provides 
that a board of county commissioners shall hold its quarterly meetings at the county 
seat, and may hold other meetings in the municipality with the largest population in the 
county or, if the meeting concerns only matters of local interest, in the affected 



 

 

community. Therefore, Dona Ana county commissioners' designated post of duty is the 
county seat at Las Cruces.  

3. Notwithstanding our conclusion that the county seat is the designated post of duty for 
county commissioners, the question remains whether a commissioner may be entitled 
to per diem or mileage reimbursement from his home or "point of origin" to the county 
seat. To be eligible for reimbursement for per diem expenses, a public officer must 
travel on official business away from both his home and his designated post of duty. 
Subsection 10-8-4(B). Although a Dona Ana County Commissioner who lives in Garfield 
would travel from his place of residence to attend commission business and meetings at 
the county seat, he would not travel away from his designated post of duty. For this 
reason, we conclude that a county commissioner may not receive per diem for travel to 
commission meetings or other official business at the county seat.  

The question of whether a county commissioner may receive mileage for travel on 
official business to the county seat is more complicated. Subsection 10-8-4(D) states 
only that every public officer shall receive mileage for each mile travelled in a privately 
owned vehicle "if the travel is necessary to the discharge of his official duties." Section 3 
of Rule 87-2 defines "travel" only for per diem purposes. However, Section 7F of DFA 
Rule 78-2 states that the beginning points for calculating mileage shall be "from the 
designated post of duty or from the point of origin if closer to the destination then the 
designated post of duty." The point of origin may be the initial measuring point only if it 
is closer to the destination than the designated post of duty. When a county 
commissioner travels from home to a meeting at the county seat, his home is the "point 
of origin" and the county seat is both the "designated post of duty" and the "destination" 
point. He therefore is entitled to no mileage under this rule. We conclude, therefore, that 
although the language is not as clear as it could be, DFA Rule 87-2 prohibits a 
commissioner from receiving mileage reimbursement for travel from home to county 
commission meetings or other official business that takes place at the county seat.  

4. Subsection 9-6-5(E) NMSA 1978 authorizes the Secretary of Finance and 
Administration to "make and adopt such rules and regulations as may be necessary to 
carry out the duties of the department and its divisions." Subsection 10-8-5(A) provides: 
"Public funds shall be paid out under the Per Diem and Mileage Act only upon vouchers 
duty presented...." The DFA must approve all vouchers. Section 6-5-8 NMSA 1978.  

Administrative bodies have no common law or "inherent" powers, and may act only on 
those matters that are within the scope of authority delegated to them. In re Proposed 
Revocation of Food and Drink, 102 N.M. 63, 66, 691 P.2d 64, 67 (Ct. App. 1984); Public 
Serv. Co. of N.M. v. New Mexico Envt'l Improvement Bd., 89 N.M. 223, 226, 549 P.2d 
638, 641 (Ct. App. 1976). In approving per diem and mileage vouchers, DFA 
necessarily must construe the Act's provisions. Subsection 9-6-5(E) authorizes DFA to 
enact rules to carry out that task.  

We conclude that Rule 87-2 does not exceed DFA's delegated authority. Subsection 7F 
of Rule 87-2 is not broader than the guideline set by the Legislature. See Family Dental 



 

 

Center v. New Mexico Bd. of Dentistry, 97 N.M. 464, 467, 641 P.2d 495, 498, (1982). 
Section 7F attempts to provide guidance about what travel is "necessary" to the 
discharge of official duties. Administrative interpretations of a statute by an appropriate 
agency are set aside only if the regulation is found to be contrary to law, arbitrary, 
capricious or an abuse of discretion, or against the clear weight of substantial evidence 
of record. Subsection 61-1-31(C) NMSA 1978. Pharmaceutical Mfrs. Ass'n v. New 
Mexico Bd. of Pharmacy, 86 N.M. 571, 576, 525 P.2d 931, 936 (Ct. App. 1974). We 
cannot say that Rule 87-2 violates this standard.  
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