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OPINION OF: HAL STRATTON, Attorney General  

BY: Andrea R. Buzzard, Assistant Attorney General  

TO: James Daily, Acting Director, New Mexico Board of Pharmacy, 4125 Carlisle, N.E., 
Albuquerque, NM 87107  

QUESTIONS  

Is the Health and Environment Department required to employ licensed pharmacists to 
dispense drugs to patients at the department's public health clinics?  

CONCLUSIONS  

No.  

ANALYSIS  

We understand and assume the following: The New Mexico Health and Environment 
Department ("HED") dispenses pre-packaged medication to patients at its forty-four 
public health clinics throughout the state. The patients generally do not pay for the 
medication. HED employs one staff pharmacist who directs the packaging and labeling 
of the medication. Registered nurses at the clinics dispense the medication pursuant to 
physician prescriptions.  

The Pharmacy Act ("Act"), Sections 61-11-1, 61-11-2 and 61-11-4 to 61-11-28 NMSA 
1978 (Repl. 1986), regulates the dispensing of dangerous drugs and generally prohibits 
"persons" that are not licensed pharmacists from dispensing drugs to patients. See 
Subsections 61-11-24(D) (petty misdemeanor for any person to "allow any other person 
in his employ or under his supervision to...dispense prescriptions...unless he is 
pharmacist...or exempted under the provisions of the act"); 61-11-21(C) ("No person 
shall permit anyone in his employ or under his supervision, except a pharmacist..., 
to...dispense... prescriptions"); 61-11-21(B) ("No person shall conduct or operate a 
place used for the... dispensing of drugs...unless... the business being conducted on the 
licensed premises constantly employs, on a regular basis, a pharmacist"); 61-11-15(D) 
(no owner or proprietor of a pharmacy shall "dispense dangerous drugs or poisons 
without being a pharmacist") (emphasis added).  

Subsection 61-11-2(L), however, defines "person" for purposes of the Act as "an 
individual, corporation, partnership or association and, when the context requires, 
includes a hospital, nursing home or clinic." This definition does not include the State or 
one of its agencies. In Southern Union Gas Co. v. New Mexico Pub. Serv. Comm'n, 82 



 

 

N.M. 405, 482 P.2d 913 (1971), the New Mexico Supreme Court held that the United 
States was not a "person" within the meaning of a statute that defined that term to 
include, generally, individuals and firms: "There are many statutes in which neither the 
U.S. nor States of the Union are considered as a "person.' When the legislature has 
wanted to include sovereigns or other governmental bodies in its statutes, it has known 
how to do so." Id. at 406, 482 P.2d at 914. In Rapp v. New Mexico State Highway Dept., 
87 N.M. 177, 531 P.2d 225 (Ct. App. 1975), the New Mexico Court of Appeals followed 
Southern Union Gas Co. and concluded that the Highway Department was not a 
"person." The pertinent statute applied generally to firms and associations, but not 
specifically to governmental entities. HED is a state agency. Therefore, it is not a 
"person" within the meaning of Subsection 61-11-2(L), and Subsections 61-11-24 (D), 
61-11-21(C) and 61-11-21(B) do not apply to it. Similarly, while Subsection 61-11-15(D) 
requires that a pharmacy "owner" or "proprietor" be a licensed pharmacist, this 
requirement does not apply to HED, because only natural persons may obtain a 
pharmacist's license. Section 61-11-9.  

Instead, a specific provision of the Act applies to HED. Section 61-11-18 provides:  

The board shall issue one license to the health and environment department of the state 
to cover all of its clinics and other health facilities where dangerous drugs are stored, 
distributed or dispensed. All such clinics or other health facilities of the department are 
subject to the provisions of the Pharmacy Act, must keep records of all dangerous drugs 
and may be inspected by the board.... The license shall permit the health and 
environment department to:  

A. acquire, possess, store and repackage dangerous drugs for distribution to its clinics 
and other health facilities, provided it is done under procedures developed by a staff 
pharmacist of the department...;  

B. receive, possess and store dangerous drugs in any clinic or other health facility of the 
health and environment department for use in any public health program; and  

C. dispense dangerous drugs in furtherance of any public health program under the 
supervision of a pharmacist, a consulting pharmacist or a licensed practitioner.  

(Emphasis added.) The emphasized language authorizes HED to dispense drugs under 
a pharmacist's or licensed practitioner's supervision. "Supervision" means "a critical 
watching and directing" and is synonymous with "oversight." Webster's New Collegiate 
Dictionary at 1162 (1981). Section 61-11-18, therefore, does not require that a 
pharmacist or licensed practitioner perform the physical act of "dispensing," and 
implicitly permits persons who are not pharmacists to dispense drugs at HED's clinics. 
To the extent it might conflict with other provisions of the Act that require pharmacists to 
dispense medication, Section 61-11-18, as the more specific statute, controls. See 
State v. Keith, 102 N.M. 462, 464, 697 P.2d 145, 147 (Ct. App.), cert. denied, 102 N.M. 
492, 697 P.2d 492 (1985); Cardinal Fence Co. v. Commissioner of Bureau of Revenue, 
84 N.M. 314, 317, 502 P.2d 1004, 1007 (Ct. App. 1972).1  



 

 

Few cases discuss the applicability of a state's pharmacy laws to publicly funded health 
clinics. In State v. Schiffler, 199 N.E.2d 902 (Ohio Mun. Ct. 1964), an employee of a 
clinic operated by the City of Toledo's health department dispensed free a drug to an 
indigent patient of the clinic. The State prosecuted the employee on the ground that he 
was not a registered pharmacist. The court ruled, however, that he did not violate the 
law, because the Toledo health department did not maintain a "retail drug store." 
Similarly, in Love v. Escambia County, 157 So. 2d 205 (Fla. Ct. App. 1963), a board of 
pharmacy sought to enjoin a city-county out-patient clinic from operating as a "retail 
drug establishment" without the immediate supervision of a licensed pharmacist. The 
clinic's nurses, acting under a physician's supervision, dispensed prescribed, pre-
packaged drugs to indigent patients at no charge. The court ruled that the clinic was not 
a "retail drug establishment," and denied the requested relief.  

The New Mexico Pharmacy Act also prohibits unlicensed "persons" from selling drugs 
on a retail basis. Section 61-11-21. See Att'y Gen. Op. 88-49 (1988) (physicians may 
charge for drugs that they supply to patients, but Pharmacy Act prohibits them from 
engaging in retail sales of drugs). As stated above, however, the State and its agencies 
are not "persons" within the meaning of the Act. And at any rate, HED's clinics generally 
do not charge a fee for the medication dispensed at clinics. For all of these reasons, we 
conclude that HED is not required to employ licensed pharmacists to dispense drugs to 
patients at its public health clinics.  

ATTORNEY GENERAL  

HAL STRATTON Attorney General  

GENERAL FOOTNOTES  

n1 Section 61-11-7 exempts certain state clinics from the Act:  

A. The Pharmacy Act does not prohibit:  

(1) Any...state...clinic, without the services of a staff pharmacist, from acquiring and 
having in its possession any dangerous drug for the purpose of dispensing, provided it 
is in a dosage form suitable for dispensing, and provided that the...clinic employs a 
consulting pharmacist.  

(2) If the consulting pharmacist is not available, the withdrawal of any drug from stock 
by a licensed professional nurse on the order of a licensed practitioner in such amount 
as needed for administering to and treatment of his patient;  

B. All prescriptions requiring the preparation of dosage forms or amounts of dangerous 
drugs not available in the stock of a...clinic or a prescription necessitating compounding 
shall be either compounded or dispensed only by a pharmacist.  



 

 

Subsection 61-11-7(A) applies where a state clinic has no staff pharmacist. HED has a 
staff pharmacist. Subsection 61-11-7(B) requires that a pharmacist dispense drugs at a 
clinic only where the drugs require preparation of dosage forms or compounding. HED's 
pre-packaged drugs require neither.  


