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QUESTIONS  

Does a municipal council member, who is elected mayor pro tem for a particular 
meeting, have the right to vote at that meeting?  

CONCLUSIONS  

Yes.  

ANALYSIS  

It is our understanding that, at several council meetings of the Village of Los Lunas, the 
question has risen whether a councilman, who is elected mayor pro tem for the council 
meeting, may vote on issues at that meeting.  

Section 3-11-3, NMSA 1978 provides: "The mayor of a municipality is the presiding 
officer of the governing body. In all municipalities the mayor shall vote only when there 
is a tie vote." Section 3-12-3 NMSA 1978 provides: "A. The governing body of a 
municipality having a mayor-council form of government shall: (1) elect one its members 
to act as mayor pro tem in the absence of the mayor."  

Section 3-12-3 is silent on the question whether the mayor pro tem can vote. However, 
under the rules of statutory construction, a statute will be constructed so that its 
application will be neither absurd nor unreasonable. Midwest Video v. Campbell, 80 
N.M. 116, 452 P.2d 185 (1969). We believe that to interpret the silence in the statute as 
a prohibition on voting would, in effect, prevent an elected official from exercising the 
powers of his own office merely because his fellow members had elected him to preside 
over a meeting. This would lead to an absurd and unreasonable result.  

The majority of states that have looked at this question have held that a councilman 
does not lose his right to vote even though elected mayor pro tem. See Michael v. 
State, 163 Ala. 425, 50 So. 929 (1909); Harris v. People ex rel. Squires, 18 Colo. App. 
160, 70 P. 699, 18 (1902); Shugars v. Hamilton, 122 Ky. 606, 92 S.W. 564 (1906); 
Sharkey v. LaGuardia, 19 N.Y.S.2d 965, 259 App. Div. 557 aff'd 28 N.E.2d 726 (1940). 
The majority rule is supported by P. Mason, Manual of Legislative Proceedings, Section 



 

 

577, at 419 (1979) which states: "A member of the Council who is chosen to preside Pro 
Tempore does not lose his right to vote as a member while serving as such presiding 
officer, but cannot also vote as mayor, though serving as mayor pro tem."  

In Michael v. State, 163 Ala. at 426, 50 So. at 930, the court of appeals overturned the 
lower court's finding that the mayor pro tem could not vote. The council consisted of six 
members and the mayor. The passage of a city ordinance required the majority vote of 
the members elected to the council. Only four members attended a meeting at which an 
ordinance was passed. One of the members was elected to preside over the meeting in 
the absence of the mayor. The district court reasoned that if the mayor had been 
present, he could only have cast a tie vote, and thus the ordinance received only three 
legal votes. The court of appeals, in overturning the lower court's decision, pointed out 
that the councilman appointed pro tem was a member of the council and entitled to vote 
in his own right. The court of appeals concluded that he was not stripped of this right as 
the result of his selection as mayor pro tem.  

The only case that we could find that holds against allowing the mayor pro tem to vote is 
Klein v. Seattle, 43 P. 367 (1896). In this case the mayor pro tem declined to vote on an 
ordinance passing a tax assessment. A taxpayer challenged the validity of the 
ordinance on the grounds that the mayor pro tem's failure to vote violated the statutory 
requirement of a unanimous vote. The appellate court held that the mayor pro tem had 
acted properly because the municipal charter vested the mayor pro tem with all of the 
powers and duties of the mayor. In New Mexico, the statutes are silent on whether the 
mayor pro tem is given all of the authority of the mayor. Thus, we do not believe that the 
Klein case would be followed.  

In conclusion, it is our opinion that a councilman who is elected to preside over a 
meeting as mayor pro tem may vote, not as the mayor, who can only vote to break ties, 
but pursuant to his right to vote as a councilman.  

ATTORNEY GENERAL  

HAL STRATTON Attorney General  


