
 

 

Opinion No. 89-25  

August 8, 1989  

OPINION OF: HAL STRATTON, Attorney General  

BY: Andrea R. Buzzard, Assistant Attorney General  

TO: Carlos A. Gallegos, Executive Secretary, Public Employees Retirement 
Association, P.O. Box 2123, Santa Fe, New Mexico 87504-2123  

QUESTIONS  

1. May a person appointed to fill an unexpired term of an elected official exempt himself 
from membership in the Public Employees Retirement Association ("Association") for 
the remainder of that term?  

2. May an elected official who has been a member of the Association for one elected 
term of office choose to exempt himself from membership when he commences serving 
a successive term of that elective office?  

3. Does the answer to the second question differ if the elected official retires or incurs a 
break in employment between the two terms?  

4. Must an elected official who is exempt from membership on June 30, 1987 file an 
exemption from membership with respect to that official's successive term of office to 
remain exempt from membership?  

CONCLUSIONS  

1. Yes, because the "elected official" exemption applies to persons holding an "elective 
office."  

2. Yes, because the official's membership choice applies to terms.  

3. Yes, because the official may not "retire," resume office under a successive term to 
which he has been re-elected, and attempt to invoke the "elected official" exception to 
membership and benefit suspension.  

4. Yes, because the exemption is restricted to terms of office.  

ANALYSIS  

The recodification of the Public Employees Retirement Act ("PERA"), Sections 10-11-1 
to 10-11-140 NMSA 1978 (Repl. 1987), revised PERA's membership exemption 
statutes that pertain to elected officials. Former law automatically accorded exempt 



 

 

status to non-member elected officials and required that they file a membership 
application to become Association members. Current law is the reverse: all elected 
officials, with one obsolete exception, must become members unless they exempt 
themselves in the manner PERA provides. Former law specifically withdrew the 
exemption from member elected officials. Current law is silent in regard to the ability of 
elected officials, who are members, to exempt themselves. Compare Section 10-11-9 
NMSA 1978 (1983 Repl.)1 (repealed by 1987 N.M. Laws, ch. 253, § 140) with Section 
10-11-3.  

The elected-official exemption under current law provides:  

A. [E]ach employee and elected official of an affiliated public employer shall be a 
member of the association unless excluded from membership in accordance with 
Subsection B of this section.  

B. The following employees and elected officials are excluded from membership in the 
association:  

(1) elected officials who are not members on June 30, 1987;  

(2) elected officials who file with the association a written application for exemption from 
membership within ninety days of taking office;  

(3) elected officials who file with the association a written application for exemption 
within ninety days of the date the elected official's public employer becomes an affiliated 
public employer;  

...  

D. An exemption from membership by an elected official shall expire at the end of the 
term of the office for which filed.  

E. [E]lected officials who have exempted themselves from membership may 
subsequently withdraw the exemption by filing a membership application. Membership 
shall commence the first day of the first pay period following the date the application is 
filed.  

F. The membership of an ... elected official shall cease upon ... the elected official's 
relinquishment of office or upon ... the elected official becoming excluded from 
membership as provided in Subsection B of the section.  

Section 10-11-3.  

The first question asks whether an "appointee" to an elective office is an "elected 
official" for purposes of Subsection 10-11-3(B)'s membership exemption option. We 



 

 

conclude that such appointee is an "elected official" within the meaning of that 
subsection.  

An elected official holds an elective office. An appointee to an elective office similarly 
holds such office and may exercise and perform the powers and duties belonging to it. 
See State ex rel. Rives v. Herring, 57 N.M. 600, 261 P.2d 442 (1953) (appointee to 
elective office of county clerk could not be displaced by another appointee to that office; 
an office is not "vacant" so long as it is supplied in the manner provided by law or the 
constitution with an incumbent who is legally qualified to exercise the powers and 
perform the duties which pertain to it). In O'Conner v. Bristol County, 329 Mass. 741, 
110 N.E.2d 492 (1953), the court held that an appointee to an elective office was an 
"elected official" for purposes of a statute that exempted elected officials from a tenure 
rule that required county employees to terminate employment upon attaining a certain 
age. The court stated: "[T]he words 'elected official' were intended to distinguish 
persons holding elective office from other 'employees"...." Id. at 747, 110 N.E.2d at 494-
495.  

Similarly, the words "elected official" as used in Subsection 10-11-3(B) were intended to 
distinguish persons holding elective office from other employees, whose Association 
membership is mandatory. In Cahir v. Reynolds, 92 R.I. 501, 170 A.2d 612 (1961), the 
Rhode Island Supreme Court observed:  

[E]very state or municipal employee retirement act which we have reviewed provides 
generally for compulsory membership, except as to employees or officers who are 
elected or appointed for a fixed term. Such personnel invariably are given the option to 
become members of the system or not as they may elect. No case has been called to 
our attention nor have we been able to discover any in which there has been any 
attempt to explore legislative intent.  

Id. at 505, 170 A.2d at 614. New Mexico's legislative intent in granting elected officials 
the option to exempt themselves from Association membership is not clear. But the 
option may derive from the fixed nature of the elected officer's term, a characteristic that 
is inconsistent, in most cases, with the notion of career government employment. An 
appointee to an elective office that is filled by popular vote is subject to this same 
limitation as to term. It would not be harmonious with the "elected official" exemption to 
carve out an exception to Subsection 10-11-3(B) in the case of an appointee to elective 
office and mandate his Association membership. Therefore, a duly qualified appointee 
to an elective office may exempt himself from Association membership in accordance 
with Subsection 10-11-3(B).  

The second question asks whether an elected official who is an Association member 
may exempt himself from Association membership for a successive term of that office. 
We conclude that he may do so. Subsection 10-11-3(F) states that an elected official's 
membership ceases when he "becomes excluded" as provided in Subsection B. That 
subsection allows elected officials to file an exemption within ninety days after "taking 
office." Subsection D suggests that successive terms may occur by limiting the effect of 



 

 

an exemption to one term. Otherwise, Subsection D would be unnecessary, because 
the official's membership necessarily would end when his term expired. Statutes are not 
construed to render parts surplusage. See, e.g., Katz v. New Mexico Dept. of Human 
Servs., 95 N.M. 530, 534, 624 P.2d 39, 43 (1981). The former law's express withdrawal 
of the exemption from member elected official's is not contained in current law. 
Therefore, we conclude that an elected official may exempt himself from membership if 
elected to serve a successive term as provided in Subsection 10-11-3(B)(2).2  

The third question assumes that an elected official may retire during his current term, 
commence receiving retirement benefits, and then assume office under a successive 
term to which he has been re-elected. The only evident reason for this exercise is to 
enable the official to invoke the "elected official" exception to membership and benefit 
suspension in Subsection 10-11-8(E). But we have opined previously that elected 
officials may not enjoy the benefit of this exception by such maneuver. See Att'y Gen. 
Op. 87-13 (1987) (elected official may not resign from office, retire therefrom, resume 
office under a successive term, and then exempt himself from membership and benefit 
suspension); Att'y Gen. Op. 87-80 (1987) (county treasurer may not retire during a term, 
resume office under a re-appointment, and exempt himself from membership and 
benefit suspension); Att'y Gen. Op. 88-26 (1988) (elected official may not purchase 
early retirement to retire and then serve without pay the remainder of his elective term).  

"Retirement" requires a genuine employment termination. See Att'y Gen. Op. 87-14 
(1987). In the context of elected officials, a true resignation envisions the appointment of 
a successor in office. See Haymaker v. State ex rel. McCain, 22 N.M. 400, 407, 163 P. 
248, 251 (1917) (notwithstanding school board member's resignation by reason of 
accepting incompatible office, the court was without power under Article XX, Section 2 
of the New Mexico Constitution to oust the member in the absence of qualification of a 
successor in office). Section 10-11-8 does not contemplate or condone brief, interim 
appointments to public office simply to enable an elected official, who is elected to a 
successive term, do to that which he would otherwise be unable to do.  

The fourth question asks whether an elected official who is exempt on June 30, 1987 
must file an exemption with respect to a successive term to retain an exempt status. We 
conclude that the official must do so, because Subsection 10-11-3(D) limits the effect of 
an exemption to the term for which filed. Subsection 10-11-3(B)(1) excepted from 
mandatory membership those elected officials who were exempt on June 30, 1987. This 
exception avoided surprise and unintended results to those officials who were unfamiliar 
with the recodified retirement act, which reversed the rules about an elected official's 
exempt status. But the general rule of membership applies to elected officials who 
assume office after PERA's July 1, 1987 effective date, and Subsection 10-11-3(B)(2) 
controls. Accordingly, an elected official who takes office under a successive term must 
file the exemption from membership in the manner provided by Subsection 10-11-
3(B)(2) to retain exempt status.  

ATTORNEY GENERAL  



 

 

HAL STRATTON Attorney General  

GENERAL FOOTNOTES  

n1 Subsection 10-11-9(A) provided: "[A]ll employees of an affiliated public employer 
shall become members of the association as a condition of their employment. Any 
elected official of an affiliated public employer shall become a member of the 
association upon his written application filed with the retirement board; any member 
who becomes an elected official of an affiliated public employer shall continue to be a 
member."  

n2 We do not suggest, however, that an elected official might manipulate his 
membership status to gain the advantage of an unforeseen benefit change. If an official, 
having five or more years service, filed an exemption, that official's benefits would be 
controlled by Section 10-11-9. Thus, his benefits, when he retired, would be based on 
the law in effect when his membership ceased. If the legislature enacted a better 
retirement formula during an official's exempted term, that official could not promptly 
revoke the exemption under Subsection 10-11-3(E) to gain the benefits of that formula.  


