
 

 

Opinion No. 89-11  

February 28, 1989  

OPINION OF: HAL STRATTON, Attorney General  

BY: Carol A. Baca, Assistant Attorney General  

TO: Les Williams, District Attorney, State of New Mexico, Ninth Judicial District, Curry 
County Courthouse, Clovis, New Mexico 88101  

QUESTIONS  

Does Section 3-12-1(A) NMSA 1978, which provides that appointees who fill vacancies 
on governing bodies of mayor-council municipalities "shall serve until the next regular 
municipal election," mean that an appointee serves until the next immediate regular 
municipal election or until the next regular municipal election for the office that the 
appointee has assumed?  

CONCLUSIONS  

Under Section 3-12-1(A), if no special election is held, an appointee's term lasts until the 
next regular municipal election in point of time after his appointment. The person 
elected at such election serves out the remainder of the unexpired term of the vacated 
office, if any.  

ANALYSIS  

Section 31-12-1(A) NMSA 1978 provides:  

Except as provided in Subsection B of this section, any vacancy on the governing body 
of a mayor-council municipality shall be filled by appointment of a qualified elector by 
the mayor of the municipality, with the advice and consent of the governing body. Any 
qualified elector appointed to fill a vacancy on the governing body shall serve until the 
next regular municipal election, or any special election called in accordance with 
Subsection B of this section, at which time apt as provided in Subsection B of this 
section, any vacancy on the governing body of a mayor-council municipality shall be 
filled by appointment of a qualified elector by the mayor of the municipality, with the 
advice and consent of the governing body. Any qualified elector appointed to fill a 
vacancy on the governing body shall serve until the next regular municipal election, or 
any special election called in accordance with Subsection B of this section, at which 
time a qualified elector shall be elected to fill the remaining unexpired term, if any.  

(Emphasis added).  



 

 

Section 3-12-1(A) addresses special elections held to fill vacancies on the governing 
body. The question asked of us assumes that no special election will be held for this 
purpose.  

While the meaning of the phrase "next regular municipal election" has not been 
addressed in the context of Section 3-12-1(A), the New Mexico Supreme decided a 
similar issue in State v. Fiorina, 67 N.M. 366, 355 P.2d 497 (1960). At the time Fiorina 
was decided, N.M. Const. art. XX, § 4 provided:  

If a vacancy occurs in the office of district attorney, judge of the supreme or district 
court, or county commissioner, the governor shall fill such vacancy by appointment, and 
such appointee shall hold such office until the next general election. His successor shall 
be chosen at such election and shall hold his office until the expiration of the original 
term.  

(Emphasis added).  

The Fiorina court stated without a great deal of explanation that the phrase "next 
general election" refers to next general election in point of time.1 The court merely stated 
that an alternate construction would do serious violence to the Constitution. 67 N.M. at 
368, 355 P.2d at 498.  

Attorney General Opinion 60-151 (1960), which was issued immediately prior to the 
Fiorina decision, contains a fuller discussion of the meaning of the language "until the 
next general election" in Article XX, Section 4. The opinion acknowledged that the 
phrase had been construed in some jurisdictions as referring to the next election at 
which a successor to the incumbent of the office would have been elected if there had 
been no vacancy. However, the opinion concludes, in agreement with a second line of 
cases, that the phrase was intended to refer to the general election next in point of time 
after the appointment.  

Opinion 60-151 gives two reasons for the conclusion reached. The first is that "the 
constitutional provision under consideration is an expression of the principle that the 
people should have the right not only to select their officers originally but to do so as 
soon as it can conveniently be done when any of the offices become vacant." This 
rationale is consistent with other authorities discussing elections to fill vacancies in 
offices temporarily held by appointment. See, e.g., Valenti v. Rockefeller, 292 F. Supp. 
851, 883 (S.D.N.Y. 1968) (dissenting opinion), aff'd without opinion, 393 U.S. 405 
(1969); State v. Moore, 49 Ariz. 51, 64 P.2d 809 (1937); Barbieri v. Shapp, 476 Pa. 513, 
383 A.2d 218 (1978). See generally Annot., 132 A.L.R. 574, 576 (1941) and cases cited 
therein (it is the general policy of the law that vacancies in elective offices should be 
filled at an election as soon as practicable after the vacancy occurs and appointments to 
fill vacancies should be effective only until the people may elect). See also 67 C.J.S. 
Officers § 76 (1978).  



 

 

The second reason proffered in Opinion 60-151 for concluding that "next general 
election" meant the next general election in point of time was based on the last 
sentence of Article XX, Section 4, which states that a person elected to fill a vacancy 
"shall hold his office until the expiration of the original term." According to the opinion, 
"[t]his last sentence could have no effect if the phrase 'until the next general election' 
were construed as meaning the next election for that particular office."  

Fiorina's and Opinion 61-151's construction of the phrase "next general election" 
remains valid. Other opinions issued by New Mexico courts and this office have 
expressly or implicitly arrived at the same interpretation of the same or similar language. 
See State v. Mechem, 58 N.M. 1, 265 P.2d 336 (1954) (construing N.M. Const. art. XX, 
§ 4 in the context of a vacancy resulting from creation of a new office); Att'y Gen. Op. 
88-52 (1988) (construing Section 34-8A-4(A) NMSA 1978); Att'y Gen. Op. 64-139 
(1964) (construing N.M. Const. art. XX, § 4); Att'y Gen. Op. 5612 (1952) (construing 
N.M. Const. art. V,§ 5).  

Applying the foregoing authorities, we construe the phrase "next regular municipal 
election" in Section 3-12-1(A) to refer to the next regular election immediately following 
the appointment. The reasoning in Opinion 60-151 is equally applicable to Section 3-12-
1(A).  

Moreover, where the words of a statute are plain and unambiguous, there is no room for 
construction. See, e.g., Southern Union Gas Co. v. New Mexico Public Service 
Comm'n, 82 N.M. 405, 482 P.2d 913 (1971). One of the letters attached to your opinion 
request argues that, in order to preserve staggered terms for city councilmen, Section 3-
12-1(A) must be construed to mean that the appointee must serve until the next regular 
election at which the office would have been on the ballot but for the vacancy and 
appointment. Our reading of the statute is that, if no special election is held to fill a 
vacancy, the office must be filled at the next regular election in point of time. At such 
election, someone must be elected to fill the remainder, if any, of the former incumbent's 
term. The effect of this reading of the statute is that the length of the former incumbent's 
term, whether staggered or otherwise, is preserved. We find no compelling reason to 
read the statute otherwise, particularly when the statute is so clear on its face.  
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GENERAL FOOTNOTES  

n1 The more substantial issue in the Fiorina case was whether the second sentence of 
N.M. Const. art. XX, § 4 was self-executing or a particular statute contained the 
legislative authorization to place a vacancy in nomination created by resignation on the 
general election ballot.  


