
 

 

Opinion No. 89-18  

June 7, 1989  

OPINION OF: HAL STRATTON, Attorney General  

BY: Andrea R. Buzzard, Assistant Attorney General  

TO: Carlos A. Gallegos, Executive Secretary, Public Employees Retirement 
Association, P.O. Box 2123, Santa Fe, New Mexico 87504-2123  

QUESTIONS  

May the Public Employees Retirement Association award a member disability benefits 
retroactive to the date the member's name last appeared on the payroll with pay?  

CONCLUSIONS  

No, because current law repealed the provisions of former law allowing retroactive 
disability benefits and requires a member to satisfy the conditions necessary to retire 
before benefits may commence.  

ANALYSIS  

The recodification of the Public Employees Retirement Act ("PERA"), Sections 10-11-1 
to 10-11-140 NMSA 1978 (Repl. 1987), became effective July 1, 1987 and repealed 
former law that provided for retroactive disability benefits. Under former law, both duty 
and nonduty disability benefits commenced the date the member's name last appeared 
on the payroll with pay. Subsection 10-11-31 (C) NMSA 1978 (Repl. 1983) (repealed by 
1987 N.M. Laws, ch. 253, § 140) provided:  

A member who retires prior to his voluntary retirement date on account of disability ... 
shall receive a duty disability annuity equal to that which he would normally have 
received had he continued in employment to his voluntary retirement date  

. . .  

(2) His disability annuity shall begin as of the date his name last appeared on an 
affiliated public employer's payroll.  

(Emphasis added.) Subsection 10-11-32(C) NMSA 1978 (Repl. 1983) (repealed by 
1987 N.M. Laws, ch. 253, § 140) provided: "A member ... who retires prior to his 
voluntary retirement date on account of disability ... shall receive a nonduty disability 
annuity ... His disability annuity shall begin as of the date his name last appeared 
on active payroll with pay...." (Emphasis added).1  



 

 

Current law, however, eliminates the retroactive benefit features of former law. In 
repealing former law's provisions permitting retroactive benefits to the date the 
member's name last appeared on the payroll with pay, we assume the legislature 
intended to change the law. See, e.g. Bettini v. City of Las Cruces, 82 N.M. 633, 635, 
485 P.2d 967, 969 (1971) (adoption of an amendment is evidence of intention to change 
the law).  

Current law does not permit retroactive disability benefits. Subsection 10-11-119(A) 
provides:  

A normal or disability pension shall commence the first day of the month following 
retirement. A preretirement survivor pension shall commence the first day of the month 
following the date of the death resulting in the pension. A postretirement survivor 
pension shall commence the first day of the month following the date of the death 
resulting in the pension.  

In Att'y Gen. Op. 88-33 (1988) the Attorney General advised that the Public Employees 
Retirement Board may not excuse the statutory requirement that a written application 
for normal retirement benefits be filed before benefits could commence. The Attorney 
General stated:  

[T]o retire, a member must file ... a written application for retirement ... before the 
desired retirement date. Normal retirement benefits are not retroactive.2  

In Att'y Gen. Op. 88-15 (1988) the Attorney General advised that a member who 
terminated employment in March 1987, but who did not apply for normal retirement 
benefits until December 1987 could not receive retroactive benefits. Rather, his benefits 
would commence January 1, 1988. The Attorney General stated: "The 1987 
recodification of [PERA] does not permit a normal or disability retirement pension to be 
made retroactive."  

To retire under PERA's disability provisions, Subsection 10-11-10(A) provides:  

The retirement board may retire a member ... on account of disability if the following 
requirements are satisfied:  

(1) the individual seeking disability retirement was a member ... at the time disability 
was incurred;  

(2) a written application for disability retirement, in the form and containing the 
information prescribed by the association, has been filed with the association ...  

(3) membership is terminated prior to the selected date of disability retirement and:  

(a) the member ... has five or more years of credited service; or  



 

 

(b) the retirement board finds the disability to have been the natural and proximate 
result of causes arising solely and exclusively out of and in the course of the member's 
performance of duty with an affiliated public employer;  

(4) the member ... submits to all medical examinations and tests, and furnishes copies 
of all medical reports ...  

(5) the retirement board or the medical committee of the retirement board makes the 
certification [of disability entitlement] required under Subsection B of this section.  

Thus, a member, who is otherwise entitled to benefits, must file an application and 
terminate his membership before he may retire on disability. And to terminate 
employment, a member who is on leave-without-pay status must sever that 
relationship.3 See Att'y Gen. Op. 88-19 (1988) ("leave of absence" denotes continuity of 
the employment relationship). After satisfying these conditions, the disabled member 
who has received Subsection 10-11-10(A)(5)'s certification of entitlement may 
commence receiving benefits.  

Because current law repealed the provisions allowing retroactive benefits, the Public 
Employees Retirement Association may not award disability benefits retroactive to the 
date the member's name last appeared on the payroll with pay.  
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GENERAL FOOTNOTES  

n1 Former law also provided limited retroactivity for superannuation (normal) retirement 
benefits. Subsection 10-11-22(A) NMSA 1978 (1986 Cum. Supp.) provided: "Any 
member may retire for superannuation on or after his voluntary retirement date upon his 
written application filed with the retirement board.... The annuity to which a member 
shall be entitled shall begin the first day of the calendar month next following his 
termination of employment but not more than one month prior to his filing of a written 
application for retirement." (Emphasis added.) Thus, if an employee terminated 
employment several months before applying for benefits, he might receive one month's 
retroactive benefits.  

n2 The opinion also recites the other statutory requirements that must be satisfied to 
receive retirement benefits: (1) employment termination and (2) requisite age and 
service.  

n3 We understand that in most cases the disabled member, after exhausting his sick 
leave, is placed on leave-without-pay status while his benefit application is pending. The 
member then terminates that status when he is notified that his benefit application has 
been approved by the medical commit-tee. Because the medical committee meets 



 

 

monthly, our opinion assumes timely action by that committee upon a member's 
application for disability benefits that is supported by adequate medical information.  


