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QUESTIONS  

If a municipal ordinance requires the vote of three-fourths of the entire membership of 
the municipal board of trustees to decide a question, is the mayor's vote counted in the 
event of tie?  

CONCLUSIONS  

No.  

ANALYSIS  

We understand that this question arises from a dispute over how the mayor's vote 
should be counted for purposes of the Mesilla Zoning Ordinance, which provides:  

The action of the Board of Trustees on the application for amendment, supplement or 
repeal shall be a three-fourths (3/4) vote of the entire membership of the Board of 
Trustees, and shall be final and conclusive.  

We believe the correct interpretation of this ordinance precludes the mayor from voting 
in the event of a tie.  

The town of Mesilla is governed by a Board of Trustees composed of the mayor and 
four trustees. By statute, questions before a municipal governing body are to be decided 
by a majority vote of the members present, unless otherwise provided by law. Id. § 3-
12-2(C). The mayor of a municipality is authorized to vote only when there is a tie vote. 
NMSA 1978, § 3-11-3 (Repl. Pamp. 1985). This office has explained that, under these 
provisions,  

where the mayor has no vote except in case of a tie vote of the councilmen and where 
the councilmen's vote is a tie, the mayor's vote is counted in determining the simple 
majority required in favor of the issue.  



 

 

A "majority" of the governing body, therefore, is one more than half of the councilmen 
present at the vote....[A] mayor is counted for purposes of a quorum, but his vote is 
counted only if there is a tie vote of the councilmen present at a meeting. For example, 
if there are four councilmen present a least three would be required to constitute a 
"majority". If only two of the four councilmen present voted in favor of the issue, then the 
mayor's vote would be counted and included for purposes of constituting a "majority".  

AG Op. No. 69-148 (1969). See also Abeyta v. Town of Taos, 599 F.2d 232, 328 (10th 
Cir. 1974) (where statute provided that a municipal employee could be discharged by a 
majority vote of governing body's members, a valid discharge by governing body 
composed of four councilmen and a mayor resulted only from "(1) three councilmen 
voting in favor thereof, or (2) a tie vote, broken by the mayor in favor of termination").  

When an ordinance, like the Mesilla Zoning Ordinance, requires more than a simple 
majority vote, NMSA 1978, § 3-12-2(E)(Repl. Pamp. 1985) applies:  

In those municipalities where a mayor has no vote except in case of a tie vote and there 
is a requirement that a certain fraction or percentage of the members of the entire 
governing body or of all the members of the governing body or of the entire 
membership of the governing body or other similar language other than the 
requirement of a simple majority vote for the measure, the mayor shall not be counted in 
determining the actual number of votes needed.  

(emphasis added). The authority of the mayor to vote on questions raised under the 
Mesilla Zoning ordinance depends on how this provision is construed.  

Under one interpretation of Section 13-12-2(E), the Mayor is not included in determining 
the necessary fraction of the members required to Vote, but still votes in case of a tie. 
Applying the three-fourths vote requirement under the Mesilla Zoning Ordinance, this 
would mean that three votes would be required to decide a question. If the trustees' 
votes were split 2 to 2, then the mayor could vote to break the tie and his vote would be 
counted to make up the required three votes.  

The competing interpretation of Section 13-12-2(E) construes the phrase "the mayor 
shall not be counted in determining the actual number of votes needed" to mean the 
mayor's vote is not counted at all. Questions decided under the Mesilla Zoning 
Ordinance, therefore, would require the vote of three of the four trustees. The mayor 
would not vote in the event of a tie, and if the trustees split their vote, the measure 
would be defeated.  

We believe that the second interpretation is correct because it gives effect to the 
supermajority requirements of measures like the Mesilla Zoning Ordinance. Our 
conclusion is supported by a previous opinion issued by this office, AG Op. No. 69-148 
(1969), which discussed the status of the mayor on a municipality's governing body:  



 

 

The mayor is the "presiding officer" of the governing body. On matters coming before 
the governing body, the mayor may vote only when there is a tie vote of the councilmen 
present at the meeting. The possibility that his voting might be further limited is 
contemplated in Section 14-11-2(E), NMSA, 1953 Compilation [now NMSA 1978, 3-
12-2(E)].  

(Citations omitted) (emphasis added). The opinion sets forth what is now codified at 
Section 3-12-2(C), providing that "[u]nless otherwise provided by law, a question before 
the governing body shall be decided by a majority vote of the members present," and 
what is now Section 3-12-2(E). It concludes "[t]he vote of a mayor is to be counted when 
only a simple majority vote is needed." This implies that when, by contrast, more than a 
simple majority is needed, the mayor's vote is not counted. The mayor's vote is "further 
limited" in these circumstances because he is not permitted to vote at all.  

This conclusion makes sense as a practical matter. Rules of statutory construction 
require that legislation be interpreted so that all its provisions are given effect. See 
T.W.I.W., Inc. v. Rhudy, 96 N.M. 354, 357, 630 P.2d 753, 756 (1981) (statutes must be 
construed so that no part of the statute is rendered surplusage, if possible). Municipal 
ordinances are interpreted by using the same rules of construction that apply to 
statutes. Burroughs v. Board of County Comm'rs, 88 N.M. 303, 306, 540 P.2d 233, 236 
(1971); Continental Oil Co. v. City of Santa Fe, 25 N.M. 94, 101, 177 P. 742, 745 
(1918). Assuming a three-fourths vote requirement, if Section 3-12-2(C) is interpreted to 
permit the mayor to vote when there is a tie, then in a town with four trustees, like 
Mesilla, the result is the same as if a simple majority of the entire board was required. 
For a question to be decided by a simple majority, it would need the vote of three or four 
trustees present or the vote of two trustees and the vote of the mayor. The same 
configuration also would decide a question requiring the vote of three fourths of the 
members if the mayor was not counted in determining the number of votes needed but 
was permitted to break a tie. This would render the requirement for a three-fourths vote 
of the entire board essentially superfluous and would defeat its purpose.  

Accordingly, we conclude that the actions governed by Mesilla's Zoning Ordinance 
require the approval of three of the four trustees on the Board of Trustees. If only two of 
the trustees vote for a particular action, the mayor does not vote and the action is 
defeated.  
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