
 

 

Opinion No. 90-11  

May 8, 1990  

OPINION OF: HAL STRATTON, Attorney General  

BY: Elizabeth A. Glenn, Assistant Attorney General  

TO: Honorable Daniel Silva, New Mexico State Representative, 1323 Canyon Tr. SW, 
Albuquerque, New Mexico 87105. Honorable Don Silva, New Mexico State 
Representative, 8328 Cherry Hills Dr. N.E., Albuquerque, New Mexico 87111  

QUESTIONS  

1. Does the Fireworks Licensing and Safety Act, NMSA 1978, §§ 60-2C-1 to -11 (Supp. 
1989) ("Fireworks Act"), preclude municipalities from regulating fireworks other than 
aerial devices and ground audible devices?  

2. Can municipalities add to or detract from the express requirements of the Fireworks 
Act, such as those specifying the dates for retail fireworks sales?  

3. Do counties have the same authority as municipalities to enact ordinances permitted 
by the Fireworks Act?  

4. Are municipal ordinances prohibiting all fireworks devices rendered null and void by 
the Fireworks Act, requiring new ordinances to restrict the type of fireworks sold?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. To the extent a municipality has concurrent authority with the state to regulate 
fireworks, it may enact ordinances that complement the statutory requirements.  

3. Yes.  

4. Yes.  

ANALYSIS  

The Fireworks Act was enacted in 1989, effective February 1, 1990. 1989 N.M. Laws, 
ch. 346. Its provisions cover licensing of fireworks distributors, retail permits, 
permissible fireworks, activities related to fireworks sales and storage and public 
fireworks displays. Violations of the Fireworks Act are punishable by criminal and civil 
penalties. NMSA 1978, §§ 60-2C-10 to -11. The Fireworks Act also repealed statutory 
provisions that made possession of fireworks a misdemeanor and that authorized 



 

 

municipalities to regulate and prohibit the use of fireworks and other pyrotechnic 
displays. 1989 N.M. Laws, ch. 346, § 12 (amending NMSA 1978, § 3-18-11), § 13 
(repealing NMSA 1978, § 30-17-4).  

The questions presented essentially concern a local government's authority to regulate 
fireworks after the effective date of the Fireworks Act. As discussed in more detail 
below, we generally conclude that the Fireworks Act preempts local regulation except 
as it expressly permits.  

1. The Fireworks Act provides that "[n]o individual, firm, partnership, corporation or 
association shall possess for retail sale in this state, sell or offer for sale at retail or use 
any fireworks other than permissible fireworks." NMSA 1978, § 60-2C-5. "Permissible 
fireworks" are "common fireworks except stick-type rockets having a tube less than one-
quarter inch inside diameter." Id. § 60-2C-7. "Common fireworks" are "any fireworks 
device suitable for use by the public that complies with the construction, performance, 
composition and labeling requirements promulgated by the United States consumer 
product safety commission . . . and that is classified as a class C explosive by the 
United States department of transportation." Id. § 60-2C-2(C). Of the permissible 
fireworks contemplated by the statute, municipalities have specific authority "by 
ordinance to regulate and prohibit the use of aerial devices and ground audible 
devices." NMSA 1978, § 60-2C-7. Both aerial devices and ground audible devices are 
defined terms. Id. § 60-2C-2(A), (G).  

New Mexico courts generally construe statutes to give effect to the intent of the 
legislature. They "look primarily to the language used, yet may also consider the history 
and background of the subject statute." State ex rel. Klineline v. Blackhurst, 106 N.M. 
732, 735, 749 P.2d 1111, 1114 (1988). Based on these principles, we think the specific 
grant of authority to municipalities in the Fireworks Act, combined with the repeal, noted 
above, of municipalities' general authority to regulate and prohibit the use of fireworks, 
strongly suggest that the state legislature intended to limit municipalities to regulating 
only the specified devices.  

The Fireworks Act does not, however, explicitly foreclose municipal regulation of other 
fireworks. This may lead to arguments that the statute does not affect the ability of 
home rule municipalities to enact broader restrictions. The New Mexico Constitution 
provides that home rule municipalities "may exercise all legislative powers and perform 
all functions not expressly denied by general law or charter." N.M. Const. art. X, § 6(D). 
See also NMSA 1978, §§ 4-37-10 to -13 (Cum. Supp. 1989) (conferring on counties the 
same home rule powers accorded to municipalities under the constitution). A home rule 
municipality "no longer has to look to the legislature for a grant of power to act, but only 
looks to legislative enactments to see if any express limitations have been placed on 
their power to act." Apodaca v. Wilson, 86 N.M. 516, 521, 525 P.2d 876, 881 (1974).  

New Mexico courts have construed the phrase "not expressly denied by general law" as 
used in N.M. Const. art. X, § 6(D). A "general law" is "one that effects [sic] the 
community at large, as opposed to a local law that deals with a particular locality." 



 

 

Casuse v. City of Gallup, 106 N.M. 571, 572, 746 P.2d 1103, 1104 (1987) (quoting 
Black's Law Dictionary 616 (5th ed. 1979)). See also City of Albuquerque v. New 
Mexico State Corp. Comm'n, 93 N.M. 719, 721, 605 P.2d 227, 229 (1979) (general law 
means "a law that applies generally throughout the state, or is of statewide concern, as 
contrasted to a "local' or "municipal' law"). An early judicial opinion interpreted "not 
expressly denied" to require that "some express statement of the authority or power 
denied . . . be contained in such general law . . . or otherwise no limitation exists." 
Apodaca, 86 N.M. at 521-22, 525 P.2d at 881-82. Later cases, however, do not interpret 
the phrase as literally. According to the New Mexico Supreme Court, "any New Mexico 
law that clearly intends to preempt a governmental area should be sufficient without 
necessarily stating that affected municipalities must comply and cannot operate to the 
contrary." Casuse, 106 N.M. at 573, 746 P.2d at 1105. See also Westgate Families v. 
County Clerk, 100 N.M. 146, 667 P.2d 453 (1983) (home rule county precluded from 
zoning by referendum because enabling statute expressly provided for zoning by 
representative bodies). In a recent opinion, this office analyzed the pertinent caselaw 
and reached these conclusions regarding the effect of general law on a city's home rule 
authority:  

(1) at least in the case of governmental action, general law need not contain an 
"express denial statement" to deny municipal authority;  

(2) general law may operate to preempt certain governmental activity;  

(3) an authorizing statute that sets forth substantive and procedural requirements to 
take governmental action does not permit the local government to take action in a 
different manner;  

(4) a city's proprietary activity is within home rule authority unless clearly prohibited by 
general state law.1 AG Op. No. 89-04 (1989) (determining that a municipality did not 
have home rule authority to pay public retirees' health insurance costs contrary to 
authorizing legislation).  

We believe the state legislature has preempted the field of fireworks regulation by 
enacting the Fireworks Act. The Fireworks Act is a general law affecting the entire state 
and does not deal with a particular locality. Cf. Casuse, 106 N.M. at 572, 746 P.2d at 
1104 (election law that applied to all municipalities throughout the state with populations 
over 10,000 was a general law). It is a comprehensive law, addressing both wholesale 
and retail fireworks sales and regulating specific details of how fireworks are sold and 
stored. In addition, the legislature expressly repealed the authority to regulate fireworks 
previously held by municipalities and replaced those provisions with the Fireworks Act, 
and has specified what activities connected with the sale and use of fireworks remain 
subject to municipal control. Cf. City of Hobbs v. Biswell, 81 N.M. 778, 473 P.2d 917 
(Ct.App.), cert. denied, 81 N.M. 772, 472 P.2d 729 (1970) (municipality retained 
authority to regulate pawnbrokers where legislature did not expressly withdraw the 
municipality's authority when it enacted the Used Merchandise Act). Accordingly, the 



 

 

Fireworks Act denies all municipalities, including those with home rule charters, from 
regulating fireworks other than as provided by the statute.  

2. If a municipality has concurrent regulatory authority with the state, the municipality 
may enact ordinances pursuant to its authority that are consistent with the state statute. 
City of Hobbs v. Biswell, 81 N.M. 778, 473 P.2d 917 (Ct.App.), cert. denied, 81 N.M. 
772, 473 P.2d 729 (1970). See also NMSA 1978, § 3-17-1 (Cum. Supp. 1989) 
(municipal governing body may adopt ordinances for specified purposes not 
inconsistent with the laws of New Mexico). In Biswell, the New Mexico Court of Appeals 
held that a municipality's pawnbroker regulations promulgated under its statutory police 
powers were not preempted by a subsequent statute also regulating pawnbrokers. The 
statute did not explicitly withdraw the municipality's authority, and, because the later 
statute and the municipality's authority to regulate were reconcilable, the court found no 
repeal by implication. Under those circumstances, double regulation was permissible as 
long as the municipality's regulations did not conflict with the statute: "[a]n ordinance 
may duplicate or complement statutory regulations." 81 N.M. at 781, 473 P.2d at 920. 
See also Mares v. Kool, 51 N.M. 36, 40, 177 P.2d 532, 534 (1946) (an ordinance may 
duplicate or complement statutory regulations, when authorized by the legislature); 
Mitchell v. City of Roswell, 45 N.M. 92, 111 P.2d 41 (1941) (municipality and State 
Board of Public Health had concurrent authority to issue health regulations). Based on 
this premise, the court upheld the municipality's ordinance which imposed stricter 
requirements than the statute in four instances. The court also approved a provision in 
the ordinance that required a pawnbroker's records to be open for inspection to parties 
in addition to the law enforcement officers specified by statute. Nothing that the 
ordinance was broader than the statute in this respect, the court found it permissible 
because "nothing in the State statute prohibits inspection by other than police officers. 
Thus, there is no conflict." Id. at 783, 473 P.2d at 922.  

The Fireworks Act differs from the statute in Biswell. It expressly removed from 
municipalities their general authority to regulate fireworks and replaced it with limited 
authority to regulate the use of aerial and ground audible devices. It would be 
inconsistent with these provisions to conclude that municipalities retained the same 
authority they had before the Fireworks Act was enacted. Further, if the Fireworks Act 
was not intended to change municipal authority to regulate fireworks, then there is no 
clear reason why the legislature would have gone to the trouble of amending the former 
statutory power. Cf. Incorporated County of Los Alamos v. Johnson, 108 N.M. 633, 634, 
776 P.2d 1252, 1253 (1989) (in interpreting statutes, the Supreme Court presumes that 
the legislature is well informed as to existing statutory and common law, does not intend 
to enact a nullity and intends to change existing law when it enacts a new statute).  

To the extent that municipalities have regulatory authority over specified devices, those 
devices are subject to double regulation as long as municipal regulations do not conflict 
with the Fireworks Act's requirements.2 For example, Section 60-2C-8(J) states that 
"[f]ireworks may be sold at retail" on specified days. According to the rule in Biswell, a 
municipality exercising its concurrent authority to regulate or ban aerial and ground 
audible devices may permit sales of fireworks subject to its authority on all or fewer of 



 

 

the days specified in the statute, or may prohibit sales altogether, but cannot allow sales 
on days in addition to those specified.  

3. The Fireworks Act expressly permits only municipalities to enact ordinances 
regulating and prohibiting aerial devices and ground audible devices. The statute's 
terms do not extend to counties. The statutes applying to counties, however, provide:  

All counties are granted the same powers that are granted municipalities except for 
those powers that are inconsistent with statutory or constitutional limitations placed on 
counties. Included in this grant of powers to the counties are those powers necessary 
and proper to provide for the safety, preserve the health, promote the prosperity and 
improve the morals, order, comfort and convenience of any county or its inhabitants. 
The board of county commissioners may make and publish any ordinance to discharge 
these powers not inconsistent with statutory or constitutional limitations placed on 
counties.  

NMSA 1978, § 4-37-1 (Repl. Pamp. 1984). This office consistently has relied on this 
provision to support a county's exercise of powers expressly conferred only on 
municipalities. See, e.g., AG Op. No. 87-55 (1987) (where no specific statute governed 
consolidation of counties, NMSA 1978, § 4-37-1 conferred authority to consolidate 
under statutes applying to municipality consolidations); AG Op. No. 81-29 (1981) 
(county commission had authority to enact ordinance adopting a merit system for county 
employees under NMSA 1978, § 4-37-1 and statute authorizing municipalities to enact 
merit systems); AG Op. No. 78-15 (1978) (county had authority to acquire and maintain 
sewage facilities under statute specifically conferring such powers on municipalities).  

We are not aware of any statutory or constitutional provisions that limit a county's ability 
to regulate fireworks. Accordingly, we conclude that NMSA 1978, § 4-37-1 gives 
counties the same authority to enact ordinances under the Fireworks Act as is 
specifically conferred on municipalities.  

4. As stated in our response to question two, a municipality may not enact ordinances 
that are inconsistent with a state statute. See also State ex rel. Black v. Aztec Ditch Co., 
25 N.M. 590, 598, 185 P. 549, 552 (1919) ("an ordinance adopted by a municipal 
corporation, in order to be valid must be consistent with the law of the land, and [an] . . . 
ordinance in contravention of a statute of the state is invalid"). A municipal ordinance 
that purports to prohibit all fireworks is contrary to the limited authority granted to 
municipalities under the Fireworks Act and, therefore, is void and without effect.  

ATTORNEY GENERAL  

HAL STRATTON Attorney General  

GENERAL FOOTNOTES  



 

 

n1 In City of Albuquerque v. New Mexico State Corp. Comm'n, 93 N.M. 719, 722, 605 
P.2d 227, 230 (1979), the New Mexico Supreme Court stated that "[a] test that may be 
applied to determine whether an activity is of general concern or merely of local or 
municipal concern is whether it is proprietary or governmental in character." According 
to the Court, the distinction between governmental and proprietary activities is that the 
former are undertakings in which only a governmental agency may engage and the 
latter may be engaged in by any corporation, individual or group of individuals. Id. 
(quoting Britt v. City of Wilmington, 236 N.C. 446, 451, 73 S.E.2d 289, 293 (1952)).  

n2 We note that municipalities also retain the authority they had prior to the Fireworks 
Act to "regulate and prevent the carrying on of manufactories dangerous in causing and 
promoting fires," and to "regulate and prevent the storage and transportation of any 
combustible or explosive material." NMSA 1978, § 3-18-11(A)(2), (5) (Cum. Supp. 
1989).  


