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QUESTIONS  

May a district judge file a declaration of candidacy for retention of office and, at the 
same time, file a declaration of candidacy in a primary election for a statewide judicial 
office?  

CONCLUSIONS  

No.  

ANALYSIS  

The answer to this question requires an analysis of N.M. Const. art. VI, §§ 33, 34, 
adopted in 1988, and Section 1-8-27 of the Election Code, NMSA 1978, ch. 1 (Repl. 
Pamp. 1985 and Cum. Supp. 1989). We conclude that, under those provisions, a judge 
may not file a declaration of candidacy for retention in the same election year he files a 
declaration of candidacy in a primary election for another statewide judicial office.  

Article VI, Section 33 of the New Mexico Constitution provides, in part, that  

[e]ach justice of the supreme court, judge of the court of appeals, district judge or 
metropolitan court judge shall have been elected to that position in a partisan election 
prior to being eligible for a nonpartisan retention election. Thereafter, each such justice 
or judge shall be subject to retention or rejection on a nonpartisan ballot.  

Supreme court justices and court of appeals judges are subject to retention or rejection 
at the general election every eighth year, district court judges every sixth year and 
metropolitan judges every fourth year. Id. Article VI, Section 34 states that "[t]he date for 
filing a declaration of candidacy for retention of office shall be the same as that for filing 
a declaration of candidacy in a primary election."1 Before Sections 33 and 34 were 
adopted, all judges in the state were elected to office through a partisan election 
process.  

Under NMSA 1978, § 1-8-27 (Repl. Pamp. 1985),  



 

 

[e]ach declaration of candidacy shall be delivered for filing in person by the candidate 
therein named or by a person acting, by virtue of written authorization, solely on the 
candidate's behalf. The proper filing officer shall not accept for filing more than 
one declaration of candidacy from any one individual.  

(Emphasis added). The provision, titled "Primary Election Law; declaration of candidacy; 
manner of filing," is included in the portion of the Election Code designated the "Primary 
Election Law," NMSA 1978, §§ 1-8-10 to -52 (Repl. Pamp. 1985 and Cum. Supp. 1989), 
and has not been changed since adoption of the new constitutional amendments 
concerning judicial retention.  

We believe that the restriction in Section 1-8-27 of the Election Code applies to 
declarations of candidacy for both retention and primary elections. The constitution 
requires a judge subject to retention to file a declaration of candidacy on the same date 
required for a declaration of candidacy in a primary election. The statute forbids any one 
individual from filing more than one declaration of candidacy, without distinguishing 
between those for retention or for a primary. Thus, the plain terms of the statute 
preclude a judge from simultaneously filing for candidacy for more than one judicial 
office. See Atencio v. Board of Educ., 99 N.M. 168, 171, 655 P.2d 1012, 1015 (1982) 
(court must give a statute its literal meaning if the words used are plain and 
unambiguous).  

Our conclusion is not affected by the title of Section 1-8-27 or its inclusion in the Primary 
Election Law. Section 1-1-2 of the Election Code expressly provides that "[a]rticle and 
section headings do not in any manner affect the scope, meaning or intent of the 
provisions of the Election Code," and nothing in Section 1-8-27 limits coverage of that 
provision to declarations of candidacy in primary elections.  

Courts apply to the constitution the same rules of construction used to interpret statutes. 
State ex rel. State Hwy. Comm'n v. City of Aztec, 77 N.M. 524, 526, 424 P.2d 801, 803 
(1967). One presumption is that drafters of a provision know existing law and do not 
intend to enact a law inconsistent with any existing law. Quintana v. New Mexico Dep't 
of Corrections, 100 N.M. 224, 227, 668 P.2d 1101, 1104 (1983). Another is that the 
drafters are well-informed and reasonable so that their enactments "must be interpreted 
to accord with common sense and reason." Sandoval v. Rodriguez, 77 N.M. 160, 163, 
420 P.2d 308, 310 (1966).  

In other states, courts have held that, in the absence of any controlling statute, a 
candidate may not run simultaneously for two offices if the candidate could not hold 
both offices if elected. In State ex rel. Fair v. Adams, 139 So.2d 879 (Fla. 1962), a 
person attempted to qualify as a candidate for three offices. The state's constitution 
prohibited a person from holding more than one state office at the same time and each 
candidate was required by statute to take an oath providing the candidate would be 
qualified to hold the office for which he desired to be nominated. According to the court,  



 

 

It is our opinion that a candidate who can, if nominated and elected, fill but one state 
office at a time, cannot make a truthful oath on every application to become a candidate 
for nomination to several state offices to the composite effect that he is qualified to hold 
them all.  

This court cannot sanction any such inconsistent statements. It might be said that 
relator could fail to take the oath of office in, or repudiate, all but one position to which 
he had been elected and thus become eligible to fill the one of such offices which he 
might choose to accept. Such procedure would not, however, render truthful those 
oaths which were impossible of performance when they were taken. Moreover, they 
would be misleading to the electors and productive of vain effort and fruitless labor, by 
supporters and campaign workers.  

139 So.2d at 882. See also Moore v. Panish, 32 Cal.3d 535, 543 n.9, 186 Cal. Rptr. 
475, 479 n.9, 652 P.2d 32, 36 n.9 (1982) (logic of cases from other states would apply 
to prevent candidates from simultaneously running for incompatible offices in 
California); Burns v. Wiltse, 303 N.Y. 319, 323, 102 N.E.2d 569, 571 (1951) (spirit and 
intent of election law forbids dual nomination particularly when the candidate may not, if 
elected, take and hold both offices); Williams v. Huntress, 153 Tex. 443, 447, 272 
S.W.2d 87, 89 (1954) (one person may not be the party candidate for both county court 
and district court).  

The declaration of candidacy filed in primary elections in New Mexico requires the 
candidate to state, under oath, that the candidate "will be eligible and legally qualified to 
hold this office at the beginning of its term." NMSA 1978, § 1-8-29 (Cum. Supp. 1989). 
We have been provided with the form of declaration of candidacy for retention, which 
contains the following statements, also made under oath: "I desire to retain my position 
as _______________ at the General election...." and "I am eligible and legally qualified 
to hold this office." Form NME-43R (1989). The Code of Judicial Conduct provides that 
"no full-time municipal, magistrate, metropolitan, district or appellate judge may hold any 
other judicial position, elected or appointed." Canon 21-500(I) (Supp. Pamp. No. 2, Jan. 
1990). Moreover, except in the case of a candidate for United States senator or 
representative who also is a candidate for president or vice-president, NMSA 1978, § 1-
10-7 (Repl. Pamp. 1985) prohibits a person's name from appearing more than once on 
the general election ballot. These provisions raise the same question presented in State 
ex rel. Fair v. Adams about the ability of a person to state truthfully that he will be 
qualified to hold all offices for which he declares candidacy with the knowledge that the 
law permits him to hold only one. It is reasonable to assume that Section 1-8-27's 
proscription against filing more than one declaration of candidacy was intended to 
prevent this situation, and interpreting Section 1-8-27 to govern declarations of 
candidacy both for retention of office and in a primary election advances that purpose.  

We note that our conclusion that a judge may not file both a declaration of candidacy for 
retention of office and a declaration of candidacy in a primary election does not conflict 
with Canon 21-700(B) of the Code of Judicial Conduct, which states:  



 

 

Notwithstanding other provisions of the Code of Judicial Conduct, no judge may be 
nominated or elected to other than a judicial office. A judge must, when filing a 
statement of candidacy for a nonjudicial office, take a leave of absence without pay 
pending the results of the nominating process or until after the primary. Once nominated 
or placed on the ballot for a nonjudicial office, the judge must resign judicial office 
immediately.  

This provision indicates that a judge may be nominated or run for another judicial office 
without resigning. It does not, however, state that a judge may simultaneously run for 
separate judicial positions.  
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GENERAL FOOTNOTES  

n1 Declarations of candidacy for supreme court and court of appeals judges are due the 
first Tuesday in March in an election year. Declarations of candidacy for district court 
and metropolitan court judges are due the first Tuesday in April in an election year. See 
NMSA 1978, § 1-8-26 (Repl. Pamp. 1985).  


