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QUESTIONS  

1. May a judge accept a gratuity in connection with the performance of a marriage 
ceremony?  

2. May a judge solemnize a contract of matrimony outside his territorial jurisdiction?  

CONCLUSIONS  

1. Except for municipal judges, a judge may not accept a gratuity in connection with the 
performance of a marriage ceremony without violating the New Mexico Constitution.  

2. Except for probate and municipal judges, judges and justices may solemnize 
marriages anywhere in New Mexico.  

ANALYSIS  

1. Gratuities For Performing Marriages.  

By statute, judges authorized to solemnize contracts of matrimony may not charge a fee 
for their services. NMSA 1978, §§ 35-3-2 (Cum. Supp. 1990), 40-1-2(C) (Repl. Pamp. 
1989). According to a previous Attorney General opinion, however, these statutes do 
not prohibit judges from accepting sums voluntarily given to them by the parties as a 
gift. 1929-30 AG Op. 40. Further, New Mexico's Code of Judicial Conduct provides that 
"no judge may ask for any remuneration for performing a marriage ceremony, but may 
receive an unsolicited gratuity for performing a marriage outside normal business 
hours." SCRA 1986, 21-500(D)(6).1  

Despite this authority, we believe that two provisions of the New Mexico Constitution 
prohibit most judges from accepting gratuities for solemnizing contracts of matrimony. 
Under Article XX, Section 9, "[n]o officer of the state who receives a salary, shall accept 
or receive to his own use any compensation, fees, allowance or emoluments for or on 
account of his office, in any form whatever, except the salary provided by law." Article X, 
Section 1 provides that "no county officer shall receive to his own use any fees or 
emoluments other than the annual salary provided by law." These provisions do not 



 

 

merely prohibit a judge from charging fees for his services; they prohibit a judge from 
accepting or receiving additional compensation. One Attorney General opinion has 
construed Article X, Section 1 to preclude a county clerk from accepting gratuities for 
issuing marriage licenses after hours because the activity was attributable to the clerk's 
public office. AG Op. No. 5665 (1953). Similarly, the authority to perform marriage 
ceremonies results from holding judicial office, and if a judge is either a state or county 
officer, the judge may not, consistent with the constitution, accept unsolicited gratuities 
for exercising that authority.  

Essentially, a public office is created by law or the constitution and has duties imposed 
by law involving the exercise of some portion of sovereign power. State ex rel. Gibson v. 
Fernandez, 40 N.M. 288, 58 P.2d 1197 (1936); Pollack v. Montoya, 55 N.M. 390, 392, 
234 P.2d 336 (1951). The judicial power of the state is vested in the courts established 
by the constitution and the legislature. N.M. Const. art. IV, § 1. Thus, judges of those 
courts have been delegated duties involving the exercise of sovereign power and are 
officers for purposes of the constitutional provisions governing officers' compensation. 
See also N.M. Const. art. VI (references to justices and judges holding office).  

In addition, most judges qualify as either state or county officers. In State ex rel. Ward v. 
Romero, 17 N.M. 88, 125 P. 617 (1912), the New Mexico Supreme Court rejected the 
argument that a district attorney was a district officer rather than a state officer subject 
to Article XX, Section 9. The court found that the framers of the constitution did not 
intend to create a class of district officers separate from other state officers, but merely 
intended to describe the territorial limits of the official duty of certain state officers. 17 
N.M. at 92. To support its conclusion, the court considered whether the duties of a 
district attorney "concern the State at large and are not limited to the particular district 
for which they have been elected." Id. at 92. The court also relied on cases from other 
jurisdictions which distinguished state from local officers based on whether their duties 
were exclusively of a local, rather than general, character. In addition, the court 
acknowledged the role of legislative intent:  

[w]e do not desire to be understood as holding that the constitutional convention 
intended to include within the designation of "State officers," all the peace officers of the 
State, or even judges of probate courts...because by common understanding of the 
people...and by reason of prior legislative enactments and classification, many of these 
officials were evidently considered and dealt with as purely local officers....  

Id. at 97.  

Based on the considerations identified in State ex rel. Ward v. Romero, we believe that 
Supreme Court justices, Court of Appeals judges and district judges are state officers. 
Appellate judges exercise their authority statewide and are not confined to a particular 
locality. The New Mexico Supreme Court has expressly stated that district judges are 
state officers for the same reasons applicable to district attorneys. Perea v. Board of 
Torrance County Comm'rs, 77 N.M. 543, 546, 425 P.2d 308 (1967).  



 

 

Magistrate and metropolitan judges also are state officers. The state constitution 
authorizes the legislature "to establish a magistrate court to exercise limited original 
jurisdiction as may be provided by law. The magistrate court shall be composed of such 
districts and elective magistrates as may be provided by law." N.M. Const. art. VI, § 26. 
Thus, the constitution provides for the creation of one magistrate court for the state, 
divided into districts. The legislation implementing the constitutional provision for 
magistrate courts provides for one magistrate district or metropolitan court district in 
each county. NMSA 1978, § 34-8A-1 (Repl. Pamp. 1990), § 35-1-2 (Repl. Pamp. 1988). 
See also NMSA 1978, § 34-8A-2 (Repl. Pamp. 1990) (the metropolitan court shall 
constitute a state magistrate court). Although each magistrate district is coextensive 
with a county, the legislature provided that the magistrate court is:  

a court of limited original jurisdiction within the judicial department of the state 
government. Personnel of the magistrate court are subject to all laws and regulations 
applicable to other state offices and agencies and to other state officers and employees 
except where otherwise provided by law.  

NMSA 1978, § 35-1-1 (Repl. Pamp. 1988). This clearly shows that magistrate and 
metropolitan judges are considered state, rather than local, officers.  

As indicated in State ex rel. Ward v. Romero, probate judges are considered local 
officers. Unlike the magistrate court, the constitution does not establish one probate 
court for the state, but provides that "[a] probate court is hereby established for each 
county." Salaries for probate judges are included by the legislature among those for 
other elected county officials. NMSA 1978, §§ 4-44-4 to -8 (Cum. Supp. 1990). It 
appears that the board of county commissioners is authorized to fill vacancies in the 
office of probate judge. NMSA 1978, § 10-3-3 (Repl. Pamp. 1990); AG Op. No. 1480 
(1936). Probate judges are not included in the state's judicial and magistrate retirement 
plans. See NMSA 1978, §§ 10-12-1 to -18; 10-12A-1 to -13 (Repl. Pamp. 1990). Based 
on these factors, we believe probate judges are properly characterized as county 
officers.  

The only judges who are not state or county officers are municipal judges. Municipal 
courts are not established by the constitution, but are created by the legislature 
pursuant to constitutional authority. See N.M. Const. art. VI, § 1 (judicial power of the 
state vested in named courts and "such other courts inferior to the district courts as may 
be established by law from time to time in any district, county or municipality of the 
state"). A municipal court is established in each municipality, with certain exceptions. 
NMSA 1978, § 35-14-1 (Repl. Pamp. 1988). The authority of a municipal court is limited 
to offenses and complaints under municipal ordinances, the qualifications and salary of 
municipal judges are provided by municipal ordinance, the judges are elected at regular 
municipal elections and vacancies are filled by appointment by the municipality's 
governing body. Id. §§ 35-14-2(A), 35-14-3, 35-14-4, 35-14-5(C). See also NMSA 1978, 
§ 3-10-1 (Repl. Pamp. 1985) (including municipal judges among the designated elective 
officers of a municipality). These statutes limit the powers of municipal judges to the 
municipality in which they sit and they rule on matters primarily of local concern. Thus, 



 

 

municipal judges are properly classified as municipal officers, rather than as state or 
county officers.  

As municipal officers, municipal judges are the only judges in the state not subject to the 
constitutional limitations on compensation applicable to state and county officers.2 
Accordingly, as authorized by statute and the Code of Judicial Conduct, they may 
accept, but not ask for a gratuity for performing a marriage ceremony. All other justices 
and judges are prevented from accepting such gratuities by Article X, Section 1 or 
Article XX, Section 9 of the New Mexico Constitution.  

2. Jurisdiction to Solemnize Marriages.  

The New Mexico legislature has provided that "[j]udges, justices and magistrates of any 
of the courts established by the constitution of New Mexico and laws of the state are 
civil magistrates having authority to solemnize contracts of matrimony." NMSA 1978, § 
40-1-2(B) (Repl. Pamp. 1989). Magistrates also have specific statutory authority to 
solemnize the contract of matrimony. Id. § 35-3-2 (Cum. Supp. 1990).  

Supreme Court justices, appellate judges and district court judges may perform 
marriages anywhere in the state. Justices and judges of the appellate courts have 
statewide jurisdiction on all matters, NMSA 1978, §§ 34-5-8, 34-5-14 (Repl. Pamp. 
1990). District court judges, under the New Mexico Constitution, "have original 
jurisdiction in all matters and causes not excepted in this constitution, and such 
jurisdiction of special cases and proceedings as may be conferred by law, and appellate 
jurisdiction of all cases originating in inferior courts and tribunals in their respective 
districts...." N.M. Const. art. VI, § 13. Thus, except as to appellate jurisdiction over 
inferior tribunals, this constitutional provision does not limit the jurisdiction of the district 
court to any particular territory. Peisker v. Chavez, 46 N.M. 159, 164, 123 P.2d 726 
(1942).3  

As to magistrate and municipal judges, in 1988 this office issued an opinion concluding 
that, on the basis of statutes limiting their authority to particular geographic locations, 
they could not perform marriage ceremonies outside their territorial jurisdictions. AG Op. 
No. 88-36 (1988). Apparently in response to this opinion, the legislature amended 
Section 35-3-2 to provide that magistrates could solemnize marriages "throughout the 
state." 1989 N.M. Laws, ch. 160, § 1 (codified at NMSA 1978, § 35-3-2 (Cum. Supp. 
1990)). Metropolitan courts have the "jurisdiction provided by law for magistrate courts," 
NMSA 1978, § 34-8A-3(A) (Repl. Pamp. 1990), and metropolitan court judges are 
therefore now permitted to perform marriages throughout the state. Probate and 
municipal judges, however, do not have the authority to perform marriages outside their 
designated territories. See N.M. Const. art. VI, § 23 (empowering the legislature to 
confer upon a probate court "general civil jurisdiction coextensive with the county"); 
NMSA 1978, § 35-14-2(A) (Repl. Pamp. 1988) (limiting a municipal court's jurisdiction to 
"offenses and complaints under ordinances of the municipality").  
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GENERAL FOOTNOTES  

n1 Before it was amended in 1989, Rule 21-500(D)(6) prohibited judges from asking for 
or receiving any remuneration for perfoming a marriage ceremony.  

n2 By statute, "[a]ny mayor or member of the governing body of a municipality who 
receives payment for services rendered by him, contrary to law, is guilty of a 
misdemeanor." NMSA 1978, § 3-10-6 (Repl. Pamp. 1985). The prohibition has not been 
extended to municipal judges, although they, like mayors and governing body members, 
are classified as municipal officers, Id. § 3-10-1.  

n3 The constitution effectively limits the ability of district court judges to exercise their 
non-matrimonial authority statewide by permitting them to "hold court" outside their 
districts only at the request of another district judge or if designated by a supreme court 
justice. N.M. Const. art. VI, § 15.  


