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QUESTIONS  

1. May an assistant superintendent employed by the Santa Fe school district also serve 
as an elected member of the State Board of Education?  

2. Is the use of school resources and personnel by local school officials running for the 
State Board of Education or other elected office prohibited?  

CONCLUSIONS  

1. Yes, so long as the duties of membership on the State Board of Education do not 
physically interfere with the duties of the assistant superintendent during the ordinary 
working hours of that position and the two positions are not otherwise incompatible.  

2. Yes.  

FACTS  

An assistant superintendent employed by the Santa Fe school board is a Democratic 
candidate for the State Board of Education ("State Board").  

ANALYSIS  

1. Ability to Hold Another Public Office.  

In our opinion, there is nothing to prevent the same person from holding the positions of 
assistant superintendent in a local school district and State Board member, so long as 
the assistant superintendent's full-time employment with the Santa Fe public schools 
and the duties as State Board member do not physically interfere with each other during 
the ordinary working hours of each position and the functions of the two positions do not 
otherwise conflict.1 In reaching this conclusion, we have examined the applicable 
constitutional, statutory and common law standards for determining whether two public 
positions are compatible so that they may be held contemporaneously.  

The State Board was created by N.M. Const. art. XII, § 6, one member to be elected 
from each judicial district for terms of six years. The constitution requires the State 



 

 

Board to determine public school policy and to have control, management and direction 
of all public schools, pursuant to authority and powers provided by law.  

No constitutional provision specifically prohibits assistant superintendents from serving 
on the State Board, provided the constitutional prerequisites for holding that office are 
met. See N.M. Const. art. XII, § 6(B) (State Board members shall be residents of the 
board of education district from which they are elected); art. VII, § 2 (to hold public 
office, a person must be a citizen of the United States, resident of the state and a 
qualified elector).  

Aside from the constitution, potential barriers to a public employee holding a second 
position are found in statutory provisions which address the compatibility of public 
offices and employment generally. NMSA 1978, § 10-6-3 (Repl. Pamp. 1990) describes 
when public employment is deemed permanently abandoned, and provides: Any 
incumbent of any public office or employment of the state of New Mexico, or of any of its 
departments, agencies, counties, municipalities or political subdivisions whatsoever, 
who shall accept any public office or employment, whether within or without the state, 
other than service in the armed forces of the United States of America, for which a 
salary or compensation is authorized, or who shall accept private employment for 
compensation and who by reason of such other public office or employment or private 
employment shall fail for a period of thirty successive days or more to devote his time to 
the usual and normal extent during ordinary working hours to the performance of the 
duties of such public office and employment, shall be deemed to have resigned from 
and to have permanently abandoned his public office and employment.  

For incompatibility to exist between a public office and other employment, NMSA 1978, 
§ 10-6-3 (Repl. Pamp. 1990) first requires that the other position be held for 
compensation. The second requirement is that, as a result of the subsequent position, 
the officer fails for thirty days to "devote his time to the usual and normal extent during 
ordinary working hours to the performance of the duties" of his public office or 
employment. Under NMSA 1978, § 10-6-3 (Repl. Pamp. 1990), both these factors must 
be present for the second position to be incompatible with or constitute an 
abandonment of the first. AG Op. No. 90-14 (1990) 3, citing, AG Op. No. 64-73 (1964) 
(both criteria must be met for section on incompatibility and abandonment to become 
operative).  

The position of assistant superintendent is a paid position. However, School Board 
members are only entitled to receive per diem and mileage and "no other 
compensation, perquisite or allowance." NMSA 1978, § 22-2-3 (Repl. Pamp. 1990). 
Whether per diem and mileage constitutes "compensation" is debatable. AG Op. No. 
91-02 (1991) 5-6, n. 3. Even assuming that State Board membership is a paid office, the 
positions are not physically incompatible so long as the same person can hold both 
positions without failing for thirty successive days to devote his time to the usual and 
normal extent to the duties of both positions. See NMSA 1978, §§ 10-3-1(H), 10-4-1, 
10-6-3, 10-6-5 (Repl. Pamp. 1990). The State Board generally convenes approximately 
six times per year generally for one day per meeting. Thus, the office of State Board 



 

 

member is not a full-time position and unless the State Board met for thirty consecutive 
days, State Board membership would not be likely to cause an assistant administrator 
to fail to perform her duties for thirty consecutive days.2  

Finally, even if two public offices meet the statutory criteria for physical compatibility, 
they may be functionally incompatible under common law standards. See AG Op. No. 
90-14 (1990), citing, AG Op. No. 89-10 (1989) (both statutory and common law 
definitions are applied to decide compatibility of two public positions). There is no 
functional incompatibility so long as the functions of the two offices are not inconsistent, 
such as where one is subordinate to the other, or where a "contrariety and antagonism 
would result in the attempt by one person to faithfully and impartially discharge the 
duties of both." Haymaker v. State, 22 N.M. 400, 403-04, 163 P. 248, 249 (1917). In 
Haymaker, the court held that the same person could not be both a member of a school 
board and its clerk. In that case, the board had direct supervisory authority over the 
clerk position. As a board member the clerk had cast the deciding vote on matters 
pertaining to her interests as clerk, voted herself into the clerk's position, fixed her salary 
as clerk, and approved warrants for payment of her salary. Id. The State Board does not 
have such authority over assistant administrators. The State Board does not hire or fire 
assistant administrators or set or approve their salaries.3 Furthermore, in a recent 
decision, the court of appeals stated that "[p]ublic school instructors and administrators . 
. . do not establish policy for the local school districts or for the state department of 
education." State ex rel. Stratton v. Roswell Schools, 111 N.M. 495, 504, 806 P.2d 
1085, 1095 (Ct. App. 1991). Our Supreme Court has ruled that the position of school 
teacher was not incompatible with the office of School Board member under the 
Haymaker standard. Amador v. Board of Education, 80 N.M. 336, 455 P.2d 840 (1969). 
In that case the court stated:  

The State Board only has jurisdiction over a school teacher in the instance where the 
teacher appeals to that Board from an adverse ruling by the local board of education. 
The fact that a teacher who is also a member of the State Board might appeal from the 
action of the local board presents no serious problem. The teacher would simply refrain 
from acting as a member of the Board in his case just as would a member of any other 
trade or profession who appealed to the board of which he was a member.  

Id. at 338, 455 P.2d at 842.4 By logical extension, the reasoning would apply to an 
assistant administrator. Assistant administrators and teachers are in substantially similar 
positions vis-a-vis the authority of the State Board. Moreover, the State Board voting 
policy provides that "no member should vote on a question in which he or she has a 
direct or pecuniary interest not common to other members of the [State] Board." State 
Board Policies, IX(C).5 Assume that as a State Board member, the assistant 
superintendent would recuse herself from voting on matters where she has a conflict of 
interest, we do not believe that there is functional incompatibility between the positions 
of assistant administrator and State Board member.  

2. Use of School Resources and Personnel.  



 

 

Article IX, § 14 of the New Mexico Constitution, commonly known as the "anti-donation 
clause," prohibits the state, counties, school districts and municipalities except as 
otherwise provided in the constitution from making "any donation to . . . any persons, 
associations or public or private corporation." N.M. Const. art. IX, § 14. The anti-
donation clause would prohibit the use of school resources and personnel by school 
officials running for the State Board or other elected office.6  
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GENERAL FOOTNOTES  

n1 Unlike the New Mexico Personnel Act, NMSA 1978, §§ 10-9-1 to -25 (Repl. Pamp. 
1990 & Cum. Supp. 1991), which requires employees in the state personnel service to 
take leave without pay if they are candidates for a partisan political office (NMSA 1978, 
§ 10-9-21(C) (Cum. Supp. 1991); see AG Op. No. 92-01 (1992)), Santa Fe Public 
Schools policies permit but do not require employees to take leave when they become a 
candidate for office. Santa Fe Public Schools Policies 4152.1. It should be noted that 
the Personnel Act does not apply to assistant superintendents of public schools. NMSA 
1978, § 10-9-4(E) (Repl. Pamp. 1990).  

n2 Also, NMSA 1978, § 10-6-5 (Repl. Pamp. 1990) provides that "[a]ny public office or 
service, other than service in the armed forces of the United States of America, and any 
private employment of the nature and extent designated in Section 10-6-3 NMSA 1978 
is hereby declared to be incompatible with the tenure of public office or employment." 
However, as we have concluded that NMSA 1978, § 10-6-3 (Repl. Pamp. 1990) is not a 
bar to assistant superintendents serving on the State Board, it follows that NMSA 1978, 
§ 10-6-5 (Repl. Pamp. 1990) would not act as a bar either, and it is not necessary to 
analyze that provision separately.  

n3 The State Board does not directly supervise local school board employment 
decisions. Hiring decisions are made by local school boards upon recommendations 
made by the local superintendents. Termination decisions generally are also the 
responsibility of the local school boards. See NMSA 1978, § 22-10-17 (Cum. Supp. 
1991). Local school board employment determinations may be subject to binding 
arbitration, without appeal to the State Board. See NMSA 1978, § 22-17.1 (Cum. Supp. 
1991).  

n4 Amador also attempted to distinguish Haymaker on the ground that Haymaker 
discussed a statute, NMSA 1915, § 3956, providing that an office becomes vacant when 
an officer accepts or undertakes to perform the duties of another incompatible office. 
Amador, 80 N.M. 336, 338, 455 P.2d at 842. Amador concluded that such a provision 
was inapplicable because a school teacher is not an officer. Id. However, Amador 
seemed to erroneously conclude that the 1915 provision was identical to what is now 
codified as NMSA 1978, § 10-6-5 (Repl. Pamp. 1990). The later provision applies to 



 

 

incompatibility between public office and private employment while the 1915 law 
addressed incompatibility between two offices.  

n5 It would not be useful or practical to set forth each provision of the extensive Public 
School Code, NMSA 1978, §§ 22-1-1 to 22A-1-5 (except NMSA 1978, §§ 22-4-16, 22-9-
7 to -16, 22-13A-1 to -6, and 22-18A-1 to -5) (Repl. Pamp. 1989 & Cum. Supp. 1991) 
where the State Board and a local school board may have some interaction that could 
pose a potential conflict of interest for an assistant administrator who also serves as a 
State Board member. However, examples of areas where such potential conflicts may 
occur include the following: the State Board has authority to suspend a local school 
board and to grant a hearing on the matter upon the request of a suspended local 
school board (NMSA 1978, 22-2-14 and -15 (Repl. Pamp. 1989)); and, the State Board 
may review and approve a local school board's request to waive provisions of the Public 
School Code relating to length of school day, staffing patterns or subject areas in order 
for the district to implement a collaborative school improvement program for an 
individual school. NMSA 1978, §§ 22-2-1(D), 22-5-4(E) (Cum. Supp. 1991).  

n6 In addition, such activity would violate the Santa Fe School Board policy concerning 
political activities by employees and others. That policy provides as follows:  

Employees seeking political office, as well as other candidates, are encouraged to 
conduct all of their campaign activities outside of regular working hours and away from 
the school premises. Under no circumstances will a candidate be permitted to use 
students during school hours in any campaign activity. Similarly, candidates are 
prohibited from using school machines or materials to produce campaign literature.  

Those seeking to promote themselves or another candidate for election are to observe 
the following rules:  

1. Candidates or their supporters may place materials in teacher's lounges, but not in 
teachers' boxes.  

2. Candidates, if invited by the faculty, will be permitted to address the group after 
school hours. Attendance for faculty members will not be mandatory. Otherwise, no 
campaigning will be allowed in the buildings. No visits to classrooms or lounges for 
campaign purposes will be permitted.  

3. Students are not to be asked to take home campaign literature for individual 
candidates.  

4. School phones should be left free for school business.  

5. Sale of tickets for campaign fund raisers will not be permitted on the premises if it 
becomes disruptive to the educational process.  

Santa Fe Public Schools Policies, 4152.1.  


