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QUESTIONS  

May a county commissioner hold employment as a state employee1 in the state 
personnel service? May a state employee run for any county office?  

CONCLUSIONS  

County commissioners may not serve as state employees unless they are from Los 
Alamos County, currently the only county in the state with nonpartisan offices. County 
commissioners from Los Alamos may be employed in the state personnel service if the 
two positions are not incompatible. A state employee may seek election to any county 
office anywhere in the state if the employee takes a leave of absence from the state job 
while a candidate and, if elected, the employee resigns from the state job.  

ANALYSIS  

The New Mexico Personnel Act, NMSA 1978, §§ 10-9-1 to -25 (Repl. Pamp. 1990 & 
Supp. 1991), restricts the ability of state employees in the state personnel service2 to 
seek hold public office:  

No person in the personnel office or employee in the service shall hold political office 
except for a non-partisan county or municipal office or be an officer of a political 
organization during his employment.  

....  

Any employee who becomes a candidate for public office shall, upon filing or accepting 
the nomination and during the campaign, take a leave of absence.  

NMSA 1978, § 10-9-21(B), (C) (Supp. 1991).3 Accordingly state employees covered by 
the Personnel Act may hold a county office only if it is nonpartisan.4 According to the 
New Mexico Association of Counties, all county offices in this state except those in Los 
Alamos County currently are partisan; therefore, state employees are precluded from 
serving as county commissioners outside of Los Alamos County.  



 

 

The Personnel Act does not preclude state employees from running for public office, 
however, including partisan county offices. They must take a leave of absence from 
their state employment once they have filed or been nominated as a candidate and 
during the campaign. See also State Personnel Board Rule 20.3(C) (permitting state 
employees not covered by the Hatch Act to be candidates for any public office if the 
employees are granted leave without pay).5 Of course, if elected they would have to 
resign their state employment.  

Even if a state employee is elected to a nonpartisan county office, the employee may be 
prevented from being a county official if the two positions are incompatible under either 
state statutes (physical incompatibility) or common law (functional incompatibility).6 
Physical incompatibility occurs when a public employee holds another compensated 
public or private position which prevents the employee for thirty successive days from 
devoting time to the usual and normal extent during ordinary working hours to the duties 
of the public position. NMSA 1978, §§ 10-6-3, 10-6-5 (Repl. Pamp. 1990). This 
effectively prevents a state employee from holding county office if both positions must 
be performed during the same hours. AG Op. No. 70-74 (1970). Cf. AG Op. No. 68-111 
(1968) (no physical incompatibility where a person served as municipal judge after his 
working hours as a city clerk). Functional incompatibility exists when the powers or 
duties of two positions are inconsistent. This may occur when one position is 
subordinate to another, has the ability to override the other's actions or otherwise when 
a "contrariety and antagonism would result in the attempt by one person to faithfully and 
impartially discharge the duties of both." Haymaker v. State, 22 N.M. 400, 403-04, 163 
P. 248 (1917). Therefore, whether a particular state position is functionally incompatible 
with the position of county commissioner will depend on the powers and duties of each 
position and how they interact, if at all.  
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GENERAL FOOTNOTES  

n1 For purposes of this opinion, we assume that a state employee is a person employed 
by the state who does not hold state office. Thus, we do not address particular statutory 
and constitutional provisions that apply to specific state offices. See, e.g., AG Op. No. 
91-02 (1991) (discussing provisions applicable to dual-office holding by state 
legislators).  

n2 The state personnel service includes all positions covered by the Personnel Act. 
Certain positions are exempt from the Personnel Act's coverage, including those in the 
attorney general's office, NMSA 1978, § 8-5-5 (Repl. Pamp. 1991), and those in 
educational institutions, public schools, the governor's office, heads of executive branch 
agencies and agency divisions, the judicial branch of government and the legislative 
branch of government. NMSA 1978, § 10-9-4 (Repl. Pamp. 1990).  



 

 

n3 With some exceptions, including employees of state-supported educational 
institutions, state employees principally employed in connection with federally-funded 
activities are prohibited by the Hatch Act from holding any elective office and from being 
a candidate for partisan political office. 5 U.S.C. §§ 1501(4), 1502(a)(3), 1503. See also 
State Personnel Board Rule 20.3(A),  

(B) (codifying Hatch Act requirements for state employees covered by the Act).  

n4 Rules promulgated by the Personnel Board define a nonpartisan election as "any 
election for public office when the candidate's party affiliations are neither indicated nor 
required." SPB-20.3(A). See also State ex rel. Bonner v. District Court, 206 P.2d 166, 
172 (Mont. 1949) (a nonpartisan is a person not controlled by parties or party spirit or 
interests); Webster's Third New International Dictionary 1538 (1986) (defining 
"nonpartisan" as "composed, appointed, or elected without regard to the political party 
affiliations of members").  

n5 Although Article X, Section 1 of the New Mexico Constitution (which provides that 
"no county officer shall receive to his own use any fees or emoluments other than the 
annual salary provided by law") could be read as preventing a county officer from 
holding any other paid position, this office has stated that it applies only to those 
situations where extra compensation is received for performing duties that arise from 
the county office. AG Op. No. 58-238 (1958) (county commissioner can accept salary 
for teaching in a state institution of higher learning). See also AG Op. No. 91-09 (1991) 
(judge cannot accept additional compensation for performing marriage ceremony).  

n6 Previous Attorney General Opinions have discussed in detail the criteria for physical 
and functional incompatibility. See, e.g., AG Op. No. 91-02 (1991); AG Op. No. 90-14 
(1990); AG Op. No. 89-10 (1989).  
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