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QUESTIONS  

Whether a Justice of the New Mexico Supreme Court, Judge of the Court of Appeals, 
District Court Judge or Metropolitan Court Judge (each a "judicial officer") holding office 
on January 1, 1995, but appointed to office after adoption of the amendment to Art. VI, § 
33 of the New Mexico Constitution on November 8, 1994, must run in a partisan election 
in 1996?  

CONCLUSIONS  

No. Pursuant to Art. VI, § 33, as amended, each judicial officer who held office as of 
January 1, 1995, is deemed to have been elected to that office in a partisan election 
and is eligible for retention or rejection by the voters at the end of the term to which he 
or she was elected.  

FACTS  

During the general election held on November 8, 1994, New Mexico voters approved an 
amendment to Art. VI, § 33 of the state constitution. Subsection A of the amendment, 
which applies to the retention or rejection of judicial officers in general elections, 
included reenactment of previous language that required judicial officers to have been 
elected in a partisan election before being eligible for retention election and increased to 
fifty-seven percent the number of approval votes needed by a judicial officer to retain 
office. N.M. Const. art. VI, § 33(A). The amendment also included reenactment of 
Subsection E, which provides that any judicial officer holding office on January 1 
following approval of the amendment shall be deemed to have met the requirements of 
Subsection A and shall be eligible for retention election.1 Id. at § 33(E).  

ANALYSIS  

The New Mexico constitution establishes the elective offices of Supreme Court justices, 
N.M. Const. art. VI, § 4, Court of Appeals judges, id. at § 28, District Court judges, id. at 
§ 12, and Metropolitan Court judges, id. at § 26, for specified terms. The requirements 
for election to a judicial office are set forth in art. VI, § 33, which states, in pertinent part:  



 

 

A. Each justice of the supreme court, judge of the court of appeals, district judge or 
metropolitan court judge shall have been elected to that position in a partisan election 
prior to being eligible for a nonpartisan retention election. Thereafter, each such justice 
or judge shall be subject to retention or rejection on a nonpartisan ballot. Retention of 
the judicial office shall require at least fifty-seven percent of the vote cast on the 
question of retention or rejection.  

. . .  

E. Every justice of the supreme court, judge of the court of appeals, district judge or 
metropolitan court judge holding office on January 1 next following the date of the 
election at which this amendment is adopted shall be deemed to have fulfilled the 
requirements of Subsection A of this section and the justice or judge shall be eligible for 
retention or rejection by the electorate at the general election next preceding the end of 
the term of which the justice or judge was last elected prior to the adoption of this 
amendment.  

N.M. Const. art. VI, § 33.  

In construing a constitutional amendment, the true meaning and intent of the 
amendment as adopted by the people must be determined. Flaska v. State, 51 N.M. 
13, 18, 177 P.2d 174 (1947). In determining the voters' intent, we presume the voters 
know the meaning of words they use in constitutional provisions and use them 
according to their plain, natural and usual signification and import. Id. at 22. If the 
language is plain and definite and free from ambiguity when taken in its ordinary sense, 
no construction is necessary, id. at 18, but the manifest intent of the voters will prevail 
over any incongruous literal application, see State ex rel. Chavez v. Evans, 79 N.M. 
578, 585, 446 P.2d 445 (1968). We also must construe constitutional provisions as a 
whole, rather than in isolation. In re Generic Investigation into Cable Television 
Services in State of N.M., 103 N.M. 345, 349, 707 P.2d 1155 (1985). Applying these 
rules, we believe art. VI, § 33 reflects the voters' intent that a judicial officer holding 
office on January 1, 1995: (i) is deemed elected under that provision regardless of 
appointment date or prior election; (ii) is to hold the office for the remainder of the 
original term; and (iii) is eligible for retention or rejection at the general election to be 
conducted just before the end of that term.  

The constitution provides that a judicial officer must be elected in a partisan election to 
be eligible for a non-partisan retention election. N.M. Const. art. VI, § 33(A). That 
section further states that "every justice of the supreme court, judge of the court of 
appeals, district judge or metropolitan court judge holding office on January 1 [1995] ... 
shall be deemed to have fulfilled" that requirement.2 Id. at § 33(E). "Every" means "each 
individual or part of a class or group whether definite or indefinite in number without 
exception." Webster's Third New World International Dictionary 788 (1986). The word 
"deemed" is synonymous with the words "considered," "determined" and "adjudged." 
See King v. McElroy, 37 N.M. 238, 243, 21 P.2d 80 (1933). Applying the "plain 
meaning" rule to that provision, each judicial officer holding office as of January 1, 1995, 



 

 

without exception as to appointment date or prior election,3 is considered to have been 
elected to office by partisan election. Having been elected in a partisan election, then, 
the judicial officer is eligible for retention election as set forth in Subsection A.  

The rule of statutory construction that if a statute makes sense as written, a court will 
not read words into it which are not present, applies equally to constitutional provisions, 
Cable Television Services, 103 N.M. at 349, and supports our conclusion. By its 
express terms, Subsection E applies to every judicial officer holding office on January 1, 
1995, without regard to appointment date. To interpret that provision as applying only to 
judicial officers elected or appointed before adoption of the amendment requires the 
addition of limiting words not found in the amendment. If the voters had intended to treat 
judicial officers appointed before adoption of the amendment differently from those 
appointed after, the amendment could have stated that the judicial officers holding office 
as of the date of adoption of the amendment, rather than January 1, were deemed to 
have been elected. Instead, the provision expressly reaches beyond the date of 
adoption to include every judicial officer holding office on January 1. Because the 
provision is definite and unambiguous with respect to its application to each such 
judicial officer, we may not read into it words which except from its application persons 
appointed to judicial offices after adoption of the amendment.4  

We note that the New Mexico Supreme Court reviewed art. VI, § 33 in State ex rel. 
Schoen v. Carruthers, No. 19003 (filed Feb. 20, 1990). In that case, a potential 
candidate filed a Verified Petition for Alternative Writ of Mandamus after issuance of the 
1990 Primary Election Proclamation by Governor Garrey Carruthers. The 1990 Primary 
Election was the first election to be held following adoption of the constitutional 
amendment providing for partisan elections of judicial officers. At issue was the office of 
Judge, Court of Appeals, that was held by an appointee at the time the proclamation 
was issued.5 The proclamation did not include that judicial office for a partisan race in 
the 1990 Primary Election. Petition, p. 6-7. Alleging that the proclamation was 
unconstitutional, the petitioner sought an order requiring the governor to amend the 
proclamation to include the Court of Appeals judicial office. Id. at 9. The Supreme Court 
denied the petition, and the Court of Appeals judge ran for retention in the 1990 General 
Election without having first run in a partisan election for that office.6  

Having concluded that a judicial officer holding office on January 1, 1995 is eligible for 
retention, rather than partisan, election, we must determine at which general election he 
or she may run for retention. According to Subsection E, a judicial officer will be eligible 
for retention or rejection by the voters "at the general election next preceding the end of 
the term of which the justice or judge was last elected prior to the adoption of this 
amendment." N.M. Const. art. VI, § 33(E). Thus, the general election in which the 
judicial officer is eligible for retention is dependent upon the end of the applicable period 
during which the judicial officer may hold the office. We believe it was the voters' intent 
that the judicial officers in office on January 1, 1995, hold those offices for the remainder 
of their unexpired terms.7  



 

 

Article VI, § 33 must be read in harmony with other relevant constitutional provisions. 
See Incorporated County of Los Alamos v. Johnson, 108 N.M. 633, 634, 776 P.2d 
1252 (1989). Those provisions set forth specific procedures for filling a judicial office, as 
well as applicable periods for holding the office. The constitution provides that, upon 
occurrence of a vacancy in a judicial office, the governor may appoint a judicial officer to 
serve until the next general election.8 N.M. Const. art. VI, § 35. At the next general 
election, the voters elect a judicial officer to fill the vacancy for the remainder of the 
original term.9 Id. Finally, upon expiration of that term, the voters elect a candidate to 
serve for the next full term of office.10  

Article VI, § 33 may be construed consistently with those provisions. The judicial offices 
at issue were filled by persons appointed by the governor pursuant to § 35. As 
appointees, the constitution permitted them to serve only until the next general election. 
Id. Article VI, § 33, however, accomplished the next step of electing persons to fill the 
remainders of the unexpired terms of those offices by providing that judicial officers 
holding the offices on January 1, 1995, were deemed elected.11 As a result, the offices 
to which the judicial officers were originally appointed became the offices to which they 
were last elected. Therefore, the constitutional limitation on the terms of persons elected 
to fill vacancies in judicial offices apply.  

The applicable limitation is set forth in art. VI, § 35, which states that a person elected to 
fill a vacancy in a judicial office holds the office for the remainder of the original term. 
Similarly, Subsection E states that a judicial officer holding office on January 1, 1995, 
serves for the remainder of the term of office to which the judicial officer "was last 
elected"; that is, the appointive office to which the officer was deemed elected.12 N.M. 
Const. art. VI, § 33(E). Accordingly, we conclude that a judicial officer is eligible for 
retention or rejection by the voters in the general election to be conducted just before 
the end of the original term of office held on January 1, 1995, by the judicial officer.13  

ATTORNEY GENERAL  

TOM UDALL, Attorney General  

GENERAL FOOTNOTES  

n1 Voters approved the previous amendments to Art. VI, § 33 during the general 
election held in November 1988. Prior to the 1988 amendments, judicial officers were 
subject only to retention elections.  

n2 Subsection A also requires that a judicial officer obtain at least fifty-seven percent of 
the vote in order to retain the office. N.M. Const. art. VI, § 33(A). Thus, any judicial 
officer who held office on January 1, 1995, pursuant to a retention election is deemed to 
have obtained the percentage vote necessary to retain the office. Because that 
requirement applies only to retention elections, it is not relevant to your inquiry 
concerning appointees.  



 

 

n3 The interpretation that art. VI, § 33 applies only to judicial officers elected before 
adoption of the amendment renders the language in Subsection E superfluous because, 
having been elected in partisan elections, they are already eligible for retention. The 
rule that we assume the legislature does not intend to enact useless statutes also 
applies to constitutional provisions. See, e.g., Postal Finance Co. v. Sisneros, 84 N.M. 
724, 725, 507 P.2d 785 (1973) (citing State v. City of Aztec, 77 N.M. 524, 424, P.2d 
801 (1967) (principles governing construction of statutes apply to interpretation of 
constitutions)).  

n4 We also do not find such a limitation in the provision's reference to the term to which 
the judicial officer was last elected "prior to the adoption of this amendment." We 
believe the reference applies to the timing for retention elections and has no effect on 
the provision's applicability. Moreover, even if a literal reading of those words could 
exclude judicial officers appointed after adoption of the amendment, such a reading 
must give way to the voters' clear intent that every judicial officer holding office on 
January 1, 1995, is deemed elected to office. See State ex rel. Chavez v. Evans, 79 
N.M. at 585.  

n5 The office at issue was held by Judge Harris Hartz, who had been appointed one 
month before voters approved the constitutional amendment establishing the partisan 
election requirement. Petition, p. 4.  

n6 While the Supreme Court's denial of the petition may not constitute authoritative 
interpretation of art. VI, § 33, see, e.g., United States v. Raynor, 302 U.S. 540, 552, 58 
S. Ct. 353, 358, 82 L. Ed. 413 (1938), thereby creating an assumption that the voters 
knew of the interpretation and intended to maintain it through reenactment of the 
provision, see State ex rel. Udall v. Public Employees Retirement Board, 118 N.M. 
507, 882 P.2d 548 (Ct. App.), cert. granted 118 N.M. 695, 884 P.2d 1174 (1994), it 
appears that the Court denied the Petition under the earlier, identical version of art. VI, § 
33 based on the interpretation that the appointee was deemed elected to fill that 
vacancy.  

n7 In view of the efforts made to describe the timing of the elections in terms of term 
ending dates, it is clear that the voters did not intend for all such judicial officers to run 
for retention at the next general election. If the voters had so intended, the amendment 
simply could have stated that the judicial officers would be eligible for retention or 
rejection at the next general election following adoption of the amendment.  

n8 The constitution creates an appellate judges nominating commission for the purpose 
of soliciting, accepting and evaluating applications for the position of Justice of the 
Supreme Court or Judge of the Court of Appeals. N.M. Const. art. VI, § 35. It also 
provides that the governor shall fill any vacancy or appoint a successor to fill an 
impending vacancy in those offices. Id. With certain exceptions not relevant here, the 
same provisions apply to District Court judges, id. at § 36, and Metropolitan Court 
judges, id. at § 37.  



 

 

n9 That election must be a partisan election because the successful candidate must 
have been elected in a partisan election in order to be eligible for retention. N.M. Const. 
art. VI, § 33(A).  

n10 Terms of office for judicial officers are set forth in art. VI, § 33. That section 
provides that each justice of the Supreme Court or judge of the Court of Appeals shall 
be subject to retention or rejection at the general election every eight years, District 
Court judges are subject to retention or rejection every six years, and Metropolitan 
Court judges are subject to retention or rejection every four years. N.M. Const. art. VI, § 
33(B), (C) and (D).  

n11 See McElroy, 37 N.M. at 244 ("where something is by statute 'deemed' to have 
been done, it is to be treated as having been done."). The specific language used in 
Article VI, § 33(E) is: "shall be deemed to have fulfilled the requirements of Subsection 
A of this section," i.e., as Subsection A of Article VI, § 33 provides, "have been elected 
to that position in a partisan election prior to being eligible for a nonpartisan retention 
election."  

n12 While art. VI, § 33 refers to terms of office to which elected "before adoption of this 
amendment," we do not interpret those words to mean that a different term applies to 
persons appointed after adoption of the amendment. We believe the language was 
necessary to clarify that persons deemed elected were to hold office for the terms to 
which previously appointed and not for full terms beginning on January 1. Except for the 
terms of persons elected to fill vacancies, the terms of elected state, county or district 
officers begin on the first day of January following election to the office. N.M. Const. art. 
XX, § 3.  

n13 To interpret art. VI, § 33 as imposing either of the other constitutionally imposed 
time limits on judicial offices is clearly contrary to the voters' intent that the judicial 
officers be deemed elected to fill vacancies. The limitation that an appointee serves until 
the next general election does not apply to the judicial officers, because they are no 
longer appointees. See N.M. Const., art. VI, § 35. Likewise, the provision that officers 
begin their terms on January 1 to serve for full terms does not apply, because the 
judicial officers were elected to fill vacancies for the remainder of the original terms, 
rather than for new terms. See id. at art. XX, § 3.  


