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TO: Mary R. Granito State Records Administrator State Records Center and Archives 
404 Montezuma Santa Fe, NM 87503  

QUESTIONS  

1. Are state agencies which are subject to the State Rules Act, NMSA 1978, §§ 14-3-24 
to -25, 14-4-1 to -9 (Repl. Pamp. 1988 & Cum. Supp. 1992), required to file all policy 
directives and policy manuals as rules?  

2. Does the word "rule" or the word "standard" in the definition of rule in the State Rules 
Act include procedural standards and requirements?  

3. If part of the material contained in a policy or procedure manual is required to be filed, 
must the agency file the entire manual?  

4. Where material is defined as a rule under the Act and the State Records 
Administrator has not specifically allowed incorporation by reference, may a state 
agency avoid filing the material and subsequent publishing in the New Mexico Register 
by incorporating by reference such material in a rule otherwise properly filed and 
published?  

CONCLUSIONS  

1. If a policy manual or directive contains statements of policy purporting to affect one or 
more agencies besides the agency issuing the manual or to affect persons not 
members or employees of the issuing agency, it must be filed in accordance with the 
State Rules Act.  

2. The terms "rule" and "standard" in the Act's definition of rule include procedural 
standards, manuals, directives and requirements if they purport to affect one or more 
agencies besides the issuing agency or persons other that the issuing agency's 
members or employees.  

3. An agency need file only those portions of a policy or procedural manual that contain 
rules as defined by the Act.  

4. An agency may not avoid filing and publishing a rule by incorporating it by reference 
in an otherwise properly filed and published rule. However, the State Rules Act grants 



 

 

the State Records Administrator and the issuing agency discretion to agree on 
publication of less than the full text of incorporated materials.  

FACTS  

Clarification of the Act's requirements is requested to avoid future confusion about the 
rules an agency is required to file. Some agencies apparently believe they are not 
required to file procedural rules or rules that affect other state agencies but not the 
general public. Other agencies have attempted to avoid the Act's filing and publishing 
requirements by incorporating by reference into their rules procedural manuals and 
other documents that have not been filed under the Act.  

ANALYSIS  

The State Rules Act applies to state agencies, including "any agency, board, 
commission, department, institution or officer of the state government except the judicial 
and legislative branches of the state government." NMSA 1978, § 14-4-2(A) (Repl. 
Pamp. 1988). Agencies subject to the Act "issuing any rule shall place the rule in the 
format and style required by rule of the records center and shall cause seven copies to 
be delivered to the records center." Id. § 14-4-3. A rule issued by an agency is not valid 
or enforceable unless it is filed as required by the Act. Id. § 14-4-5. Filed ruled are 
published in the New Mexico Register, which "may include the text of any or all 
proposed rules and adopted rules, including emergency rules, in full or in part at the 
discretion and agreement of the issuing agency and the state records administrator." Id. 
§ 14-4-7.1(B) (Cum. Supp. 1992). The state records administrator is authorized to 
charge for publication of notice and other items in the Register. Id. § 14-4-7.1(A).  

The definition of rules covered by the Act's requirements is broad. State v. Ellis, 95 
N.M. 427, 429-30, 622 P.2d 1047 (Ct. App. 1980), cert. denied, 95 N.M. 426, 622 P.2d 
1046 (1981). With certain exceptions not pertinent here, a "rule" is  

any rule, regulation, order, standard, statement of policy, including amendments thereto 
or repeals thereof issued or promulgated by any agency and purporting to affect one or 
more agencies besides the agency issuing such rule or to affect persons not members 
or employees of such issuing agency. An order or decision or other document issued or 
promulgated in connection with the disposition of any case or agency decision upon a 
particular matter as applied to a specific set of facts shall not be deemed such a rule nor 
shall it constitute specific adoption thereof by the agency.  

NMSA 1978, § 14-4-2(C) (Repl. Pamp. 1988).  

1. Policy manuals and directives.  

Under statutory construction principles applicable to the State Rules Act,  



 

 

state statutes are to be given effect as written and, where they are free from ambiguity, 
there is no room for construction [and] where the meaning of statutory language is plain, 
and words used by the legislature are free from ambiguity, there is no basis for 
interpreting the statute."  

Johnson v. Francke, 105 N.M. 564, 566, 734 P.2d 804 (Ct. App. 1987) (citations 
omitted) (construing exception from State Rules Act's filing requirements for rules 
relating to the discipline of penal institution inmates).  

Rules the State Rules Act requires to be filed include any rule, regulation, order, 
standard, or statement of policy that purports to affect agencies and persons other 
than the issuing agency or its members or employees. Nothing in the definition suggests 
that it is not intended to cover all policy manuals or directives1 issued by agencies 
subject to the Act if the policy manuals or directives purport to affect agencies and 
persons other than the agency or its members or employees. Therefore, unless it is 
meant to apply only to the issuing agency or its employees, policy statements contained 
in a manual or other document must be filed to be valid and enforceable. See State v. 
Joyce, 94 N.M. 618, 614 P.2d 30 (Ct. App. 1980) (policy established by Board of 
Regents of the Museum of New Mexico was a rule within the meaning of the State 
Rules Act).  

It is possible, of course, that a manual will simply describe or restate policy measures 
and other rules that already have been properly filed. If so, the manual need not be 
separately filed.  

2. Procedural rules, directives, standards and manuals.  

The terms used in the definition of the rule are not qualified or limited. Any rule, order, 
standard or document which consists of material which has not previously been filed 
with the Records Center must be filed. It makes no difference if a standard or other rule 
is characterized as procedural; it is covered by the definition if it applies to state 
agencies and other persons besides the issuing agency, its members or employees.  

3. Manuals containing rules.  

The filing requirements of the State Rules Act apply only to rules. Accordingly, a state 
agency need not file those parts of a policy or procedural manual that do not contain 
rules as defined by the Act. However, the agency should be sure that the parts of the 
manual submitted for filing make sense when published separately from the manual. A 
filed rule that is vague or unintelligible out of context would be vulnerable to 
constitutional attack by those subject to its provisions. See, e.g., State v. Segotta, 100 
N.M. 498, 499, 672 P.2d 1129 (1983) (a statute violates due process of law if it "either 
forbids or requires the doing of an act in terms so vague that [persons] or common 
intelligence must guess at its meaning and differ as to its application"). In addition, all 
rules, including those extracted from manuals, must be filed in the format and style 
required by the Records Center. NMSA 1978, § 14-4-3.  



 

 

4. Incorporation by reference.  

An agency may not avoid the filing requirements of the State Rules Act by incorporating 
by reference materials which have not previously been filed. One of the evident 
purposes of the filing requirements is to insure that persons potentially affected by an 
agency's rule are notified of the rule's substance. State v. Joyce, 94 N.M. 618 at 621. 
This purpose would be frustrated if an agency were permitted to file rules that 
incorporated other unfiled rules by reference. Although in some cases material 
incorporated by reference might be otherwise available to the public, the statute makes 
no exception from the filing requirements for such material if it constitutes a rule. See 
State v. Joyce, 94 N.M. 618 at 621 (actual notice of a rule does not dispel the necessity 
of compliance with the State Rules Act). Therefore, if the incorporated materials qualify 
as rules as defined by the Act, they must be physically filed with the Records Center. 
NMSA 1978, § 14-4-3. Until they are filed, they are not valid or enforceable. Id. § 14-4-
5.  

By contrast to the filing requirement, the State Rules Act does not necessarily require 
that entire rules and materials which are incorporated in the rules by reference be 
published in full. As noted above, the Act provides that the New Mexico Register "may 
include the text of ... proposed rules and adopted rules ... in full or in part at the 
discretion and agreement of the issuing agency and the state records administrator." 
NMSA 1978, § 14-4-7.1(B) (emphasis added.)2 We believe that where an agency 
incorporates by reference lengthy materials such as building codes or federal guidelines 
that are already available to the public in some form, this provision enables the State 
Records Administrator and the issuing agency the flexibility to work together and agree 
on publication of something less than the full text of the incorporated materials.3  
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GENERAL FOOTNOTES  

n1 We attach no significance to the word "directive" for purposes of the filing 
requirements of the State Rules Act. A directive is the same as an order, Webster's New 
Universal Unabridged Dictionary 517 (2d ed. 1983), and orders are explicitly included in 
the Act's definition of rule. NMSA 1978, § 14-4-2(C).  

n2 Currently, the State Records Center requires, with some exceptions, that rules be 
published in full. SRC Rule 90-10(E)(1)(b) (Aug. 1, 1990).  

n3 Cf. 5 U.S.C. § 552(a)(1) (matter reasonably available to the class of persons affected 
thereby is deemed published in the Federal Register when incorporated by reference 
therein with the approval of the Director of Federal Register).  
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