
 

 

April 10, 2015 Advisory Letter — Opinion Request — Municipality’s Authority to 
Impose a Technology Infrastructure Fee 
 
The Honorable Kelly Fajardo 
New Mexico State Representative 
1125 North Molina 
Belen, NM 87002 
 
Re: Opinion Request — Municipality’s Authority to Impose a Technology 
Infrastructure Fee 
 
Dear Representative Fajardo: 
 
You requested our advice regarding whether the Village of Los Lunas is authorized to 
impose a technology infrastructure fee on utility customers. Specifically, you asked: 
 
1. Is the Village of Los Lunas authorized to adopt a technology infrastructure fee by  
ordinance? 
2. If yes, may the governing body place a question on the municipal election ballot 
allowing the voters to vote on the adoption of the ordinance and imposition of the 
specified fee? 
3. If the answer to 2 is no, is there a method for the governing body to place the 
question on the municipal election ballot? 
 
As discussed below, we conclude: 
 
1. If the proposed technology infrastructure fee constitutes a tax, the Village may be 
authorized to impose it under Section 3-18-2 of the Municipal Code. 
2. Section 3-18-2 permits a municipality to impose an excise tax if the products or 
services to be taxed are specifically named in the authorizing ordinance and the 
ordinance is approved by a majority of the municipality’s voters. 
 
Your request suggested that the Village of Los Lunas is exploring the option of imposing 
a “technology infrastructure fee that would be collected from all utility customers on a 
monthly basis to help fund a public wifi system and other technology related projects.” 
Before determining whether the Village is authorized to impose this fee, we examine 
whether the proposed fee constitutes a “tax.”   
 
The New Mexico Supreme Court has recognized that “[a] tax is a charge imposed that 
is not related to the services rendered. In contrast, a fee is related to a particular benefit 
or service.” El Paso Elec. Co. v. New Mexico Pub. Regulation Comm’n, 2010-NMSC-
048, ¶ 15, 149 N.M. 174, 179 (citation omitted). According to the New Mexico Court of 
Appeals, “a trait that distinguishes fees from taxes is that fees, unlike taxes, only cover 
the agency’s reasonably anticipated costs of providing the services for which the fees 
are charged.” New Mexico Mining Ass’n v. New Mexico Mining Comm’n, 1996-NMCA-
098, ¶ 24, 122 N.M. 332, 339 (citation omitted).  



 

 

 
In this instance, the proposed technology infrastructure fee would be collected from 
utility customers “to help fund a public wifi system and other technology related 
projects.” From the information provided in your request, it does not appear that the 
Village would be charging the fee for utility services or other services, or that the fee 
would reflect the Village’s reasonably anticipated cost of providing services. Instead, the 
Village apparently intends to use the proceeds of the fee charged to utility customers to 
fund future technology projects, such as a public wireless internet system. Because, 
under the current proposal, the fee imposed on utility customers would not relate to 
services or benefits provided to the utility customers, we believe the fee is more 
properly characterized as a tax. 
 
The Village of Los Lunas is organized as a mayor-council form of government under 
NMSA 1978, Sections 3-11-1 to -7 (1965, as amended through 1985). Because the 
Village is not a home-rule municipality, state law must grant express or implied authority 
for the Village to act. See State ex rel. Haynes v. Bonem, 1992-NMSC-062, 114 N.M. 
627; State ex rel. Vill. of Los Ranchos de Albuquerque v. City of Albuquerque, 1994-
NMSC-126, ¶ 17, 119 N.M. 150, 157 (“A municipality may exercise only those powers 
granted to it by the legislature.”).  
 
The New Mexico legislature has specifically authorized municipalities to impose excise 
taxes. With certain exceptions not relevant here, a municipality may impose  
excise taxes of the sales, gross receipts or any other type on specific products and 
services, other than … [tobacco, liquor, motor fuels, and motor vehicles], if the products 
and services taxed are each named specifically in the ordinance imposing the tax on 
them and if the ordinance is approved by a majority vote in the municipality.  
 
NMSA 1978, § 3-18-2(D). While Section 3-18-2 constitutes specific authorization for 
municipal taxing authority, it also creates certain restrictions. An excise tax authorized 
by Section 3-18-2(D), such as the tax on utility customers contemplated here, may 
come into effect only if the municipality first names in an ordinance the specific services 
to be taxed and the ordinance is approved by a majority of voters in the municipality. 
 
Although Section 3-18-2, on its face, does not preclude the Village from imposing an 
excise tax on utility customers, the Village should consider other laws that might affect 
its authority to impose the tax. For a tax on customers of a utility service under the 
jurisdiction of the Public Regulation Commission (“PRC”), this would include the Public 
Utilities Act. The Public Utilities Act authorizes a municipality and a utility to establish 
rates and service regulations by contract with the approval of the PRC. See NMSA 
1978, § 62-6-15 (1979). Nevertheless, “local governments cannot create the equivalent 
of a statewide policy governing utilities or use their police power in a manner that will 
detrimentally affect utility rates for the State as a whole.” City of Albuquerque v. New 
Mexico Pub. Regulation Comm’n, 2003-NMSC-028, ¶ 8, 134 N.M. 472, 477 (citations 
omitted). Depending on the utility customers affected, the Village’s proposed charge 
might be restrained by the PRC’s “general and exclusive power and jurisdiction to 
regulate and supervise every public utility in respect to its rates and service 



 

 

regulations….” NMSA 1978, § 62-6-4(A) (2003). See also City of Albuquerque v. New 
Mexico Public Service Commission, 1993-NMSC-021, ¶¶ 24, 25, 115 N.M. 521, 530 
(because the PRC retains plenary authority over ratemaking, a municipality’s statutory 
authority to establish rates by contract with a utility is not binding without the PRC’s 
approval). 
 
If we may be of further assistance, please let us know. Your request to us was for a 
formal Attorney General’s Opinion on the matters discussed above. Such an opinion 
would be a public document available to the general public. Although we are providing 
you our legal advice in the form of a letter instead of an Attorney General’s Opinion, we 
believe this letter is also a public document, not subject to the attorney-client privilege. 
Therefore, we may provide copies of this letter to the public. 
 
Sincerely, 
 

CAROLINE MANIERRE 
Assistant Attorney General 


