Attorney General of New Mexico

PATRICIA A. MADRID STUART M. BLUESTONE
Attorney General Deputy Attorney General

November 19, 2002

The Honorable Mary Helen Garcia
New Mexico State Legislature
State Capitol

Santa Fe, New Mexico 87501

Re: Opinion Request — Utilities Franchise Fees over State Land

Dear Representative Garcia:

This office has completed its review of the question raised in your October 16, 2002
opinion request to Attorney General Patricia Madrid relating to a local government’s
authority to impose franchise fees for utilities on state lands. More specifically, you ask
“Iw)hether cities and counties may impose franchise fees on a utility pursuant to
Sections 3-42-1 and 4-37-1 NMSA 1978 if the State Land Commissioner has already
charged the utility for a right of way on state land located within a city’s or county’s
boundaries pursuant to Section 19-7-57 NMSA 1978." The short answer is no. A city or
county may not impose franchise fees on utilities over land not owned by the city or

county.

As a preliminary matter, NMSA 1978, § 4-37-1, provides that “[a]ll counties are granted
the same powers that are granted municipalities except for those that are inconsistent
with statutory or constitutional limitations placed on counties.” Consequently, NMSA
1978, § 3-42-1, authorizing a municipality by ordinance to grant a franchise for the
construction of any public utility, applies equally to counties and cities. Moreover, the
state legislature has specifically authorized the board of county commissioners of any
county to (1) permit any public utility to use the public highways and the streets and
alleys of unincorporated towns (the county) for their pipes, poles, wires, etc., and (2)
impose on the utility a franchise fee for the reasonable actual expenses incurred in
granting the franchise. § 62-1-3. The only limitation on a city or county’s authority to
negotiate a franchise relates to its term. No franchise ordinance adopted pursuant to §
3-42-1 or franchise granted by a city or county pursuant to § 62-1-3 may exceed a pericd
of twenty-five (25) years.

With respect to a city or county’s authority to impose franchise fees on public utilities for
rights way over state lands, Section 3-42-1 simply states that a municipality may grant “a
franchise to any person, firm or corporation” without reference to its location. The
following provision contemplates the obligations of a newly incorporated municipality
with respect to rights of way previously granted by the county “over, upon, in and about
the streets of the municipality.” § 3-42-2.
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It is well established that a franchise granted by a city or a county to a utility merely
entitles the utility to use the city’s or county’s streets and rights of way to construct
and operate its facilities and distribution systems. City of Albuguerque v. New Mexico
Public Service Commission, 115 N.M. 521, 533 (1993) (emphasis added); see also City
of Roswell v. Mountain States Telephone & Telegraph Co., 78 F.2d 379, 383 (10" Cir.
1935). It also is well established that, in exchange for granting a franchise, a city or
county may exact consideration from the utility in the form of a franchise fee for the
actual expenses incurred by the city or county in granting the franchise. /d; see also
N.M. AG Op. No. 78-3 (1978) (a county may impose charges on utilities which constitute
the reasonable expenses incurred by the county in the granting and exercise of the
franchise). It necessarily follows that a city or county may not impose a franchise fee on
a utility for the use of a street or a right of way not owned by the city or county. A city or
county may grant a right to use only that which it owns or controls. Because a city or
county does not own state trust lands and has no authority to grant a franchise over
state-owned lands, it also may not impose franchise fees on a utility running over the
same lands, whether or not the State Land Commissioner has already charged the utility

for a right-of-way pursuant to § 19-7-57."

If we may be of further assistance concerning this or another matter, please let us know.
Your request to us was for a formal Attorney General Opinion on the matter discussed
above. Such an opinion would be a public document available to the general public.
Although we are not providing you with a formal Attorney General Opinion, we believe
this letter is also a public document, not subject to the attorney-client privilege.
Therefore, we may provide copies of this letter to the pubilic.

Very truly yours,

Sally Malavé
Assistant Attorney General

Cc:  Stuart Bluestone, Deputy Attorney General
Albert J. Lama, Civil Division Director
Rachel Ray, Legislative Council Service

! The State Land Office informs us that public utilities wishing to construct and operate utility lines
over state Jands in fact must purchase rights-of-way from the state l[and commissioner as trustee

and fee simple owner of the land.



